POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

2017-12-04 14:55 Monika Majewska

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się nie tylko rozmiarem, lecz także bogactwem witamin i innych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C, której posiada więcej niż łudząco podobny do niego grejpfrut i słynąca z tej witaminy cytryna. Nic więc dziwnego, że pomelo posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

Pomelo, nazywany pomarańczą olbrzymią, jest największym przedstawicielem owoców cytrusowych - może osiągnąć nawet 25 cm średnicy i 2 kg wagi. Z kolei gąbczasta skórka o żółtej, żółtozielonej lub różowej barwie może dochodzić do nawet 5 cm grubości. Dlatego pomelo z wyglądu przypomina grejpfrut. Nic w tym dziwnego - w końcu kiedyś po skrzyżowaniu pomelo z chińską pomarańczą otrzymano właśnie ten owoc. Jednak miąższ pomelo jest bardziej słodki, mniej kwaśny i niestety mniej aromatyczny i soczysty niż miąższ grejpfruta. Miąższ ten może mieć kolor biały, zielony lub czerwony, przy czym najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych znajduje się w tym białym.

Pomelo wzmacnia układ odpornościowy

Pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym (ok. 61 mg/100 g). Tej wzmacniającej układ odpornościowy witaminy jest w nim więcej niż w pomarańczy (ok. 50 mg/100 g), a nawet w łudząco podobnym do niego grejpfrucie (ok. 34/100 g). Pod względem jej zawartości pomelo nie ustępuje nawet powszechnie uważanej za najbogatsze źródło witaminy C cytrynie (ok. 53 mg/100 g).

Pomelo waży średnio 600-700 g, co oznacza, że już 1/6 tego pysznego owocu pokrywa niemalże 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C (tj. ok. 70 mg).

Pomelo reguluje ciśnienie krwi i pracę serca

Pomelo jest również bogatym źródłem potasu (216 mg/100 g) - pierwiastka mineralnego, który odpowiada za utrzymanie w organizmie równowagi wodno-elektrolitowej i reguluje napięcie mięśniowe oraz ciśnienie krwi i rytm serca. Pomelo zawiera go prawie tyle samo co pomidory (237 mg/100 g), które są nieodłącznym elementem diety osób z nadciśnieniem. W profilaktyce chorób układu krążenia ważną rolę odgrywają także zawarte w miąższu i skórce pomelo pektyny, które hamują tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Z kolei witamina C pomaga zwiększyć elastyczność naczyń.

To ci się przyda

Wartość odżywcza pomelo (w 100 g białego miąższu)

Wartość energetyczna - 38 kcal
Białko - 0.76 g
Tłuszcz - 0.04 g
Węglowodany - 9.62 g
Błonnik - 1 g
Woda - 89%

Minerały

Wapń - 4 mg
Żelazo - 0.11 mg
Magnez - 6 mg
Fosfor - 17 mg
Potas - 216 mg
Sód - 1 mg
Cynk - 0.08 mg

Witaminy

Witamina C – 61 mg
Tiamina – 0.034 mg
Ryboflawina – 0.027 mg
Niacyna - 0.220 mg
Witamina B6 - 0.036 mg
Witamina A – 8 IU

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Pomelo w profilaktyce przeciwnowotworowej

Owoc pomelo, a zwłaszcza gruba, mięsista skórka oraz błony znajdujące się pomiędzy cząstkami owocu, zawierają dużo bioflawonoidów - przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Niestety, błony te są bardzo gorzkie i psują smak pomelo, w związku z tym zwykle zaleca się ich usunięcie i zjedzenie samego miąższu.

Pomelo na refluks i zgagę

Sok pomelo po strawieniu wykazuje właściwości zasadotwórcze. W związku z tym jest polecany osobom, którym dokuczają refluks i zgaga.

Pomelo - właściwości odchudzające

Zawarte w pomelo enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia oraz pomagają zmniejszyć ilości cukru, która dostaje się do krwi po posiłku. Z kolei pektyny - błonnik zawarty w miąższu, skórce i błonach międzykomórkowych pomelo - szybko wypełniają żołądek i zwiększają uczucie sytości.

>>> PRZEPIS na odchudzający koktajl z pomelo i ananasa

Pomelo a cukrzyca

IG pomelo to 30, co oznacza, że jest owocem z niskim indeksem glikemicznym. Dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby z cukrzycą. Warto wiedzieć, że pomelo razem z grejpfrutem są owocami cytrusowymi polecanymi przez diabetologów.

Pomelo a ciąża

Zawarte w pomelo witamina C i potas uelastyczniają naczynia krwionośne i zapobiegają wahaniom ciśnienia krwi. W związku z tym jest to owoc, który odgrywa w ciąży istotną rolę. W pierwszych miesiącach ciąży tętnice i żyły tracą bowiem elastyczność, wskutek czego krew krąży nieco wolniej, a co za tym idzie - ciśnienie krwi nieznacznie się obniża.

Niestety, cytrusy są częstą przyczyną alergii, dlatego należy je spożywać w małych ilościach i uważać na wszelkie niepokojące zmiany, które pojawiają się po ich zjedzeniu.

Cytrusy są zwykle spryskiwane licznymi chemikaliami, dlatego zanim sięgną po nie kobiety w ciąży, powinny je dokładnie umyć (najlepiej wyszorować skórkę szczoteczką), a następnie obrać ze skórki.

To ci się przyda

Jak obrać i zjeść pomelo?

Aby obrać pomelo, należy naciąć skórkę kilkukrotnie wzdłuż całego owocu, a następnie przy pomocy noża ściągnąć ją zaczynając od nasady owocu. Po obraniu pomelo ze skórki, należy usunąć gorzkie błony międzysegmentowe i niejadalne pestki. Do spożycia nadaje się tylko miąższ.

Owoce pomelo można jeść na surowo lub przyrządzić na ich bazie sok lub marmoladę. Kandyzowana skórka pomelo jest dobrym dodatkiem do ciast i deserów. Nieobrane owoce można przechowywać w lodówce nawet od dwóch do czterech miesięcy.

Warto wiedzieć, że najlepsze owoce pomelo to te najcięższe, które zawierają najwięcej soku. Dlatego zanim kupisz pomelo, zważ kilka w sklepie i wybierz to, które ma najwięcej dekagramów.

Dlaczego pomelo lepiej nie przechowywać w lodówce?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
Grażyna Cytryna
|

Dobre to polemo dużo witamin tak jak cytryna

Grażyna Cytryna
|

Ja tam wole cytryny huehue

kita
|

właśnie zjadłam pychotka

E2RD
|

..A u Nas w Polsce" jest tego owocu w pip. Zajadamy się nim 3 razy na dzień i nikt nie choruje.

Safi
|

Masz Racje Kupiłam w Lidl i nie dość ze tani to przepyszny!! Nic tylko na Zdrówko!! :)

Mloda23
|

Ja tez jestem z Edinburgh i właśnie zajadam pomelo :) kupiłam w lidlu za 70p zaś w morrisons jedna sztuka za 2funty ... Pychotka mogłabym jestem na okrągło !! Pozdrawiam :)

wiola z cementowni
|

niech żyje pamelo

Jagoda
|

Nie wiem gdzie mieszkasz w Szkocji, ale jezeli jest to Edinburgh, to dzisiaj kupilam w chinskim supermarkecie na Leith Walk, polecam sklep, bardzo duzy wybor ichniejszego jedzenia i wszystko orginalne, moim zdaniem, najlepiej zaopatrzony sklep z chinskim jedzeniem i absolutnie, nie ma nic wspolnego z chinskim badziewiem.

Ala_M
|

Uwielbiam pomelo :)

zocha
|

od razu załatw sobie metalową rurę zamiast kregołupa, który by ci wysiadł od ciężaru takich dwóch pomelo