Warto jeść JAGODY - są pyszne i zdrowe

2016-07-29 10:15 Anna Guttman

Jagody skutecznie hamują biegunki, stosuje się je przy zatruciach pokarmowych, łagodzą bowiem bóle brzucha i nudności. Obniżają  także poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą. A w dodatku są przepyszne!

Jagody można znaleźć niemal w każdym lesie. Gdy latem dojrzewają na nich granatowoczarne owoce, są doskonale widoczne zarówno na słonecznych polanach, jak i w cienistych leśnych zakątkach. Nie trzeba się wiele natrudzić, by zebrać ich pełen dzbanek.

Co kryją w sobie jagody?

Jagody są od dawna wykorzystywane jako skuteczny lek na biegunki – to zasługa przede wszystkim dużej ilości garbników. Ale w tych drobnych owocach kryje się znacznie więcej – procyjanidy, antocyjany, różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów, pektyny. Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy i liczne sole mineralne. Dzięki takiemu składowi jagody mają właściwości bakteriobójcze (niszczą gronkowce i paciorkowce) i stosuje się je nawet w zatruciach pokarmowych, działają bowiem przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują krwawienia z naczyń włosowatych, łagodzą bóle brzucha i nudności. Ponadto korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia, rozszerzają naczynia wieńcowe i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych przewodu pokarmowego. Gdy męczy cię biegunka sięgnij po suszone jagody lub z ich liści sporządź napar - ich silne właściwości przeciwbiegunkowe szybko zlikwidują problem. Natomiast surowe owoce działają rozwalniająco, są więc idealne na zaparcia. Nie mniej zalet mają liście jagód, które też są bogate m.in. w garbniki, antocyjany, procyjanidyny, flawonoidy, irydoidy, związki triterpenowe, sole mineralne. Poza ich kojącym, grzybobójczym i regulującym działaniem na przewód pokarmowy, obniżają  poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę.

Dzikie owoce leśne

Ważne

Mycie jagód jest niezbędne!

Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Larwy bąblowca najczęściej  roznoszą  lisy - ostrzega mgr Elżbieta Lejbrandt, kierownik Oddziału Nadzoru Epidemiologii z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Warszawie.

Jagody można mrozić, suszyć, wykorzystywać w przetworach

Lipiec jest najlepszą porą na zbieranie jagód, bo wtedy są w pełni dojrzałe. Trzeba je delikatnie zrywać, żeby się nie pogniotły, i wsypywać do płytkiego, płaskiego kosza. Jagody przeznaczone na przetwory – soki, galaretki, konfitury itp. –  najlepiej przetwarzać szybko, bo są to owoce niezbyt trwałe. Ale można je przez 1–2 dni przechowywać w lodówce albo zamrozić. Jagody wysuszone powinny być twarde, ale elastyczne i zachować czarną barwę. Liście, które także są cennym surowcem zielarskim, zbiera się pod koniec owocowania – zrywa się tylko zielone i tę barwę powinny one zachować po wysuszeniu.

Zrób to koniecznie

Odwar z liści

Łyżkę liści jagód zalej szklanką gorącej wody, pod przykryciem doprowadź do wrzenia i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij 3 razy dziennie po 1/3 szklanki między posiłkami jako lek przeciwbiegunkowy, przeciwzapalny i moczopędny.

Sok z jagód

Litr jagód zalej 1/4 szklanki wody, dodaj 40 dag cukru. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając. Przetrzyj jagody przez sito, wlej do butelek, pasteryzuj przez 20 minut. Pij po 2–3 łyżki soku dziennie na szklankę wody przy skłonności do pękania naczynek krwionośnych, podwyższonym poziomie cukru we krwi.

Jagody z apteki

W sklepach zielarskich można kupić zarówno suszone jagody, jak i liście. Jest też wiele preparatów, które je zawierają, przede wszystkim o działaniu przeciwbiegunkowym i poprawiających zdolność widzenia wieczorem.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
olga
|

smaczne

Krolewska Zielarnia
|

Wszystkich zainteresowanych poszerzaniem swojej wiedzy na tematy zielarsko-medyczne zapraszamy na naszego bloga: zielarniaimbir.blogspot.com

Lewi
|

co może być przyczyną?
męczę się dwa tyg. i nic nie działa, straciłam 12kg i bardzo mia słabo.
spróbuję tej żurawiny...

majka
|

Owoce jagodowe są w ogóle bardzo zdrowe. Ja bardzo lubię żurawinę, bo świetnie wpływa na pęcherz - łykam od 2 miesięcy kapsułki z żurawiną i od tego czasu mój pęcherz pracuje bez zarzutu, a kiedyś ciągle miałam jakieś problemy z bakteriami i zapaleniem.