Powrót do artykułu
1. Dzika róża – 1800 mg / 100 g
Fot.: Getty Images
2. Rokitnik – do 1100 mg / 100 g
Fot.: Getty Images
3. Porzeczka czarna – 183 mg/ 100 g
Fot.: Getty Images
5. Truskawki – 66 mg/100 g
Fot.: Getty Images
6. Pomelo – 61 mg/100 g
Fot.: Getty Images
 6. Poziomki – 60 mg/100 g
Fot.: Getty Images
7. Kiwi – 59 mg/100 g
Fot.: Getty Images
8. Cytryna - Cytryny – 53 mg/100 g
Fot.: Getty Images
9. Pomarańcze – 50 mg/100g
Fot.: Getty Images
10.  Czerwona porzeczka – 46 mg/100 g
Fot.: Getty Images
11.  Grejpfrut czerwony – 38 mg/100 g
Fot.: Getty Images
Limonka – 29 mg/100 g
Fot.: Getty Images
Zobacz następną galerię
Warzywa bogate w witaminę C
Warzywa bogate w witaminę C

Warzywa bogate w witaminę C

Owoce bogate w witaminę C

1. Dzika róża – 1800 mg / 100 g

Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy.

2. Rokitnik – do 1100 mg / 100 g

Rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak brak apetytu, skłonność do występowania siniaków czy bóle mięśni i stawów.

3. Porzeczka czarna – 183 mg/ 100 g

Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

5. Truskawki – 66 mg/100 g

Truskawki maja więcej witaminy C niż słynące z niej pomarańcze.

6. Pomelo – 61 mg/100 g

Pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym.

6. Poziomki – 60 mg/100 g

Poziomki podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami dzięki bardzo dużej ilość witaminy C.

7. Kiwi – 59 mg/100 g

Ze względu na zawartość witaminy C i E kiwi bogate w substancje przeciwutleniające, które chronią przed rozwojem wielu chorób, a także przed procesem starzenia.

8. Cytryna - Cytryny – 53 mg/100 g

Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo, by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji.

9. Pomarańcze – 50 mg/100g

Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

10. Czerwona porzeczka – 46 mg/100 g

Dzięki witaminie C czerwone porzeczki są "magazynem" aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała.

11. Grejpfrut czerwony – 38 mg/100 g

Orzeźwiający grejpfrut jest prawdziwą witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie.

Limonka – 29 mg/100 g

W limonce znajduje się dużo witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego, zmniejszając tym samym podatność na infekcje.

Anna Tłustochowicz
email