Ile witaminy C mają różne cytrusy? Które są najzdrowsze?

2015-02-10 11:00 Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie" | Konsultacja: dr Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Zima to najlepsza pora roku na objadanie się cytrusami. Są najsmaczniejsze i dostarczają mnóstwo witaminy C. Cytryna, limonka, pomarańcza, grejpfrut, pomelo - który owoc cytrusowy jest najzdrowszy? Jednak duża zawartość witaminy C to niejedyna ich zaleta. Aromatyczne, pełne słońca cytrusy wzmocnią organizm, dodadzą energii i pomogą zwalczyć zimową chandrę.

Zima to dla nas najlepszy czas na cytrusy! Grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny powinny obowiązkowo znaleźć się codziennie na naszym stole. Wcale nie dlatego, że mają najwięcej witaminy C. Systematyczne jedzenie jednego grejpfruta dziennie chroni przed nowotworami i chorobami serca. Sok z jednej cytryny złagodzi zgagę. Olejki eteryczne uwalniające się podczas obierania mandarynki czy pomarańczy odprężą i poprawią nastrój.

Ile witaminy C mają cytrusy?

Cytrusy przegrywają pod tym względem np. z czarną porzeczką, dziką różą czy natką pietruszki. Ale nie zmienia to faktu, że witaminy C jest w owocach cytrusowych sporo (jedna pomarańcza lub dwie mandarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Witamina C wzmacnia odporność, bierze udział w syntezie czerwonych ciałek krwi, poprawia cerę. Jest też bardzo silnym antyoksydantem. Warto wiedzieć, że białe części skórki owoców cytrusowych zawierają flawonoidy, które spowalniając utlenianie witaminy C, zwiększają jej przyswajalność, dlatego nie należy zbyt dokładnie obierać owoców przed zjedzeniem.

Zawartość witaminy C w cytrusach (w 100 g):

  • pomelo - 61 mg
  • cytryna - 53 mg
  • pomarańcza - 50 mg
  • grejpfrut czerwony - 38 mg
  • grejpfrut biały - 34 mg
  • limonka - 29 mg
  • mandarynka - 27 mg

Źródło: USDA National Nutrient Database

Zimą cytrusy są najzdrowsze

Latem też są u nas cytrusy. Ale wtedy przypływają z daleka – z Południowej Afryki i Ameryki, Australii. Owoce sprzedawane w zimie dojrzewają teraz na półkuli północnej. Najczęściej można kupić hiszpańskie mandarynki i pomarańcze, tureckie cytryny i grejpfruty, izraelskie grejpfruty. Cytrusy zza oceanu płyną kilka tygodni, europejskie trafiają na nasze stoły w ciągu 2–5 dni od zbioru. Są świeże i bardziej wartościowe, bo niewymęczone podróżą.

Zanim kupisz owoc, dokładnie go obejrzyj. Każda bruzda, plama może świadczyć o chorobie lub rozpoczętym procesie gnilnym. Najwyższej jakości są owoce klasy ekstra – bez wad, klasa pierwsza – niewielkie wady kształtu, barwy czy skórki powstałe podczas kształtowania się owocu, klasa druga – uszkodzona skórka.

Zdrowotne właściwości cytrusów

Uwaga na chemię w cytrusach!

Wszystkie cytrusy i bibułki, w które je zawinięto, są pokrywane środkami chemicznymi. Dlatego przed jedzeniem owoce trzeba dokładnie wyszorować szczoteczką, a następnie umyć ręce (chemikalia mogą przez uszkodzoną skórkę dostać się do środka i wywołać reakcję alergiczną). Cytrusy obieramy ze skórki i jemy w całości, bo w błonach rozdzielających cząstki i białej części pod skórką jest wiele cennych składników.

Tego nie rób

Pamiętaj, że sokiem z owoców cytrusowych - zwłaszcza grejpfrutów - nie popija się lekarstw, bo może on zaburzać ich działanie!

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Karina
|

Ja uwielbiam świeże soki, teraz dostałam od rodzinki na święta wyciskarkę ronic i już zaczynam działać! odtąd już nigdy nie kupię sklepowych soków, bo dużo się o nich naczytałam...

bea
|

Mam wrazenie ze w Polsce tylko sa najmadrzejsi ludzie na calym swiecie !!!poluzujcie ludzie bo to bardzo nie sympatycznie.Ludzie pisza to co czytaja.Nawet po latach okazuje sie ze jakies badania sa juz calkiem inne za 10 lat.No i po co tu sie przemadrzac.Poprostu jem na to co mama ochote ,wszystko co rosnie ma vitaminy itd

Justyna
|

wasza niewiedza mnie powala!!!

do "ingenieur_DE"
|

Drogi Pani/e aby wypisywać powyższe frazesy należy zagłębić się w tematykę izomerii optycznej, poznać dokładną budowę enancjomerów kwasu askorbinowego (właściwości at. C chiralnego) a co za tym idzie ich właściwości. Jeśli kiedyś uważałeś na lekcji chemii to doskonale wiesz, że mieszaninę enancjomerów przeciwnie skręcających światło spolaryzowane jest niezmiernie trudno rozdzielić poznanymi dotąd metodami, co i tak jest niezmiernie kosztowne.

Nic
|

Co za bzdurny artykuł.
Zima to nie jest dobra pora na jedzenie cytrusów. Nie bez przyczyny rosną one w ciepłym klimacie bo maja za zadanie wychładzać organizm.
Nie powinno się ich jeść za dużo zimą. To są podstawy. Wit c jest w natce pietruszki.

terostan
|

a ja i tak kupie sobie cytrusa mimo waszych nieprzychylnych komentarzy tylko zastanawiam sie ktory lepszy

ingenieur_DE
|

Co to za mit i bzdura powielana ze sa jakies witaminy c lewo i prawoskretne? Nie wprowadzajcie ludzi w blad! Czy ktos wogole wie co to znaczy ze zwiazek jest lewoskretny? Kat skrecenia polaryzacji swiatla dla witaminy C wynosi +20 do +22 stopni czyli witamina ta jest prawoskretna. Dokladniej traktujac: naturalnie wystepujaca w przyrodzie witamina C jest prawoskretnym kwasem L (+) askorbinowym (grupa hydroksylowa znajduje sie po lewej stronie).
Nie lepiej czasem sprawdzic cos konkretnie niz powielac bzdury uslyszane od innych? Kwas D askorbinowy majacy grupe hydroksylowa po prawej stronie jest znacznie gorzej przyswajany przez organizm ale ten kwas nie moze byc oznaczany jako witamina C.

Marek
|

Nie są mi znane żadne przypadki uszkodzenia ciała kwasem askorbinowym. Za to uszkodzenia statynami (na cholesterol) i innymi badziewiami już tak. Kwas askorbinowy działa ale nie można go brać w miligramach, tylko to się bierze w gramach. Wyedukujcie się najpierw a później mówcie co i jak. Dobrym początkiem będzie wyszukanie frazy "raport doktora klennera". Ciekawym doświadczeniem będzie także przeglądnięcie aktualnie wykonywanych badań naukowych z użyciem witaminy C (SYNTETYCZNEJ), bo bardzo pomaga w walce z rakiem (to jeszcze zależy od typu raka oczywiście).

ewa
|

I tak papryka czerwona pod względem C bije wszystkie cytrusy na głowę ;)

Adamooo
|

Rutinoscorbin jest prawoskrętną witaminą c czyli syntetyczną która wchłania się w 10-15%. Lepiej kupić lewoskrętną która jest naturalnym kwasem askorbinowym i wchłania się w 90%. więc której witaminy C organizm przyjmie więcej?? Że już o różnicach w ich działaniu nie będę wspominał.