Alergia na jajka czy białko jaja kurzego

2019-12-10 12:44 Monika Majewska

Alergia na jajka to jedna z częściej spotykanych chorób alergicznych. Dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak pokazują badania, większość osób z alergią na jajka tak naprawdę jest uczulona na białko jaja kurzego, a nie na żółtko. Jednak mimo to uczuleni na jajka muszą unikać obu składników. Jakie są objawy alergii na jajka? Jak powinna wyglądać dieta osób uczulonych na jajka? 

Spis treści:

  1. Alergia na jajka - objawy
  2. Alergia na jajka - leczenie. Dieta przy alergii na jajka
  3. Alergia na jajka - co warto wiedzieć o jajkach?
  4. Alergia na jajka a szczepionki

Alergia na jajka (uczulenie na kurze jaja) to alergia pokarmowa, w przebiegu której dochodzi do nadwrażliwości organizmu zarówno na białko, jak i żółtko jaja kurzego.

Jednak częściej i silniej uczula białko jaja kurzego (a konkretnie białka, takie jak: owoalbumina, owomukoid i owotransferyna) niż żółtko.

Alergia na jajka występuje głównie, ale nie wyłącznie, u dzieci i jest drugą najczęściej występującą alergią pokarmową u maluchów. Na pierwszym miejscu znajduje się alergia na krowie mleko.

Alergia na jajka i białko jaja kurzego zwykle z wiekiem staje się rzadsza.

Alergia na jajka - objawy

Najpoważniejszym objawem alergii na jajka jest anafilaksja, inaczej wstrząs anafilaktyczny, podczas którego wszystkie objawy nadwrażliwości na jajka są spotęgowane.

Alergia na jajka - leczenie. Dieta przy alergii na jajka

Jedyną formą leczenia alergii na jaja kurze jest dieta eliminacyjna, wykluczająca z codziennego jadłospisu pokarmy, które mogą zawierać jajka. Niestety, nie jest to łatwe, ponieważ jajko kryje się w ogromnej liczbie produktów spożywczych, np. w wyrobach ciastkarskich, makaronach, pierogach, pasztetach, a nawet w kostkach bulionowych, piwie i winie.

Jajka są źródłem białka, dlatego należy je zastąpić innymi produktami, takimi jak nabiał, chude mięso (np. kurczak, indyk), ryby (np. łosoś, tuńczyk), tofu, fasola.

Czytaj też:

Alergia na jajka - co warto wiedzieć o jajkach?

Alergia na jajka a szczepionki

Szczepionki przeciwko odrze, śwince i różyczce (np. MMR), jak również przeciwko grypie i przeciwko żółtej gorączce, mogą - ale nie muszą - wywołać reakcję alergiczną, a nawet wstrząs anafilaktyczny u osób uczulonych na jaja kurze.

Wirusy składające się na szczepionki są bowiem hodowane w fibroblastach zarodków kurzych, a podłoża zawierają niewielkie ilości białek jaja kurzego. Jednak do takich sytuacji dochodzi bardzo rzadko i lekarze zapewniają, że szczepienie uczulonych na jaja kurze przeciwko wszystkim wirusom jest całkowicie bezpieczne.

Czytaj też: Szczepić się czy nie? FAKTY i MITY na temat szczepień

Ważne

Witelina, globulina i albumina, czyli gdzie jest ukryte jajko?

Osoby, które zmagają się z alergią na jajka, podczas codziennych zakupów muszą uważnie czytać etykiety produktów spożywczych. Jajko jest bowiem ukryte pod bardzo enigmatycznymi nazwami, takimi jak: albumina, globulina, lipowitelina, owoalbumina, owoglobulina.

Są  to białka, które z pewnością wywołają reakcję alergiczną u osób uczulonych na jajka, dlatego należy ich unikać jak ognia.

Czytaj też:

O autorze
Monika Majewska - właściwe zdjęcie
Monika Majewska
Dziennikarka specjalizująca się w tematyce zdrowotnej, a zwłaszcza obszarach medycyny, ochrony zdrowia i zdrowego odżywiania. Autorka newsów, poradników, wywiadów z ekspertami i relacji. Uczestniczka największej Ogólnopolskiej Konferencji Medycznej "Polka w Europie", organizowanej przez Stowarzyszenie "Dziennikarze dla Zdrowia", a także specjalistycznych warsztatów i seminariów dla dziennikarzy realizowanych przez Stowarzyszenie.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
Tosia
|

Moja córeczka jadała od dawna jajecznicę i było OK. Od świąt br. jada z zapałem jajka na twardo.
Nie wiem, czy to przypadek, że akurat od dnia kiedy po raz pierwszy w życiu zjadła jajka na twardo, zaczął się jej suchy, napadowy kaszel. Objaw narasta.

Owszem, dziecko 1,5 tygodnia temu (czyli ok 5 dni przed pierwszym kaszlem) skończyła chorować na wiatrówkę, więc na razie lekarka szuka przyczyn kaszlu w infekcji dróg oddechowych, jednak ten kaszel nie przechodzi w mokry.
Jest taki napadowy. Czyli jest napad, kilka godzin spokoju - dziecko może nawet szaleń, ma dobry apetyt, zero gorączki, czy stanu podgorączkowego) i tak jutro minie 1,5 tygodnia...