Powrót do artykułu
Pokrzywa - naturalny antybiotyk
Fot.: Getty Images
Poparzenie przez pokrzywę
Fot.: Getty Images
Fot.: Photos.com
Herbata z pokrzywy
Fot.: Getty Images
Zupa z pokrzywy
Fot.: Getty Images
Sok z pokrzywy
Fot.: Getty Images
Pasta z pokrzywy
Fot.: Getty Images
Zobacz następną galerię
10 najniebezpieczniejszych potraw świata
10 najniebezpieczniejszych potraw świata

10 najniebezpieczniejszych potraw świata

Pokrzywa - właściwości i zastosowanie

Pokrzywa - naturalny antybiotyk

Pokrzywa jest rośliną od wieków stosowaną w ziołolecznictwie. Jest łatwo dostępna - można ją spotkać na polach, łąkach i przy drogach. Zawiera mnóstwo cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych, dzięki czemu ma zbawienny wpływ na nasz organizm

Poparzenie przez pokrzywę

Pokrzywa ma na górze liści włoski parzące, przez co może powodować dotkliwe poparzenia. Jednak w medycynie ceni się ją za właściwości oczyszczające organizm, obniżające ciśnienie krwi oraz cholesterol, a także redukujące stres i łagodzące stany zapalne w organizmie

Zbiór pokrzywy

Pokrzywę najlepiej jest zbierać przed okresem kwitnienia, czyli w kwietniu lub w maju - wtedy ma najwięcej wartościowych składników. Koniecznie używajmy do tego rękawiczek ochronnych. Zwiędnięta pokrzywa traci swoje właściwości parzące

Herbata z pokrzywy

Najłatwiej jest pić napar z pokrzywy w formie herbaty. Można do tego użyć świeżych lub suszonych liści pokrzywy. Świeże liście parzymy przez 30 sekund, a suszone - ok. 2 minut. Na rynku są też dostępne gotowe herbatki z pokrzywy w torebkach

Zupa z pokrzywy

Zupa z pokrzywy smakuje najlepiej z dodatkiem czosnku i imbiru, które zaostrzają jej smak. Zupę można podawać z dodatkiem śmietany, świeżymi ziołami i pajdą razowego chleba lub grzankami

Sok z pokrzywy

Wielu zwolenników ma również sok z pokrzywy. Pity regularnie łagodzi objawy związane z uczuleniem, działa moczopędnie i oczyszcza organizm

Pasta z pokrzywy

Pokrzywę można też spożywać w formie koktajlu warzywnego albo pasty kanapkowej - wtedy warto do niej dodać orzechy, czosnek i na przykład pikantny ser

Monika Ochnik
email