Czarny stolec - po alkoholu, w ciąży. O czym świadczy czarny kolor kału?

Czarny lub ciemny stolec może świadczyć o pojawieniu się krwi w kale. Jednak ciemny kolor kału może być też spowodowany dietą. Zazwyczaj czarny stolec, który powinien nas zaniepokoić, ma też charakterystyczną smołowatą konsystencję. O czym świadczy pojawienie się czarnego kału?

Czarny stolec - może być ciemny, smolisty, czarny zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Kolor kału może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu. Co mówi czarny kolor kału? Czy są powody do obaw? Tak, jeśli czarny stolec ma także smołowatą konsystencję. Musi, brzydko mówiąc, ciągnąc się, często przykleja się do ścian muszli klozetowej, jest lepki i przypomina smołę. Oznacza on pojawienie się krwawienia z układu pokarmowego. To przez krew, która zmienia kolor pod wpływem bakterii jelitowych, jest właśnie czarny.

Dodatkowo, jeśli jest bardzo rzadki, a nie smołowaty, to świadczy o wystąpieniu krwotoku. Krew przyspiesza perystaltykę jelit. W takiej sytuacji należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem i ustalić przyczynę i miejsce krwawienia. Zazwyczaj w tej sytuacji pojawiają się dolegliwości bólowe lub inne objawy ze strony układu pokarmowego. Ale po kolei.

Spis treści

  1. Czarny stolec - związek z dietą i nie tylko
  2. Czarny stolec - nie po jedzeniu
  3. Czarny stolec w ciąży
  4. Czarny stolec po alkoholu
  5. Czarny stolec - diagnoza
  6. Czarny stolec - leczenie

Czarny stolec może wystąpić na skutek spożywania pokarmów barwiących - należą do nich jagody, borówki, szpinak, wiśnie i czereśnie, a także buraki. Jednak jeśli nie mamy diety barwiącej, to czarny, smolisty stolec jest wskazaniem do konsultacji z lekarzem, może bowiem zwiastować różne choroby układu pokarmowego. Czarny stolec sugeruje, że w przewodzie pokarmowym występuje krwawienie. 

Czarny stolec - związek z dietą i nie tylko

Jednak na spokojnie - jak już mówiliśmy czarny stolec może wynikać z diety. Na czarny kolor kału wpływa:

  • przyjmowanie żelaza,
  • stosowanie węgla lekarskiego,
  • spożywanie wspomnianych wyżej produktów,
  • przyjmowanie bizmutu,
  • niedokrwienie jelit,
  • nieprawidłowa budowa żył.

Czarny stolec - nie po jedzeniu

Jednak jeśli stolec przypomina smołę - zarówno w barwie, jak i konsystencji, a także występuje niezależnie od spożywania wymienionych wyżej pokarmów, to należy podejrzewać krwawienia z układu pokarmowego. Krew barwi bowiem kał na kolor czarny - kolor krwi zmienia się pod wpływem bakterii bytujących w jelitach. 

Czarny kał wymaga konsultacji z lekarzem! Krwawienia z układu pokarmowego to poważna dolegliwość - przyczynę i miejsce krwawienia należy jak najszybciej zlokalizować.

Czarny, smolisty stolec może być spowodowany:

Nawet niewielka ilość krwi zmieni barwę stolca na czarny. Należy pamiętać, że obfite krwawienie z odcinka pokarmowego spowoduje biegunkę o czarnym kolorze. Krew przyspiesza bowiem perystaltykę jelit. Czarny stolec z domieszką świeżej krwi może świadczyć o nieżycie żołądka. 

Czarny stolec w ciąży

W ciąży kobiety każdego miesiąca badają swoją krew - także po to, aby określić poziom żelaza. Jeśli jest go zbyt mało, pojawia się anemia i przyszła mama musi suplementować żelazo. W związku z tym stolec będzie miał czarne zabarwienia, które jest reakcją organizmu na przyjmowane preparaty z żelazem.

Należy pamiętać, że w ciąży przemiana materii jest spowolniona i przyszła mama często boryka się z zaparciami. Jeśli problem jest nawracający należy poradzić się lekarza i zmienić dietę, bowiem można przyczynić się do powstania hemoroidów. Jeśli natomiast w stolcu pojawia się świeża krew można wnioskować, że doszło właśnie do pęknięcia hemoroidów. 

Czarny stolec po alkoholu

Alkohol uszkadza śluzówkę - etanol uszkadza enterocyty, które wyścielają ściany żołądka oraz jelita cienkiego, co w efekcie może prowadzić do zapalenia błony śluzowej i właśnie czarnego stolca. Zapalenie błony śluzowej mogą powodować także niektóre leki.

Jeśli natomiast zauważysz w swoim kale świeżą krew, ale sam stolec jest normalny, to możesz podejrzewać:

Czarny stolec - diagnoza

W pierwszej kolejności należy wykonać badanie kału w kierunki obecności krwi utajonej w kale. Następnie lekarz pierwszego kontaktu skieruje nas do gastrologa, który wykona kolejne badania: kolonoskopię, gastroskopię lub rektoskopię. Ważne jest ustalenie miejsca krwawienia.

Czarny stolec - leczenie

Czarny stolec pomaga w postawieniu diagnozy - jest sygnałem, że w organizmie dzieje się coś złego. Lekarz, w zależności od tego, skąd występuje krwawienie, ustala metodę leczenia. Możliwe są także zabiegi chirurgiczne mające na celu powstrzymanie krwawienia z układu pokarmowego.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE