Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy.
Rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak brak apetytu, skłonność do występowania siniaków czy bóle mięśni i stawów.
Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Truskawki maja więcej witaminy C niż słynące z niej pomarańcze.
Pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym.
Poziomki podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami dzięki bardzo dużej ilość witaminy C.
Ze względu na zawartość witaminy C i E kiwi bogate w substancje przeciwutleniające, które chronią przed rozwojem wielu chorób, a także przed procesem starzenia.
Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo, by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji.
Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Dzięki witaminie C czerwone porzeczki są "magazynem" aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała.
Orzeźwiający grejpfrut jest prawdziwą witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie.
W limonce znajduje się dużo witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego, zmniejszając tym samym podatność na infekcje.