Anemia. Jakie są przyczyny i objawy anemii?

46 komentarze
Autor: Anna Ławniczak

Anemia to choroba, w której występują zaburzenia związane z czerwonymi krwinkami i ilością hemoglobiny czerwonego barwnika krwi. Objawy anemii można łatwo zrzucić na karb przepracowania i zmęczenia, a choroba jest groźna dla serca i mózgu. Warto więc wiedzieć jak są przyczyny i objawy anemii, a także zrobić proste badanie krwi, które wykryje lub wykluczy anemię.

Anemia to zespół objawów, które pojawiają się, gdy we krwi jest niedostateczna (poniżej normy) ilość czerwonych ciałek (erytrocytów) lub gdy jest zbyt małe stężenie hemoglobiny (przy prawidłowej ilości czerwonych krwinek). Objawy anemii, czyli niedokrwistości, są dość wyraźne, a jednak łatwo je zbagatelizować, bo przypominają stan przemęczenia towarzyszący niewyspaniu, przepracowaniu i życiu w silnym stresie. Dlatego jeśli mamy takie objawy warto zbadać poziom hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi, aby sprawdzić czy grozi nam anemia. Hemoglobina przenosi tlen niezbędny do życia wszystkim narządom i komórkom. Jego niedostatek, występujący w anemii, jest szczególnie dotkliwy i niebezpieczny dla mózgu oraz serca - organów wyjątkowo wrażliwych na niedotlenienie.

Anemia: objawy

Objawy anemii to:

  • osłabienie
  • uczucie zmęczenia i znużenia, które nie ustępujące po odpoczynku. Jest to doznanie, które towarzyszy dziś wielu osobom, łatwo je więc zlekceważyć i uznać, że po prostu potrzebujemy urlopu. Często tak jest, ale trzeba być czujnym, by nie przegapić anemii
  • blada i skłonna do przesuszenia skóra oraz blade błony śluzowe. Widać to na wargach, które robią się bledsze, a jeszcze lepiej na spojówkach oczu. Gdy odchylimy dolną powiekę normalnie powinniśmy zobaczyć żywo czerwone wnętrze. Jeśli powieki są jasne i blade - można podejrzewać anemię
  • włosy przesuszone, łamliwe i ich wypadanie

Jeśli łatwo łapie nas zadyszka po podbiegnięciu do autobusu czy podejściu paru schodków - to też może być objaw anemii. Inne dość charakterystyczne objawy anemii to również:

  • kołatanie serca (często myślimy, że to nerwica)
  • problemy z pamięcią i koncentracją (wszystko przez przemęczenie i stres - myślimy)
  • senność
  • skłonność do depresji

Objawem anemii mogą być także zawroty głowy

Anemia: przyczyny

Jakie są przyczyny anemii? Kto najczęściej choruje na anemię? Na anemię cierpi bardzo wiele kobiet, zwłaszcza tych, które mają obfite miesiączki. Jest to anemia wynikająca z utraty krwi. Częste przyczyny anemii to także niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Anemia może być też spowodowana niedoborami witaminy B12, wynikającymi zarówno z braku dostatecznej ilości tej witaminy w diecie jak też niewystarczającej ilości kwasu żołądkowego, co upośledza wchłanianie witaminy B12. Kobiety powinny więc być czujne i badać krew, gdy mają objawy, które mogą sugerować anemię.

Źródło: youtube.com/Najprościej Mówiąc

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 13.10.2016

Komentarze (1 - 10 z 46)
maulwurf, 07.12.2016 13.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
@Dr. Bonczek Wiec niech Pan przestanie leczyc gdyz narazanie innych ludzi na utrate zdrowia przez glupote moze miec przykre konsekwencje!! Objawy w artykule dokladnie obrazuja moja sytuacje. Przemeczenie, kolatanie serca, do tego bole glowy i stres ktoremu przypisywalam wszystkie w/w objawy. Tetno w granicach 110 w stanie spoczynku, pulsowanie w calym ciele. Lekarze szukali problemow z sercem, leczyli przeziebienie ktore przy okazji sie przypaletalo. Utrate wagi tlumaczyli wlasnie stresem i przemeczeniem. Wtedy poprosilam o badania krwi. Hemoglobina 6,7 Ferrytyna 3 O innych wynikach nie wspomne, byly rownie tragiczne.
 
Karmiąca piersia , 02.09.2016 10.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam ,od 2 lat karmie piersia ,piszecie o anemii wiec chce spytać czy tez moge ja miec?Od kilku dni moja córeczka jest chora i przez całe noce bierze cyca,wstaje jakbym była pijana ,kręci mi sie w głowie ,mam podkrążone oczy ale zawsze takie miałam ,kiedyś mdlałam od razu po wstaniu.prosze o pomoc.Dziekuje
 
Maggie, 20.08.2016 02.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak, poza tym z czasem usta stają się dziwnie blade, męczy nas jakikolwiek wysiłek i człowiek się czuje jak by był już bardzo wiekowy generalnie. Problemy z pamięcią, u mnie a także słuchem. Mam anemia od 11 lat to znaczy teraz jest ok bo mam hemoglobine ok 9 ale były okresy kiedy miałam tylko nieco ponad 6. Od wielu lat choruje na wrzodziejace zapalenie jelita. Chociaż choroba się uspokoiła to została mi pamiątka w postaci anemi. Teraz mam problemy z tarczyca i badania wysyłkowe serca muszę robić co rok max poza tym słabe kości to też od długotrwałej anemi. Więc ważne jest aby jakiekolwiek anomalie w naszym samopoczuciu sprawdzać i nielekcewazyc.
 
Dr. Bonczek , 08.04.2016 16.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zgadzam sie z objawami w internatach piszecie bzdury objawy to sinice pod oczami ,zmęczenie ,depresja umiarkowana oraz siniaki pojawiające sie same z siebie bez pozdro jestem lekarzem z 15 lat ...
 
Marta, 17.03.2016 16.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na anemię polecam sok z pokrzywy albo jarmuż. Mają dużo witaminy K i dodatkowo korzystnie wpływają na włosy. Kupuję sok BIO na stoisku Więcej Niż Eko w CH Promenada. Widzę już znaczną poprawę, osoby które nie mają tego problemu powinny pić ten sok zapobiegawczo
 
Agnieszka , 11.03.2016 00.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kilka lat temu miałam straszne problemy zdrowotne min. anemia zajady , wory pod oczami czy wypadające włosy .. Wyleczyłam się sama ! Bez farmaceutyków tylko naturalne suplementy dziś to już tylko przeszłość . Jeżeli macie z tym problemy proszę o kontakt chętnie pomogę 535-576-065
 
Daga, 27.01.2016 22.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W sierpniu poroniłam i przez trzy miesiące krwawiłam co kilka dni. Krwawienie ustało, nie minął miesiąc, a mi garściami zaczęły wypadać włosy, na paznokciach prążki, w kącikach ust zajady, byłam blada jak trup a raz w tygodniu chodziłam na solarium. Bolał mnie język, pod oczami miałam piękny fiolet. Włosy tragiczne, suche, połamane na całej długości, prześwity, na czubku miałam dosłownie łysy placek. Skóra jak u krokodyla, ledwie się gdzieś uderzyłam miałam krwiaka a nie sińca. Zrobiłam poziom ferrytyny, wyszedł poniżej najniższej normy lab. Przez swoją ignorancję straciłam zdrowie, a żaden lekarz który przyjmował mnie po poronieniu nie powiedział mi, że powinnam suplementować żelazo, którego w końcu my kobiety tracimy najwięcej z krwią miesięczną właśnie.
 
chora na anemię, 22.10.2015 13.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Lotka, wiesz, że też odczuwałam zmęczenie, przygnębienie. Nawet po odpoczynku nie czułam ulgi, wciąż chciało mi się spać. Myślałam, że to przemęczenie, że po prostu urlop, wyjazd mi pomoże, ale to nic nie dało. Zamiast wybrać się do lekarza, zrobić badania, ja zganiałam wszystko na pracę, na brak czasu itp. Aż w końcu mój mąż się zdenerwował i zapisał mnie na badania na anemię do Laboratorium Rh+. Pewnie sama bym tego nie zrobiła, a tak to postawił mnie przed faktem dokonanym, nie miałam wyboru. Musiałam iść. Sama nie wiem, czy po prostu nie chciałam tam iść, bo bałam się diagnozy czy co. Chociaż teraz wiem, że byłam głupia. Rzeczywiście, okazało się, że mam anemię. W końcu miałam wręcz "książkowe" objawy. Teraz muszę się leczyć, aby nie było jeszcze gorzej. Nie ma żartów z tą chorobą. Mądry Polak po szkodzie.
 
Sylwia, 08.10.2015 17.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam. Mam bardzo słabe wyniki z morfologii: Podwyższone: leukocyty 11,79 (3,98-10,04); monocyty 1,85 (0,24-0,76); neutrocyty 8,88 (1,56-6,13) Obniżone: hemoglobina 8,8 (11,2-15,7); hematokryt 26,2 (34,1-44,9); MCV 73,8(79,4-94,8); MCH 24,8(25,6-32,2); limfocyty 0,90(1,18-3,74). Czy może to być anemia czy coś innego ?
 
Kag , 07.10.2015 21.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja również mam wszystkie te objawy i do tego jeszcze problem z oddychaniem. Czy anemia rzeczywiście jest taka groźna?
 
następne »
strona 1 z 5
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
HEMOROIDY (żylaki odbytu): przyczyny, objawy i leczenie hemoroidów HEMOROIDY (żylaki odbytu): przyczyny, objawy i leczenie hemoroidów

Hemoroidy ma co drugi Polak. A przecież żylaki odbytu da się pokonać prostymi metodami. Dlatego nie...

więcej

2843

Ból w klatce piersiowej to objaw choroby. Przyczyny bólu w klatce piersiowej Ból w klatce piersiowej to objaw choroby. Przyczyny bólu w klatce piersiowej

Ból w klatce piersiowej występuje w przebiegu wielu schorzeń, nie tylko tych układu...

więcej

2742

Domowe sposoby na nadciśnienie. Jak obniżyć ciśnienie tętnicze bez leków? Domowe sposoby na nadciśnienie. Jak obniżyć ciśnienie tętnicze bez leków?

Domowe sposoby na nadciśnienie tętnicze sprawią, że uchronisz serce przed skutkami często...

więcej

2554

Domowe metody na hemoroidy: 6 skutecznych sposobów Domowe metody na hemoroidy: 6 skutecznych sposobów

Domowe sposoby na hemoroidy są skuteczne, ale terapię trzeba prowadzić zgodnie z zaleceniem...

więcej

2312

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Szanowna Pani, krwawienie/plamienie po pobraniu cytologii nie jest niepokojące - często tak się zdarza. Na razie nie ma powodów do niepokoju.

Biopsja szyjki macicy jest zabiegiem o niewielkim ryzyku powikłań w tym zatorowości, można go wykonać w znieczuleniu miejscowym co dodatkowo minimalizuje ryzyko powikłań.

Jeżeli pani zapomniała o przyjęciu 2 lub więcej tabletek (ostatnia tabletka była zażyta 48 lub więcej godzin wcześniej), powinna pani zażyć natychmiast obydwie tabletki (tę zapomnianą i tę właściwą...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.