Spis treści
Jak nadmiar cholesterolu działa na Twój organizm?
Cholesterol to jedna z tych substancji, bez których organizm nie będzie działać prawidłowo. Jest niezbędny m.in. do pracy mózgu, trawienia czy syntezy niektórych hormonów.
Jednocześnie jego zbyt wysoki poziom nie działa korzystnie – LDL (tzw. zły cholesterol) i triglicerydy sprzyjają odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co z czasem może utrudniać prawidłowy przepływ krwi i obciążać serce. A to zwiększa ryzyko m.in. choroby wieńcowej, zawału i udaru.
Tymczasem według danych NFZ z podwyższonym stężeniem cholesterolu zmaga się ok. 60% dorosłych1. Wysoki poziom tej substancji nie boli i przez długi czas nie daje wyraźnych objawów, ale jego skutki narastają z roku na rok. Wystarczy jednak regularnie sprawdzać lipidogram, aby zyskać pełną świadomość.
A jeśli cholesterol okaże się zbyt wysoki? Chociaż na co dzień łatwo bagatelizować ten problem: „przecież dobrze się czuję”, „mam jeszcze czas, żeby się tym zająć” – najlepiej zacząć od razu, by w porę o siebie zadbać.
Zadbaj o prawidłowy poziom cholesterolu – naturalnie! 8 wskazówek
Zanim sięgniesz po leki, warto zacząć od podstaw – stylu życia. Nie trzeba od razu wprowadzać rewolucji, rezygnować ze wszystkich przyjemności czy biegać maratonu. Już drobne zmiany w codziennym stylu życia potrafią znacząco poprawić wyniki (i samopoczucie).
1. Utrzymuj właściwą masę ciała
Nadwaga i otyłość sprzyjają wzrostowi poziomu cholesterolu LDL i triglicerydów, a także obciążają serce. Już utrata kilku procent masy ciała może znacząco poprawić wyniki lipidogramu i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Najważniejsze są regularny ruch i zbilansowana dieta – bez drastycznych i niezdrowych głodówek, za to z myślą o trwałej zmianie nawyków.
2. Uważaj na tłuszcze trans
Za podwyższony poziom cholesterolu w dużej mierze odpowiada nadmierne spożycie „złych” tłuszczy. Warto ograniczyć przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, w tym olej palmowy i tłuszcze zwierzęce:
- masło, smalec,
- przetwory mięsne (np. kiełbasy, konserwy, kabanosy),
- tłuste mięsa (np. golonka, boczek),
- tłuste sery żółte, topione.
Najlepiej unikać także częściowo uwodornionych / utwardzonych olejów roślinnych (izomery trans), które mogą znajdować się w takich produktach jak:
- sklepowe słodycze (np. czekolady, ciastka),
- wyroby piekarnicze (np. ciasta, pączki),
- gotowe dania (np. zupy, sosy w proszku),
- słone przekąski (np. chipsy, chrupki),
- fast-foody (szczególnie niskiej jakości).
i
3. Postaw na tłuszcze roślinne i rybie
Zdrowe tłuszcze pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu i wspierają pracę serca. Na co dzień sięgaj więc po oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, awokado, orzechy i pestki. Włącz do swojej diety także tłuste ryby morskie – łososia, makrelę, śledzia, tuńczyka czy sardynki. Dostarczają cennych kwasów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów.
Wsparciem może być też żywność wzbogacona w fitosterole – taka jak specjalne margaryny czy jogurty. Zanim zaczniesz ją stosować, porozmawiaj jednak z lekarzem.
4. Pamiętaj o warzywach i owocach
Czy codziennie jesz 400–500 g warzyw i owoców? To zalecane minimum, które pomoże Ci dostarczyć organizmowi błonnika, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz innych niezbędnych substancji. Aby jak najlepiej wykorzystać ich potencjał:
- wybieraj sezonowe warzywa i owoce,
- pamiętaj o różnorodności kolorów,
- łącz świeże, kiszone, surowe, gotowane i pieczone formy,
- staraj się, by ilość warzyw dominowała nad ilością owoców.
5. Włącz do diety błonnik
Chociaż warzywa i owoce (szczególnie surowe, ze skórką) zawierają sporo błonnika, uzupełnij dietę również o jego inne źródła. Te produkty pomogą Ci obniżyć poziom cholesterolu LDL:
- płatki owsiane, otręby,
- zbożowe produkty pełnoziarniste (np. chleb, makaron),
- ryż brązowy, kasze,
- rośliny strączkowe (np. fasola, ciecierzyca, soczewica).
6. Codziennie się ruszaj
Regularna aktywność fizyczna pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, poprawić krążenie i utrzymać odpowiednią masę ciała. Wystarczy 30 minut umiarkowanego ruchu dziennie: szybki spacer, jazda na rowerze, pływanie, taniec czy praca w ogrodzie. Najważniejsze są regularność oraz znalezienie takiej formy aktywności, która sprawia Ci przyjemność – a nie jest męczarnią.
i
7. Unikaj papierosów i alkoholu
Picie alkoholu i palenie papierosów to czynniki, które realnie wpływają na poziom cholesterolu i kondycję naczyń krwionośnych. Dla dobra serca warto więc ograniczyć te używki lub całkowicie z nich zrezygnować. Jeśli nie radzisz sobie z uzależnieniem, poszukaj wsparcia – rozmowa z lekarzem czy psychologiem lub udział w programie terapeutycznym może być pierwszym krokiem do trwałej zmiany.
8. Wspieraj organizm naturalnymi składnikami
Mimo poprawy codziennych nawyków cholesterol nadal jest lekko podwyższony (potrzebujesz obniżenia go o 20–25%)? Po rozmowie z lekarzem można rozważyć wstępną interwencję – wsparcie przy pomocy preparatów na bazie naturalnych składników (nutraceutyków).
Wybierz takie, których skuteczność w obniżaniu cholesterolu została potwierdzona badaniami, np. monakolinę K czy polifenole z bergamoty. To właśnie takie połączenie znajdziesz w suplemencie diety LipiForma Bergamia – dla osób, którym lekarz zalecił interwencję dietetyczną bez konieczności stosowania leków.
Małe kroki, wielki wpływ na Twoje zdrowie
Zmiana stylu życia to najprostszy i najskuteczniejszy sposób na obniżenie poziomu cholesterolu. Regularny ruch, zdrowa dieta i ograniczenie używek przynoszą realne efekty – nawet jeśli wprowadzasz nowe nawyki stopniowo. Jeśli modyfikacja stylu życia nie wystarcza, we wstępnej fazie problemu możesz rozważyć sięgnięcie po nutraceutyki, np. monakolinę K czy polifenole z bergamoty. Zadbaj o serce już teraz – nie czekaj, aż lekarz zaleci Ci stosowanie leków!