Herbata z pokrzywy – właściwości i przeciwwskazania. Jak zrobić herbatę z pokrzywy?
Orzeźwiająca herbata z pokrzywy to jeden z najlepszych przepisów na wykorzystanie tej rośliny leczniczej, która od wieków doceniana jest w medycynie ludowej. Jakie właściwości ma herbata z pokrzywy i jak ją zrobić?
Herbata z pokrzywy (Urtica dioica L.) to bardzo dobry sposób na wykorzystanie prozdrowotnych właściwości tej rośliny. Jest aromatyczna i orzeźwiająca, można ją pić zarówno latem, jak i zimą.
Do przygotowania herbaty z pokrzywy można wykorzystać nie tylko same liście tej rośliny, ale także ziele pokrzywy (ulistnione pędy) - oba surowce zbiera się przed okresem kwitnienia, czyli w kwietniu i maju, gdyż wtedy mają najwięcej właściwości leczniczych. Gdy pokrzywa zakwitnie, traci większość z nich.
Pokrzywę najlepiej jest zbierać samodzielnie, ale z dala od dróg i torów, gdzie może być skażona. Podczas zbiorów należy zaopatrzyć się w rękawiczki, które ochronią nas przed włoskami parzącymi zlokalizowanymi na górnej stronie liście. Po zebraniu można też poczekać, aż pokrzywa zwiędnie, bo wtedy traci swoje właściwości parzące.
Spis treści
- Herbata z pokrzywy: jak zrobić?
- Herbata z pokrzywy: wartości odżywcze
- Herbata z pokrzywy: właściwości lecznicze
- Herbata z pokrzywy: przeciwwskazania
Herbata z pokrzywy: jak zrobić?
Herbatę z pokrzywy można przygotować z liści świeżych bądź suszonych. Jedną czubatą łyżeczkę do herbaty liści pokrzywy zalewa się wrzątkiem i pozostawia do naciągnięcia. Napar ze świeżych liści parzy się około pół minuty, natomiast z liści wysuszonych nieco dłużej: 1-2 minuty. Jeśli czas parzenia wydłużymy do 10 minut, kolor i zapach naparu będą intensywniejsze i będzie on miał silniejsze działanie moczopędne. Świeże liście przed zalaniem wrzątkiem należy opłukać i rozdrobnić.
Herbatę z pokrzywy zaleca się pić na czczo raz lub dwa razy dziennie, bez cukru. Dla poprawy smaku można do niej dodać melisę, miętę, rumianek albo sok owocowy.
Herbata z pokrzywy: wartości odżywcze
- makro- i mikroelementy:
- witamina A
- witamina K
- witamina B2
- witamina C
- związki aminowe i garbnikowe
- kwas pantotenowy (witamina B5)
- kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy)
- olejki eteryczne
- sole mineralne
- chlorofil
- serotonina
- histamina
- acetylocholina
- karotenoidy
- fitosterole
- flawonoidy
Herbata z pokrzywy: właściwości lecznicze
Pokrzywa to niezwykła roślina od pokoleń stosowana w medycynie ludowej. Niektórzy nazywają ją nawet naturalnym antybiotykiem, gdyż zawiera mnóstwo aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
- wzmacnia organizm i oczyszcza go
- poprawia przemianę materii i wzmaga apetyt
- pomaga walczyć ze stresem
- łagodzi objawy pokrzywki
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
- redukuje stany zapalne w organizmie
- działa moczopędnie
- wzmacnia włosy i hamuje ich wypadanie
- oczyszcza i odżywia skórę
- działa antybakteryjnie na jamę ustną
- stosuje się ją pomocniczo w leczeniu chorób reumatycznych, a także artretyzmu
Czytaj też:
- Pokrzywa – kiedy zrywać i jak ją suszyć, by zachowała właściwości lecznicze?
- Sok z pokrzywy - właściwości
Herbata z pokrzywy: przeciwwskazania
Herbaty z pokrzywy nie powinny pić jedynie osoby uczulone na tę roślinę (co wbrew pozorom nie zdarza się zbyt często), a także małe dzieci (w ich przypadku brak wiarygodnych badań na ten temat).
Czytaj też: