1. Dzika róża – 1800 mg / 100 g

1. Dzika róża – 1800 mg / 100 g

Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy.
Autor: Getty Images
Rozwiń
2. Rokitnik – do 1100 mg / 100 g

2. Rokitnik – do 1100 mg / 100 g

Rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak brak apetytu, skłonność do występowania siniaków czy bóle mięśni i stawów.
Autor: Getty Images
Rozwiń
3. Porzeczka czarna – 183 mg/ 100 g

3. Porzeczka czarna – 183 mg/ 100 g

Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Autor: Getty Images
Rozwiń
5. Truskawki – 66 mg/100 g

5. Truskawki – 66 mg/100 g

Truskawki maja więcej witaminy C niż słynące z niej pomarańcze.
Autor: Getty Images
Rozwiń
6. Pomelo – 61 mg/100 g

6. Pomelo – 61 mg/100 g

Pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym.
Autor: Getty Images
Rozwiń
 6. Poziomki – 60 mg/100 g

6. Poziomki – 60 mg/100 g

Poziomki podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami dzięki bardzo dużej ilość witaminy C.
Autor: Getty Images
Rozwiń
7. Kiwi – 59 mg/100 g

7. Kiwi – 59 mg/100 g

Ze względu na zawartość witaminy C i E kiwi bogate w substancje przeciwutleniające, które chronią przed rozwojem wielu chorób, a także przed procesem starzenia.
Autor: Getty Images
Rozwiń
8. Cytryna - Cytryny – 53 mg/100 g

8. Cytryna - Cytryny – 53 mg/100 g

Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo, by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji.
Autor: Getty Images
Rozwiń
9. Pomarańcze – 50 mg/100g

9. Pomarańcze – 50 mg/100g

Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Autor: Getty Images
Rozwiń
10.  Czerwona porzeczka – 46 mg/100 g

10. Czerwona porzeczka – 46 mg/100 g

Dzięki witaminie C czerwone porzeczki są "magazynem" aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała.
Autor: Getty Images
Rozwiń
11.  Grejpfrut czerwony – 38 mg/100 g

11. Grejpfrut czerwony – 38 mg/100 g

Orzeźwiający grejpfrut jest prawdziwą witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Limonka – 29 mg/100 g

Limonka – 29 mg/100 g

W limonce znajduje się dużo witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego, zmniejszając tym samym podatność na infekcje.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
1. Dzika róża – 1800 mg / 100 g
2. Rokitnik – do 1100 mg / 100 g
3. Porzeczka czarna – 183 mg/ 100 g
5. Truskawki – 66 mg/100 g
6. Pomelo – 61 mg/100 g
 6. Poziomki – 60 mg/100 g
7. Kiwi – 59 mg/100 g
8. Cytryna - Cytryny – 53 mg/100 g
9. Pomarańcze – 50 mg/100g
10.  Czerwona porzeczka – 46 mg/100 g
11.  Grejpfrut czerwony – 38 mg/100 g
Limonka – 29 mg/100 g
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email