Kumkwat - właściwości odżywcze. Jak jeść kumkwat?
Kumkwat to owoc, który liczne właściwości i wartości odżywcze. Jednak większość osób zastanawia się jedynie, jak jeść kumkwat. Tymczasem kumkwat jest źródłem beta-karotenu, który wspomaga pracę wzroku, witaminy C, która wzmacnia odporność oraz chroniących przed nowotworami przeciwutleniaczy. Sprawdź, jakie jeszcze działanie zdrowotne ma kumkwat oraz gdzie kupić i jaka jest cena tego owocu.
Kumkwat to owoc wyglądem przypominający niewielką pomarańczę. Jednak w przeciwieństwie do niej, skórka kumkwatu jest miękka i cienka, a co za tym idzie - jadalna. W związku z tym odpowiedź na pytanie, jak jeść kumkwat brzmi: można go jeść ze skórką. Właściwości i wartości odżywcze kumkwatu - którego inne nazwy to "złota pomarańcza" lub "pomarańcza karłowata", po raz pierwszy doceniono w Chinach, skąd podchodzi.
Do Europy został sprowadzony w połowie XIX wieku przez szkockiego botanika – Roberta Fortune'a. Typowym gatunkiem kumkwatu jest Fortunella margarita Swingle. Ze względu na dużą zawartość wartości odżywczych, ten egzotyczny owoc cieszy się w Europie coraz większą popularnością.
Obecnie owoce kumkwatu uprawiane są w Chinach Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Afryce, na Bliskim Wschodzie oraz w krajach śródziemnomorskich, przede wszystkim w Grecji.
Spis treści
- Kumkwat - 10 niezwykłych właściwości
- Kumkwat - wartości odżywcze (w 100 g)
- Kumkwat - jak jeść?
- Kumkwat - gdzie kupić i jaka jest cena?
- Kumkwat – rodzaje
- Kumkwat a ciąża
Kumkwat - 10 niezwykłych właściwości
-
Kumkwat odmładza skórę
W 100 g kumkwatu jest ok. 44 mg witaminy C. Dzięki temu owoce te mają bardzo dobry wpływ na skórę. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki, które odpowiedzialne są za proces starzenia się skóry oraz uszkadzania jej komórek. Spowalnia proces starzenia się jej, opóźnia powstawanie zmarszczek oraz działa ochronnie.
SPRAWDŹ: Ile witaminy C mają różne cytrusy? Które są najzdrowsze?
Oprócz zwalczania wolnych rodników, witamina C ma udział w produkcji kolagenu, który odpowiedzialny jest za procesy regenerujące oraz odmładzające.
-
Kumkwat chroni skórę przed oparzeniami słonecznymi
Ponadto witamina C pomaga uchronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dzięki temu chroni ją przed poparzeniami słonecznymi.
Kumkwat jest bogatym źródłem beta-karotenu, który jest prowitaminą witaminy A. 100 g owocu zawiera aż 155 mg beta-karotenu. Z tego względu kumkwat ma pozytywny wpływ na skórę.
-
Kumkwat wspomaga leczenie chorób skóry
Beta-karoten odgrywa również znaczącą rolę w walce z trądzikiem. Zapobiega także powstawaniu przebarwień podczas opalania.
-
Kumkwat chroni przed chorobami oczu
Beta-karoten zawarty w kumkwacie chroni także przed chorobami oczu, m.in. jaskrą, zaćmą czy kurzą ślepotą.
-
Kumkwat zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów
Kumkwat zawiera flawonoidy, które działają przeciwnowotworowo. Działalność przeciwnowotworowa flawonoidów wynika z ich aktywności antyoksydacyjnej oraz z hamowania replikacji DNA. Dzięki temu w organizmie nie dochodzi do wzmożonego rozwoju produkcji komórek rakowych.
-
Kumkwat zapobiega miażdżycy
Oprócz działania przeciwnowotworowego, flawonoidy występujące w kumkwacie pozytywnie wpływają na kondycję układu krwionośnego oraz zapobiegają miażdżycy.
-
Kumkwat wzmacnia układ odpornościowy
Ze względu na dużą zawartość witaminy C, kumkwat, podobnie jak inne cytrusy, wspomaga układ odpornościowy. Warto spożywać ten owoc szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż zapobiega przeziębieniom oraz infekcjom górnych dróg oddechowych.
-
Kumkwat wspomaga trawienie
Kumkwat rozwiązuje problemy z trawieniem oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Wskazany jest również dla osób cierpiących na zaparcia. Ponadto zawiera ryboflawinę regulującą przemiany energetyczne.
-
Kumkwat może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę
Warto dodać, że kumkwat ma średniej wysokości indeks glikemiczny, który wynosi 40, dlatego wskazane jest spożywanie tych owoców przez osoby chore na cukrzycę.
-
Kumkwat odchudza
Kumkwat jest idealnym owocem dla osób będących na diecie lub walczących z otyłością. Jest niskokaloryczny - 100 g kumkwatu zawiera jedynie około 70 kcal.
Dzięki temu nie trzeba ograniczać spożywania tych owoców, wręcz przeciwnie. Mogą stać się zdrową przekąską o niepowtarzalnym smaku i wielu wartościach odżywczych.
Kumkwat - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 71 kcal
- Białko - 1,88 g
- Tłuszcz - 0,86 g
- Węglowodany - 15,9 g
- Błonnik - 6,5 g
- Woda - 80,85 g
Minerały
- Wapń - 62 mg
- Żelazo - 0,86 mg
- Magnez - 20 mg
- Fosfor - 19 mg
- Potas - 186 mg
- Sód - 10 mg
- Cynk - 0,17 mg
Witaminy
- Witamina C - 43,9 mg
- Tiamina - 0,037 mg
- Ryboflawina - 0,09 mg
- Niacyna - 0,429 mg
- Witamina B6 - 0,036 mg
- Witamina A - 290 IU
- Witamina E - 015 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Kumkwat - jak jeść?
Owoce kumkwatu można spożywać pod różną postacią. Najczęściej je się je na surowo. Od pozostałych owoców cytrusowych, kumkwat wyróżnia się cienką, delikatną, słodką skórką, dlatego można spożywać bez wcześniejszego obierania.
Należy jednak pamiętać o dokładnym umyciu owocu. Kumkwat nie jest aż tak soczysty jak pozostałe cytrusy, dlatego doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięsa lub deserów, zarówno w świeżej postaci, jak i kandyzowanej.
Swoje zastosowanie ma również w przetwórstwie. Owoce kumkwatu nadają się do robienia marmolad, dżemów i kompotów. W Grecji popularne są alkohole wyprodukowane z kumkwatu.
Kumkwat - gdzie kupić i jaka jest cena?
Kumkwaty nie są uprawiane w Polsce, jednak można kupić je w supermarketach oraz sklepach spożywczych. Wybierając te owoce należy zwrócić uwagę na ich miękkość oraz kolor.
Powinny być intensywnie pomarańczowe o jędrnej skórce. Należy wybierać owoce niepoobijane i nieuszkodzone. Można je przechowywać około 5 dni w temperaturze pokojowej, natomiast w lodówce nawet do 3 tygodni.
Cena kumkwatu wynosi około 30-35 zł za kg.
Kumkwat – rodzaje
Można wyróżnić aż 6 rodzajów kumkwatu. Najbardziej popularnym, będącym gatunkiem typowym, jest Fortunella margarita, czyli tzw. kumkwat perłowy.
Wyjątkowy rodzaj kumkwatu stanowi Fortunella japonica, czyli kumkwat japoński. Jest to jedyny gatunek, którego owoce kumkwatu są okrągłe.
W porównaniu do margarity, japonica jest bardziej odporna na zimno i można hodować ją w gruncie w naszym klimacie. Jednak najbardziej odpornym gatunkiem kumkwatów na zimno jest Fortunella obovata. Charakteryzuje się także największą wielkością owoców oraz charakterystycznym wklęśnięciem wierzchołka.
Większe i szersze są również liście drzewka. Nadaje się do uprawiania w warunkach domowych. Pozostałe gatunki to Fortunella polyandra, Fortunella crassifolia i Fortunella hindsi.
Kumkwat a ciąża
Owoce kumkwatu ze względu na dużą zawartość składników odżywczych polecane są kobietom w ciąży. Wzmacniają odporność oraz pomagają zwalczyć okresowe infekcje, wynikające z bakteriobójczych i przeciwgrzybicznych właściwości kumkwatu.
Oprócz tego kumkwat poprawia trawienie, więc może okazać się pomocny przy wzdęciach oraz niestrawności w czasie ciąży. Pomaga również w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Spożywanie kumkwatu podczas ciąży nie ma właściwie żadnych przeciwwskazań. Jednak owoce cytrusowe mogą wywoływać reakcje alergiczne, dlatego też po zauważeniu jakichkolwiek objawów, należy zaprzestać spożywania "pomarańczy karłowatej".
Porady eksperta