Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

2019-03-20 10:45 Dominika Bagińska | Monika Majewska

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Imbir to przyprawa, która do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi. Do niedawna wiele osób sądziło, że imbir wykorzystuje się jako środek o właściwościach leczniczych, afrodyzjak, przyprawę, dodatek do kosmetyków i perfum, surowiec do wyrobu piwa i roślinę ozdobną. Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić w każdym supermarkecie, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.

Spis treści

  1. Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?
  2. Imbir - kalorie, wartości odżywcze
  3. Komu nie wolno jeść imbiru?
  4. Imbir w kuchni
  5. Imbir dla urody
  6. Rodzaje imbiru
  7. Jak kupić dobry imbir?

Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pomaga, gdy cierpisz na zaburzenia trawienia. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów i zapobiega zakrzepicy. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób, które mają podwyższony cholesterol.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
  • Leczy przeziębienie i przynosi ulgę, gdy dokucza ból stawów i mięśni, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu.
  • Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za "gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
Warto wiedzieć

Imbir - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 80 kcal
Białko ogółem - 1.82 g
Tłuszcz - 0.75 g
Węglowodany - 17.77 g (w tym cukry proste 1.70 g )
Błonnik - 2.0 g

Witaminy

Witamina C - 5.0 mg
Tiamina – 0.025 mg
Ryboflawina – 0.034 mg
Niacyna - 0.750 mg
Witamina B6  - 0.160 mg
Kwas foliowy -  11 µg
Witamina A – 0 IU
Witamina E – 0.26 mg
Witamina K - 0.1 µg

Minerały

Wapń – 16 mg
Żelazo - 0.60 mg
Magnez - 43 mg
Fosfor - 34 mg
Potas - 415 mg
Sód – 13 mg
Cynk - 0.34 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 0.203 g
jednonienasycone - 0.154 g  
wielonienasycone - 0.154 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Ważne

W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Komu nie wolno jeść imbiru?

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Imbir w kuchni

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Warto wiedzieć

Imbir - wybór i przechowywanie

Imbir można kupić w postaci świeżej, marynowany, suszony oraz sproszkowany.

Świeży imbir nie powinien mieć plam, a jego barwa powinna oscylować między kremową a jasnobrązową.

Świeży imbir należy przechowywać w chłodnym miejscu. By przedłużyć żywotność imbiru, należy zawinąć go w papierowy ręcznik i włożyć do plastikowej torby, a następnie do lodówki – w ten sposób zachowa on świeżość nawet do kilku tygodni.

Imbir - przygotowanie i podanie

    Najlepszy smak ma świeży imbir. Można go poszatkować, zemleć, pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce.

      Świeży imbir można zastąpić mielonym w stosunku 6:1 (sześć jednostek świeżego imbiru na jedną mielonego).

        Najbogatszy smak i najwięcej włókien ma środek kłącza imbiru.

          Imbir należy szatkować w kierunku, w jakim ułożone są włókna.

            Plasterki świeżego imbiru można położyć na sałacie albo ugotować i przyrządzić łagodzący napar.

              Suszony lub sproszkowany imbir to doskonała przyprawa do każdego dania oraz składnik pysznej marynaty.

              Imbir konserwowy doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, a także jest piękną dekoracją każdego posiłku.

                Zobacz, czego jeszcze nie wiesz o imbirze!

                To ci się przyda

                Gatunki imbiru

                • imbir cytwarowy
                • imbir japoński
                • imbir lekarski
                • imbir malajski
                • imbir żółty

                W medycynie wykorzystuje się imbir cytwarowy i żółty, w kuchni imbir japoński i imbir lekarski.

                Imbir a ciąża

                Kobiety w ciąży mogą jeść imbir, ale w niewielkich ilościach, gdyż ta przyprawa działa mocno rozgrzewająco i może podrażniać żołądek.

                Imbir stosowany w ciąży pomoże na poranne mdłości, wzdęcia czy niestrawność. Sprawdzi się przy przeziębieniu, ponieważ działa rozgrzewająco. Poprawia krążenie krwi, ułatwia trawienie i działa moczopędnie, dzięki czemu zmniejsza obrzęki.

                Unikaj imbiru jeśli zmagasz się z wysokim ciśnieniem krwi. Jest to szczególnie ważne w ciąży, ponieważ nadciśnienie jest bardzo groźne dla przyszłej mamy i rozwijającego się płodu.

                Sprawdź polecane przez nas produkty:

                Imbir dla urody

                Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.

                Rodzaje imbiru

                W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe.

                Tego ostatniego nie mylmy jednak z "ginger ale", popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą "anada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

                Zrób to koniecznie
                • Aromatyczny napar z imbiru

                Składniki: ok. 5 cm obranego korzenia imbiru, miód, mleko

                Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu, pół szklanki mleka. Napar z imbiru podawać w filiżankach.

                Składniki: 2 filiżanki kawy z ekspresu, 2 łyżeczki miodu, 2-3 szczypty mielonego imbiru, mleko lub bita śmietana.

                Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.

                • Szybka sałatka z imbirem

                Składniki: 300 g wędzonego łososia (najlepszy to ten na wagę, wędzony na zimno), pół pęczka natki pietruszki, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstej śmietany, 5 cm obranego korzenia imbiru, sól, pieprz.

                Natkę i imbir posiekać. Łososia pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Majonez wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Połączyć wszystkie składniki. Sałatkę włożyć na 20 minut do lodówki. Podawać z białym pieczywem lub waflami ryżowymi oraz białym winem.

                Czy artykuł był przydatny?
                Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

                NOWY NUMER

                W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

                Dowiedz się więcej
                Miesięcznik Zdrowie 9/2019
                KOMENTARZE
                Marta
                |

                Jeden cudowny składnik to za mało. Jak ktoś chce być zdrowy i schudnąć to musi zadbać o zbilansowaną dietę. W dzisiejszych czasach, kiedy mamy dostęp do cateringów dietetycznych, nawet nie trzeba umieć gotować.

                Milena
                |

                A ja uważam, że jeden cudowny składnik nie zrobi całej roboty. Jak ktoś chce być zdrowy czy schudnąć to cała dieta musi być zbilansowana. W dzisiejszych czasach, kiedy mamy dostęp do różnego rodzaju cateringów dietetycznych, nawet nie trzeba potrafić gotować.

                Przemek
                |

                Zastanawiam się czy imbir można jeść surowy lub wyjąć plasterki po wypiciu herbaty i zjeść ?

                Czika
                |

                Oj tak, imbir jest cudowny, uwielbiam go do herbaty, ale też często z warzywami i ryżem po azjatycku. Podobnie czosnek jest super na wiele dolegliwości, ale ten już zdecydowanie polecam w kapsułkach w formie ekstraktu.

                Morfa
                |

                Nadal nie wiadomo, w jakich ilościach przyjmować imbir, aby zadziałał terapeutycznie.

                Olga
                |

                A ja uwielbiam imbir suzony bez cukru w kawałkach. Smakuje jak ten kandyzowany tylko nie jest słodki :) W okresie zimowym mam go zawsze przy sobie, jeden kawałej szybko rozgrzewa organizm i pobudza lepiej niż filiżanka kawy. Kupuje go w sklepach ze zdrową żywnością, bo tylko tam jest niesłodzony.

                luki
                |

                tylko że imbir pomylili niektórzy z żen szen
                NIE parzy sie go w gotowanej wodzie

                Jerome
                |

                Powinien stać nawet bez imbiru. Ponad 40 to nie wiek emerytalny. Nie piszesz o efekcie chudnięcia. Podobno pomaga zrzucić co nieco wagi ciała.

                zorro
                |

                Jak masz 60 to gdzie to w spodniach mieścisz? A poza tym to jest to choroba ,na którą umiera się po 60-ątce

                L57
                |

                A ja mam 60, nie piję tego a też mi stoi