DZIKA RÓŻA: niezwykle bogate źródło witaminy C. Przepisy na przetwory z róży

2018-10-08 9:13 Anna Guttman

Nie sposób przecenić walorów zdrowotnych dzikiej róży, jej aromatu, smaku i urody. Dlatego dzika róża jest wysoko ceniona przez zielarzy i farmaceutów, a także smakoszy i przemysł kosmetyczny. Poznaj niezwykłe właściwości płatków i owoców dzikiej róży. Wypróbuj przepisy na przetwory z róży.

Dzika róża to bardzo popularna roślina - wcale nie jest trudno samemu zbierać owoce i płatki dzikiej róży. Krzewy różane są ozdobą miejskich skwerów, parków i przydomowych ogrodów. Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania, dlatego rosną też przy drogach, na obrzeżach lasów, nieużytkach.

Dzika róża: właściwości i wartość odżywcza

Spośród ok. 1400 gatunków róż, w Polsce dziko rosną 23.  Odmiany dzikiej róży różnią się m.in. barwą kwiatów (od bladego różu po amarant) oraz kolorem i kształtem owoców (purpurowoczerwone albo koralowe, kuliste lub owalnie wydłużone).

To właśnie one – kwiaty i owoce dzikiej róży, ze względu na bogactwo zawartych w nich substancji, stanowią surowiec zielarski.

Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn.

Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem.

Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Naparem z różanych płatków można przemywać twarz, żeby odświeżyć cerę.

Dzika róża - domowy zielarz

Płatki róży należy zbierać na początku kwitnienia podczas suchej pogody i od razu rozkładać do suszenia w cieniu i przewiewie. Owoce zrywa się, gdy są w pełni dojrzałe, ale twarde - od sierpnia do października.

CZYTAJ TEŻ:

Ważne

» Polskie wysokowitaminowe soki z owoców róży jako jedyne w Europie mają deklarowaną zawartość witaminy C – 450 mg witaminy C w 100 ml soku.

» Po prawie 20 latach starań polskim naukowcom udało się wyhodować odmianę róży, której owoce zawierają aż 3500 mg witaminy C w 100 g soku, tj. 4 razy więcej niż w owocach zwykłej dzikiej róży i 100 razy więcej niż w cytrusach.

Przejrzałe lub zbierane po przymrozkach mają mniej witaminy C. Owoce można suszyć w całości albo wcześniej je wydrążyć.

Dzika róża - z aptecznej półki

Owoce dzikiej róży są ważnym składnikiem wielu leczniczych mieszanek ziołowych, m.in. nasercowej (Cardiosan), witaminowo-wzmacniającej (Visaflos), o działaniu wykrztuśnym i napotnym (Tussiflos). Wchodzą także w skład  preparatów zalecanych w niedomaganiach wątroby (Cholesol) czy zaburzeniach krążeniowych (Neocardina).

Natomiast przemysł kosmetyczny wykorzystuje głównie kwiaty róży. Olejek uzyskiwany ze świeżych płatków  jest składnikiem perfum, dodaje się go do mydeł i kremów. A pozostała po procesie destylacji woda różana to doskonały tonik wygładzający skórę.

Dzika róża - z zielarskiej kuchni

  • Tarte płatki różane

Suche płatki róży ucieraj drewnianą łyżką z cukrem – na garść płatków łyżka cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny. Przechowuj w lodówce. Jedz 3 razy dziennie po łyżeczce jako środek zmniejszający nadkwaśność żołądka i działający uspokajająco. Utartą różę możesz wykorzystać także do deserów (np. pączków).

500 g owoców róży zasyp szklanką cukru i wlej 3/4 litra czystej wódki. Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień, co jakiś czas wstrząśnij. Przecedź przez gazę i w ciemnej butelce przechowuj w lodówce.
Pij 2 razy dziennie po małym kieliszku nalewki jako środek wzmagający apetyt, poprawiający przemianę materii i trawienie.

Jak przyrządzić zupę z owoców dzikiej róży?

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
bolo
|

Prawda

TiMi
|

To babcia was nie kocha :(

agafia31
|

Dobrze, że coraz większą popularnością cieszą się naturalne sposoby i rośnie wiedza o naturalnych źródłach np. witamin. Nie wszystko da się załatwić tabletką! A co do przepisów podanych w artykule - fajnie
wygląda ten przepis na nalewkę, muszę pokazać Tacie, on się lubuje w takich trunkach :) Ja nie piję alkoholu, więc może te tarte płatki kiedyś wypróbuję. Ostatnio jadłam taką konfiturę z dzikiej róży, była pycha :) Tak że to bardziej kierunek dla mnie :D

Ula
|

Pamiętam jak w dzieciństwie kochana babcia robiła nam przepyszną herbatkę z dzikiej róży z odrobiną miody i cytryny:) mmm pychota! Niestety do dziś babcia nie chce nam zdradzić receptury, dlatego ratujemy się herbatkami z saszetek

titta
|

Herbata musiala by byc bardzo cipla, dluuugo pita i w dodatku mieszana, zeby sok utracil wlasciwosci. Owszem, szybkosc degradacji witC zalezy od tempearature ale w 45st C po godzinie ubedzie jej tylko kilka%. Po szeciu godzinach pozostanie polowa.

Polska Róża
|

Tylko musisz pamiętać, że witamina C jest nietrwała - jej rozkład następuje w temperaturze pow 42 stopni. Po dodaniu soku do ciepłej herbaty traci on niestety cenne właściwości :(

mate
|

Dzika różna widzę wraca do łask ; ) Bardzo dobrze, że ludzie zaczynają zdrowiej się odżywiać i zwracać uwagę na to, co kupują. Z dzikiej róży najbardziej odpowiadają mi soki, dolewam do herbaty, zupełnie zmienia jej smak i rozgrzewa. Spróbowałam zmieszać napar z czystka z odrobiną soku z róży i też jest smaczny. Czystek to też powrót do natury

Monika
|

A ja odkryłam ostatnio oleje świata, znalazłam tam właśnie olej z pestek dzikiej róży. Świetnie smakuje w sałatkach, zrobiłam furorę ostatnio u znajomych.