Spis treści
Refluks żółciowy, inaczej refluks jelitowo-żołądkowy, niekwaśny ma miejsce, kiedy zasadowa treść cofa się z jelit do żołądka.
W prawidłowych warunkach żółć wydzielana przez wątrobę przedostaje się przez brodawkę Vatera wraz z sokiem trzustkowym do dwunastnicy. Przy zachowanej perystaltyce i właściwym działaniu odźwiernika zawartość żołądka przesuwa się do jelit.
Może dojść do zmiany kierunku, wtedy gdy odźwiernik - zwieracz żołądka, połączony z dwunastnicą, nie działa prawidłowo, w związku z czym dochodzi do zarzucania treści.
Refluks żółciowy - przyczyny
Przyczynami refluksu żółciowego są głównie:
- zaburzenia perystaltyki jelit związane z uszkodzeniem nerwów (do uszkodzenia nerwów może dojść przy zabiegach operacyjnych)
 - zaburzenia motoryki, przewodzenia nerwowego związane z częściową resekcją żołądka
 - odchylenia w różnicy ciśnień w narządach przewodu pokarmowego
 - zmniejszone napięcie zwieracza żołądka o nieznanej etiologii (idiopatyczne)
 - wrzody żołądka doprowadzające do jego zniekształceń
 
Do rozwoju choroby przyczynić się może również:
Refluks żółciowy - objawy
Ból pojawia się zazwyczaj około 0,5-3h po spożyciu posiłku. W niektórych przypadkach dochodzi do nasilenia objawów i pojawienia się refluksu jelitowo-żołądkowo-przełykowego.
Sytuacja ta ma miejsce, gdy błędnie funkcjonuje odźwiernik jak i górny zwieracz przełyku. Obserwuje się wtedy nasilenie objawów oraz wystąpienie:
- pieczenia w gardle
 - gorzkiego, nieprzyjemnego smaku w ustach, spowodowanego obecnością żółci
 
Charakterystyczne objawy refluksu żółciowego to:
- bóle w nadbrzuszu
 - nudności
 - wymioty (najczęściej treścią żółciową)
 - uczucie pełności
 - odbijanie
 - nieprzyjemny zapach z ust
 
Refluks żółciowy - dieta
Dieta powinna być lekkostrawna i zawierać duże ilości białka. Nie należy omijać śniadań. Posiłki muszą być spożywane regularnie, ostatni nie później niż 3 godziny przed snem.
Odradza się palenie papierosów i picie alkoholu. Smażone, ostre potrawy z dużą ilością przypraw, mocna kawa i herbata oraz gazowane napoje są również niewskazane.
Ważne, aby spożywać około 2,5 litrów niegazowanej wody dziennie. Warto sięgać po:
- mleko, twaróg chudy i półtłusty
 - jaja gotowane
 - pieczywo jasne, pieczywo razowe, pieczywo typu graham
 - chude mięso: kurczak, indyk, cielęcina, ryby niesmażone
 - warzywa i owoce gotowane, na parze - nie zaleca się pomidorów, cebuli oraz warzyw strączkowych
 
Refluks żółciowy - leczenie
- preparaty kwasu ursodezoksycholowego - rozrzedzają żółć
 - sulpiryd - lek blokujący receptory adrenergiczne D2
 - inhibitory pompy protonowej - nie łagodzą refluksu żółciowego, ale wpływają na refluks kwaśny
 - itopryd - antagonista receptorów dopaminowych D2, pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego, stosowany przed posiłkami
 - cholestyramina - wiąże kwasy żółciowe
 - sukralfat - lek osłaniający błonę śluzową
 - leki stosowane w psychiatrii: trójpierścieniowe leki antydepresyjne i hamujące zwrotny wychwyt serotoniny
 
Gdy u pacjenta rozwinie się zapalenie żółciowe w wyniku wcześniej wykonywanych zabiegów (dotyczących żołądka czy dróg żółciowych) konieczne może być leczenie operacyjne.
Czytaj też:
- Zapalenie dróg (przewodów) żółciowych - przyczyny, objawy, leczenie
 - Choroba refluksowa przełyku
 - Refluks jelitowo-żołądkowy: przyczyny, objawy, leczenie
 - Dieta przy refluksie - zasady. Co można jeść, a czego nie w chorobie refluksowej?
 - Dieta refluksowa - tygodniowy jadłospis i przepisy
 - Refluks czyli cofanie się pokarmu. Przyczyny, objawy i leczenie refluksu
 - Niestrawność. Czy to jeszcze niestrawność czy już refluks?
 - Przełyk Barretta: zgaga i refluks to pierwsze objawy choroby