Powrót do artykułu
Owoce dzikiej róży
Fot.: getty images
Rokitnik
Fot.: getty images
Czarna porzeczka
Fot.: getty images
Dereń
Fot.: getty images
natka pietruszki
Fot.: getty images
papryka
Fot.: getty images
Chrzan
Fot.: getty images
Brukselka
Fot.: getty images
Brokuł
Fot.: getty images
Szpinak
Fot.: getty images
Zobacz następną galerię
Kot perski
Kot perski

Kot perski

Zaskakujące źródła witaminy C

Witamina C jest nie tylko w cytrusach, są znacznie bogatsze jej źródła.

Owoce dzikiej róży

To rekordzistka - w 100 g owoców dzikiej róży znajdziemy aż 1800 mg witaminy C.

Rokitnik

W zależności od miejsca pochodzenia, jego owoce mogą zawierać od 120 mg nawet do 1100 mg w 100 g.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka zawiera przeciętnie 180 mg/100 g, czasami ta wartość dochodzi nawet do 400 mg/100 g owoców.

Dereń

Dereń – jego owoce mają aż 200 mg w 100 g, prawie 4 razy więcej niż cytryna!

natka pietruszki

Natka pietruszki zawiera 178 mg witaminy C w 100 g listków.

papryka

Świeże strąki czerwonej papryki zawierają 144 mg witaminy C w 100 g.

Chrzan

100 g surowego korzenia chrzanu zawiera 114 mg kwasu askorbinowego.

Brukselka

W 100 g tych małych kapustek jest 94 mg witaminy C.

Brokuł

w 100 g ugotowanych (!) różyczek brokułu jest prawie 65 mg witaminy C (64,9 mg).

Szpinak

Szpinak ma prawie tyle samo witaminy C co brokuł, ale i tak więcej niż cytryna - 64 mg w 100 g liści.

email