Ile witaminy C mają różne cytrusy? Które są najzdrowsze?

2015-02-10 11:00
Sezon na cytrusy
Autor: Photos.com

Zima to najlepsza pora roku na objadanie się cytrusami. Są najsmaczniejsze i dostarczają mnóstwo witaminy C. Cytryna, limonka, pomarańcza, grejpfrut, pomelo - który owoc cytrusowy jest najzdrowszy? Jednak duża zawartość witaminy C to niejedyna ich zaleta. Aromatyczne, pełne słońca cytrusy wzmocnią organizm, dodadzą energii i pomogą zwalczyć zimową chandrę.

Zima to dla nas najlepszy czas na cytrusy! Grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny powinny obowiązkowo znaleźć się codziennie na naszym stole. Wcale nie dlatego, że mają najwięcej witaminy C. Systematyczne jedzenie jednego grejpfruta dziennie chroni przed nowotworami i chorobami serca. Sok z jednej cytryny złagodzi zgagę. Olejki eteryczne uwalniające się podczas obierania mandarynki czy pomarańczy odprężą i poprawią nastrój.

Ile witaminy C mają cytrusy?

Cytrusy przegrywają pod tym względem np. z czarną porzeczką, dziką różą czy natką pietruszki. Ale nie zmienia to faktu, że witaminy C jest w owocach cytrusowych sporo (jedna pomarańcza lub dwie mandarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Witamina C wzmacnia odporność, bierze udział w syntezie czerwonych ciałek krwi, poprawia cerę. Jest też bardzo silnym antyoksydantem. Warto wiedzieć, że białe części skórki owoców cytrusowych zawierają flawonoidy, które spowalniając utlenianie witaminy C, zwiększają jej przyswajalność, dlatego nie należy zbyt dokładnie obierać owoców przed zjedzeniem.

Zawartość witaminy C w cytrusach (w 100 g):

  • pomelo - 61 mg
  • cytryna - 53 mg
  • pomarańcza - 50 mg
  • grejpfrut czerwony - 38 mg
  • grejpfrut biały - 34 mg
  • limonka - 29 mg
  • mandarynka - 27 mg

Źródło: USDA National Nutrient Database

Zimą cytrusy są najzdrowsze

Latem też są u nas cytrusy. Ale wtedy przypływają z daleka – z Południowej Afryki i Ameryki, Australii. Owoce sprzedawane w zimie dojrzewają teraz na półkuli północnej. Najczęściej można kupić hiszpańskie mandarynki i pomarańcze, tureckie cytryny i grejpfruty, izraelskie grejpfruty. Cytrusy zza oceanu płyną kilka tygodni, europejskie trafiają na nasze stoły w ciągu 2–5 dni od zbioru. Są świeże i bardziej wartościowe, bo niewymęczone podróżą.

Zanim kupisz owoc, dokładnie go obejrzyj. Każda bruzda, plama może świadczyć o chorobie lub rozpoczętym procesie gnilnym. Najwyższej jakości są owoce klasy ekstra – bez wad, klasa pierwsza – niewielkie wady kształtu, barwy czy skórki powstałe podczas kształtowania się owocu, klasa druga – uszkodzona skórka.

Zdrowotne właściwości cytrusów

Uwaga na chemię w cytrusach!

Wszystkie cytrusy i bibułki, w które je zawinięto, są pokrywane środkami chemicznymi. Dlatego przed jedzeniem owoce trzeba dokładnie wyszorować szczoteczką, a następnie umyć ręce (chemikalia mogą przez uszkodzoną skórkę dostać się do środka i wywołać reakcję alergiczną). Cytrusy obieramy ze skórki i jemy w całości, bo w błonach rozdzielających cząstki i białej części pod skórką jest wiele cennych składników.

Tego nie rób

Pamiętaj, że sokiem z owoców cytrusowych - zwłaszcza grejpfrutów - nie popija się lekarstw, bo może on zaburzać ich działanie!

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.