ROKITNIK w kuchni i kosmetyce. Właściwości lecznicze rokitnika

16 komentarze
Autor: Monika Majewska

Rokitnik zwyczajny znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Rokitnik wyróżnia się przede wszystkim zawartością witaminy C - obok dzikiej róży ma jej najwięcej spośród wszystkich owoców. W związku z tym owoce rokitnika z pewnością przydadzą się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rokitnik.

Rokitnik zwyczajny ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy  (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika. Oleje te różnią się między sobą zawartością m.in. kwasów tłuszczowych, karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i jednocześnie barwników rokitnika (jest ich zdecydowanie więcej w oleju z pulpy owoców), a także steroli i witaminy E.

Rokitnik - skarbiec witaminy C

Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Pod względem jej zawartości rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Jednak zawartość kwasu askorbinowego w owocach rokitnika jest różna i zależy od miejsca występowania rośliny. Te rosnące u wybrzeży mórz, a także w parkach czy ogrodach zwierają średnio 200-250 mg witaminy C (a niektóre źródła podają, że nawet 315 mg) w 100 g. Z kolei te występujące na obszarach gór środkowej Europy aż 405-1100 mg/100 g. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi średnio 40-50 mg dziennie u dzieci, 75 mg dziennie u kobiet i 90 mg dziennie u mężczyzn, co oznacza, że 100 g tych owoców znacznie przewyższa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Z tego powodu rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak, m.in. brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów. Rokitnik można również stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowych zachorowań, by wzmocnić odporność.

Należy zwrócić uwagę, że witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała, gdyż prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania (np. na przetwory) i przechowywania. Jest to spowodowane brakiem enzymu rozkładającego kwas askorbinowy (askorbinazy) w rokitniku.

Rokitnik wspomaga układ sercowo-naczyniowy

Zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, takich jak, m.in. choroba wieńcowa (niedokrwienna serca), udar mózgu i zawał serca. Ponadto udowodniono, że sam kwas askorbinowy obniża ciśnienie krwi. Takie same właściwości wykazuje potas, którego również nie brakuje w tych jesiennych owocach. W związku z tym rokitnik jest polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby. Spożywanie owoców rokitnika może zapobiec także krwawieniom. Są one bowiem bogate w witaminę K, która jest niezbędna do produkcji w wątrobie protrombiny (czynnika II), która ogrywa najistotniejszą rolę przy krzepnięciu krwi. Pod względem zawartości tej witaminy rokitnik przewyższa inne rośliny z niej słynące - czarną aronię, jarzębinę, dziką różę i czarną porzeczkę.

To ci się przyda

To ci się przyda

Rokitnik to dość wysoki i kolczasty krzew tworzący rozległe gąszcze, przez które trudno się przedrzeć. Wiosną zakwita drobnymi, żółtymi kwiatkami, przytulonymi do gałązek. Gdy wypuści liście, są one długie, wąskie i lancetowate, z wierzchu oliwkowozielone, a pod spodem srebrzyste, przez co rokitnik przypomina srebrzystą palmę. Jednak najbardziej efektownie wygląda wtedy, gdy na gałęziach pojawią się złociste lub pomarańczowe grona owoców, które utrzymują się na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny.

Owoce rokitnika są kwaśne, o charakterystycznym lekko ananasowym aromacie (stąd rokitnik określany jest również mianem rosyjskiego ananasa). Zbiera się je od sierpnia do października. Wówczas znajdują zastosowanie w kuchni - nadają się na przetwory, m.in. soki, dżemy, konfitury, marmolady, galaretki.

Olej z rokitnika na wrzody i zgagę

Współczesna fitoterapia poleca doustne stosowanie oleju rokitnikowego przy zgadze, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (obecnie w wielu rosyjskich szpitalach stosuje się olej rokitnikowy wspomagająco podczas leczenia wrzodów). Przyczynia się on do znacznego zmniejszenia dolegliwości bólowych oraz wspomaga gojenie się wrzodów. Przy tego typu schorzeniu olej rokitnikowy zaleca się stosować 3 razy dziennie, po 1/2 łyżeczki (do 10 ml dziennie!) 30 minut przed posiłkiem. Jednak przed jego użyciem należy skonsultować się z lekarzem.

WAŻNE! Przeciwwskazaniem do stosowania oleju rokitnikowego są stany zapalne trzustki i wątroby oraz ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamica żółciowa.

Rokitnik na reumatoidalne zapalenie stawów

Owoce i napary z liści rokitnika, ze względu na zawartość beta-karotenu i flawonoidów, są stosowane w stanach zapalnych, m.in. układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł, a także w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów (gośćca). Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.

Ważne

Ważne

Rokitnik jest rośliną częściowo chronioną

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r., rokitnik zwyczajny znajduje się na liście gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną częściową (pozycja 230). Rokitnik w Polsce rośnie dziko jedynie wzdłuż linii brzegowej Bałtyku i w Pieninach, co oznacza, że w tych miejscach nie można zbierać jego owoców. Legalnie można je pozyskiwać tylko z krzewów uprawnych.

Olej rokitnikowy chroni przed promieniowaniem i toksycznym działaniem lekarstw

W medycynie naturalnej olej z rokitnika stosuje się, by przeciwdziałać negatywnym skutkom działania promieni rentgenowskich i toksycznemu oddziaływaniu lekarstw. Wszystko dzięki zawartym w nim kwasom organicznym. Warto wiedzieć, że olej rokitnikowy podawano rosyjskim astronautom jako ochronę przed promieniowaniem.

Rokitnik na choroby skóry

Napary z liści i olej z rokitnika (w formie okładów) stosuje się w licznych schorzeniach skóry, by przyśpieszyć proces gojenia, m.in. w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, w przypadku trudno gojących się ranach i grzybicach. Co ciekawe, w niektórych krajach rokitnika używa się przy uszkodzeniach skóry po promieniowaniu nuklearnym, czyli przy poparzeniach na skutek wybuchów jądrowych.

Rokitnik - zastosowanie w kosmetyce

Rokitnik, ze względu na sporą dawkę beta-karotenu, barwi na pomarańczowo. W związku z tym jest naturalnym barwnikiem dodawanym do wszelkiego rodzaju kosmetyków - m.in. do płukanek koloryzujących do włosów i samoopalaczy (poprawia i wyrównuje koloryt skóry, nadając jej złocisty odcień).

Olej z rokitnika jest dodawany także do szamponów i odżywek do włosów, ponieważ, dzięki wysokiemu stężeniu polifenoli, witamin i minerałów, regeneruje ich strukturę, a tym samym wpływa na elastyczność i połysk kosmyków. Poza tym kosmetyki do włosów z dodatkiem oleju z rokitnika wykorzystuje się pomocniczo w leczeniu łupieżu i przy wypadaniu włosów (gdyż olej stymuluje wzrost włosów).

Rokitnik jest również dodawany do kremów, m.in. tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, starzejącej się. Poza tym jest wykorzystywany do produkcji preparatów do opalania się (pełni rolę naturalnego blokera promieni UVA i UVB).

Warto wiedzieć, że kremy z rokitnikiem mają żółtawy odcień. Jednak po otwarciu opakowania i długotrwałym stosowaniu tracą one swój kolor. Jest to naturalny proces utleniania się i nie pogarsza on właściwości kremu.

To ci się przyda

To ci się przyda

Sok z rokitnika na wzmocnienie

Kilogram owoców rokitnika – najlepiej zebranych po pierwszych przymrozkach, wtedy są mniej cierpkie – zasyp kilogramem cukru i odstaw na 7-8 godzin. Następnie powoli doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj przez 20-30 minut. Przecedź sok i zlej do butelek. Po pasteryzowaniu odstaw w ciemne miejsce. Stosuj sam lub jako dodatek np. do herbaty w okresie większej zapadalności na grypę i przeziębienia.

Rokitnik - zastosowanie w kuchni. Jak można przyrządzić rokitnik?

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Galeria: Rokitnik zwyczajny
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Wikimedia Commons

Aktualizacja: 02.11.2016

Komentarze (1 - 10 z 16)
mat, 09.01.2017 10.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uważajcie na sprzedawcę Dr Rutton LLC. Przysłali jakiś dziwny olej, bez nazwy producenta, bez opisanego składu, bez daty ważności, bez paragonu fiskalnego. Odesłałem 2 misiące temu, do dziś nie zwrócili 314 zł. Złodzieje.
 
Gosia, 03.10.2016 08.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Beatko, jakieś namiary...?
 
alezielonysklep.pl, 13.06.2016 15.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
fantastyczne własciwości rokitnika odkryłam całkiem niedawno. szczególnie polecam wszelaki kremu do twarzy z rokitnikiem np. pod oczy bądź na noc (np. vianek) skóra po nich jest cudowna w dotyku, odzywiona!
 
Paweł, 10.03.2016 14.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Można jakiś namiar?
 
Anastazja, 29.02.2016 18.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Genialny jest też olej z rokitnika - fantastyczny w smaku i właściwościach :) kupuję we Free Delikatesach w Warszawie, albo internetowo http://freedelikatesy.pl/olej_z_rokitnika_bio_100ml_zielony_nurt.html
 
Beata, 24.02.2016 14.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Próbowałam chyba wszystkie możliwe soki z rokitnika dostępne na naszym rynku.Znalazłam importera soku z Syberii. Za opakowanie 2 l płacę 50zł, to o wiele taniej niż gdzie indziej.Mają też z sok z kaliny oraz oleje cedrowe i rokitnikowe. Kupiłam rokitnikowo-cedrowy -rewelacja.
 
ola, 31.01.2016 22.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sok ma specyficzny smak, ale teraz jak przywykłam to go uwielbiam i często mam na niego ochotę. Próbowałam różnych, ale najlepszy jest z oleofarm- 100% sok.
 
Halina, 24.01.2016 22.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Rokitnik zawita witaminę K która wpływa ma krzepliwość krwi - picie soku moze wiec "zagęścić" krew; jeżeli ilośc soku będzie stała/ dzienna i w tej samej ilości to dawka leku może być odpowiednio uregulowana; problemem jest gdy sok jest pity as hok- wtedy mogą sie pojawić skoki w gęstości krwi
 
OliwiaOliwia, 09.01.2016 23.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja stosuję olej z rokitnika codziennie rano. Około 5ml nalewam na łyżeczkę i długo długo po tym nic nie jem ani nie piję. Działa idealnie na podrażnione gardło kiedy mamy kaszel lub po prostu podczas uszkodzenia błony śluzowej gardła. Naprawdę nawilża i działa oszałamiająco, cena też jest oszałamiająca ale warto zapłacić za coś wiedząc, że działa :)
 
Jacek Motylewski, 13.11.2015 22.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytam i oczom nie wierze, jak można napisać, że owoce rokitnika są niejadalne? Rozumiem, że tylko z dodatkiem cukru są jadalne.....
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek...

więcej

356

Przedawkowanie witamin. Które witaminy można przedawkować?

Przesadne przyjmowanie preparatów witaminowych niesie ryzyko poważnych chorób. Które z witamin...

więcej

353

Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) zwany też mniszkiem pospolitym lub mleczem rośnie...

więcej

338

WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Właściwy poziom tej...

więcej

336

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Na temat tego, co to oznacza i jakie leki powinna Pani stosować, powinna Pani rozmawiać wyłącznie z lekarzem prowadzącym. Zespół policystycznych jajników należy leczyć, ale nie można go wyleczyć....

W przypadku alergii zawsze istnieje ryzyko uczulenia na kolejny czynnik, czyli po jakimś czasie po zrobieniu tatuażu, np. na barwniki. Odradzam wykonywanie u osób z potwierdzoną alergią tego typu...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.