Herbata z pokrzywy – właściwości i przeciwwskazania. Jak zrobić herbatę z pokrzywy?

2020-09-08 13:00 Monika Ochnik

Orzeźwiająca herbata z pokrzywy to jeden z najlepszych przepisów na wykorzystanie tej rośliny leczniczej, która od wieków doceniana jest w medycynie ludowej. Jakie właściwości ma herbata z pokrzywy i jak ją zrobić?

Herbata z pokrzywy (Urtica dioica L.) to bardzo dobry sposób na wykorzystanie prozdrowotnych właściwości tej rośliny. Jest aromatyczna i orzeźwiająca, można ją pić zarówno latem, jak i zimą.

Do przygotowania herbaty z pokrzywy można wykorzystać nie tylko same liście tej rośliny, ale także ziele pokrzywy (ulistnione pędy) - oba surowce zbiera się przed okresem kwitnienia, czyli w kwietniu i maju, gdyż wtedy mają najwięcej właściwości leczniczych. Gdy pokrzywa zakwitnie, traci większość z nich.

Pokrzywę najlepiej jest zbierać samodzielnie, ale z dala od dróg i torów, gdzie może być skażona. Podczas zbiorów należy zaopatrzyć się w rękawiczki, które ochronią nas przed włoskami parzącymi zlokalizowanymi na górnej stronie liście. Po zebraniu można też poczekać, aż pokrzywa zwiędnie, bo wtedy traci swoje właściwości parzące.

Spis treści

  1. Herbata z pokrzywy: jak zrobić?
  2. Herbata z pokrzywy: wartości odżywcze
  3. Herbata z pokrzywy: właściwości lecznicze
  4. Herbata z pokrzywy: przeciwwskazania

Herbata z pokrzywy: jak zrobić?

Herbatę z pokrzywy można przygotować z liści świeżych bądź suszonych. Jedną czubatą łyżeczkę do herbaty liści pokrzywy zalewa się wrzątkiem i pozostawia do naciągnięcia. Napar ze świeżych liści parzy się około pół minuty, natomiast z liści wysuszonych nieco dłużej: 1-2 minuty. Jeśli czas parzenia wydłużymy do 10 minut, kolor i zapach naparu będą intensywniejsze i będzie on miał silniejsze działanie moczopędne. Świeże liście przed zalaniem wrzątkiem należy opłukać i rozdrobnić.

Herbatę z pokrzywy zaleca się pić na czczo raz lub dwa razy dziennie, bez cukru. Dla poprawy smaku można do niej dodać melisę, miętę, rumianek albo sok owocowy.

Herbata z pokrzywy: wartości odżywcze

Herbata z pokrzywy: właściwości lecznicze

Pokrzywa to niezwykła roślina od pokoleń stosowana w medycynie ludowej. Niektórzy nazywają ją nawet naturalnym antybiotykiem, gdyż zawiera mnóstwo aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Czytaj też:

Herbata z pokrzywy: przeciwwskazania

Herbaty z pokrzywy nie powinny pić jedynie osoby uczulone na tę roślinę (co wbrew pozorom nie zdarza się zbyt często), a także małe dzieci (w ich przypadku brak wiarygodnych badań na ten temat).

Czytaj też:

Poznaj lecznicze właściwości pokrzywy - do czego można wykorzystać pokrzywę [WIDEO]

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE