To rekordzistka - w 100 g owoców dzikiej róży znajdziemy aż 1800 mg witaminy C.
W zależności od miejsca pochodzenia, jego owoce mogą zawierać od 120 mg nawet do 1100 mg w 100 g.
Czarna porzeczka zawiera przeciętnie 180 mg/100 g, czasami ta wartość dochodzi nawet do 400 mg/100 g owoców.
Dereń – jego owoce mają aż 200 mg w 100 g, prawie 4 razy więcej niż cytryna!
Natka pietruszki zawiera 178 mg witaminy C w 100 g listków.
Świeże strąki czerwonej papryki zawierają 144 mg witaminy C w 100 g.
100 g surowego korzenia chrzanu zawiera 114 mg kwasu askorbinowego.
W 100 g tych małych kapustek jest 94 mg witaminy C.
w 100 g ugotowanych (!) różyczek brokułu jest prawie 65 mg witaminy C (64,9 mg).
Szpinak ma prawie tyle samo witaminy C co brokuł, ale i tak więcej niż cytryna - 64 mg w 100 g liści.