Głóg poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

2020-05-27 11:39

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Szczególnie polecany jest osobom zagrożonym chorobami serca i ze zbyt wysokim ciśnieniem.

Głóg nie ma dużych wymagań glebowych, dlatego rośnie w lasach, przy drogach, na miedzach. Sadzi się go również w parkach i ogrodach, ale ta bardziej ozdobna odmiana – dwuszyjkowy głóg szkarłatny, o pięknych czerwonych kwiatach – jest pozbawiona właściwości leczniczych. Za to głóg mający kwiaty białe lub bladoróżowe jest jedną z roślin najbardziej cenionych przez zielarzy i farmaceutów.

Spis treści

  1. Co kryje w sobie głóg
  2. Zbiór głogu
  3. Głóg z aptecznej półki
  4. Głóg w zielarskiej kuchni

Co kryje w sobie głóg

Kwiaty głoguzawierają m.in. fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C i z grupy B, pektyny i sole mineralne, ale najbardziej cenna jest duża ilość flawonoidów i procyjanidów. Związki flawonoidowe działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy oraz naczyń krwionośnych.

Szczególne znaczenie ma to w przypadku naczyń wieńcowych – zwiększa się wtedy dopływ utlenionej krwi do mięśnia sercowego, ustępuje ból i duszność. Procyjanidy powodują zaś łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego.

Kwiat głogu zwiększa też siłę skurczów serca, nieznacznie zwalniając ich częstotliwość, dzięki czemu pracuje ono wydajniej. Ponadto ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne mózgu. Podobne działanie mają owoce głogu, z tym że zawierają mniej flawonoidów, a więcej procyjanidyn. Jest w nich także witamina A i alkohol cukrowy.

Zbiór głogu

Do celów leczniczych należy ścinać świeżo rozkwitające kwiatostany głogu (w maju i czerwcu) z 3–5 najbliższymi liśćmi. We wrześniu i październiku zbiera się zaś owoce – powinny być ciemnoczerwone i jędrne. Zebrane w odpowiednim momencie i prawidłowo wysuszone kwiaty zachowują naturalną białokremową barwę, a owoce mają twardą skórkę i barwę brunatnoczerwoną.

Głóg z aptecznej półki

Kwiaty i owoce głogu są składnikiem wielu preparatów, ale głównie nasercowych oraz obniżających ciśnienie. Poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego, zwiększają przepływ wieńcowy krwi, przyśpieszają akcję serca i poprawiają jego tolerancję na niedobór tlenu.

Wchodzą też w skład mieszanek przeciwdziałających miażdżycy, zalecanych przy zaburzeniach w gospodarce lipidowej, a także uspokajających. Wyciąg z kwiatów głogu jest jednym z głównych składników preparatów stosowanych przy urazach i obrzękach grożących zakrzepowym zapaleniem żył. Owoce zaś wzbogacają mieszanki witaminowe o właściwościach wzmacniających.

Głóg w zielarskiej kuchni

  • Napar z kwiatów: Łyżeczkę pokruszonych kwiatów z liśćmi zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem 15 minut. Przecedź. Pij 2 razy dziennie szklankę świeżego naparu – pomoże przy dolegliwościach sercowych, początkach miażdżycy i nadciśnieniu, złagodzi także bóle reumatyczne, mięśniowe i stawowe.

  • Napar z owoców: 2 łyżeczki owoców głogu zalej szklanką wrzątku, odstaw pod przykryciem na 20 minut. Pij 3 razy dziennie w nadciśnieniu i miażdżycy – wcześniej uzgodnij to z lekarzem.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.