Dieta po COVID-19: praktyczne wskazówki i lista produktów. Co jeść po przebytej infekcji?
Dieta po COVID-19 to dieta, której główną rolą jest przyspieszenie regeneracji po chorobie. Z tego powodu powinna dostarczać więcej kalorii i białka niż przeciętny jadłospis. Co jeść po chorobie COVID-19? Jak poradzić sobie z brakiem apetytu? Sprawdź praktyczne wskazówki i listę produktów zalecanych w diecie po COVID-19.

Dieta po COVID-19: dlaczego odżywianie jest ważne?
Wiele osób doświadcza osłabionego apetytu i je mniej niż powinno podczas choroby COVID-19 i po jej zakończeniu. Jest to normalne zjawisko związane z osłabieniem organizmu, utratą chęci na przygotowywanie i spożywanie posiłków, które towarzyszy wielu chorobom. W przypadku COVID-19 jest jednak dodatkowo wzmożone przez osłabienie lub całkowitą utratę węchu i smaku – jeden z często występujących objawów zakażenia koronawirusem – utrzymujące się jeszcze tygodnie po zakończeniu choroby.
Spis treści
- Dieta po COVID-19: dlaczego odżywianie jest ważne?
- Zdrowa dieta po COVID-19
- Dieta po COVID-19: co i jak jeść, gdy doskwiera brak apetytu?
- Dieta po COVID-19: jak jeść przy utracie smaku i węchu?
- Pomysły na odżywcze posiłki w diecie po COVID-19
Właściwa dieta jest bardzo istotna w procesie odzyskiwania sił po przechorowaniu COVID-19. Organizm potrzebuje energii, białka, witamin i składników mineralnych do naprawy tkanek i komórek uszkodzonych podczas choroby – odbudowy masy mięśniowej i wspierania pracy układu odpornościowego. Właściwe odżywianie przyspiesza regenerację i pozwala wrócić do dawnego poziomu codziennej aktywności w domu i w pracy oraz do sportu.
Zdrowa dieta po COVID-19
Zdrowa dieta wspomagająca regenerację organizmu po przebyciu COVID-19 powinna opierać się na zasadach zdrowego odżywiania, ale zawierać zwiększoną ilość białka i energii niezbędnych do procesów budulcowych i regeneracji. Dla większości populacji zalecana jest dieta dostarczająca 2000–2500 kcal i 75–100 g białka. Nie należy zapominać o wysokiej dawce witamin i składników mineralnych, które najłatwiej dostarczyć, jedząc warzywa.
Produkty zalecane w diecie po COVID-19 to:
- Co najmniej 3 porcje wielkości dłoni produktów dostarczających białka: ryb, mięsa, jajek, nasion roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, ciecierzycy). Białko jest niezbędne do regeneracji mięśni i całego organizmu na poziomie komórkowym.
- Co najmniej 3 porcje nabiału, najlepiej tłustego z małych, tradycyjnych mleczarni. 1 porcja to: szklanka mleka, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, pół szklanki śmietany, plaster twarogu grubości kciuka, 2 plasterki sera żółtego.
- Co najmniej 5 porcji warzyw dziennie. 1 porcja to pełna garść. Wybieranie różnorodnych warzyw zapewnia dowóz większości witamin.
- 2-3 porcje owoców dziennie. 1 porcja to pełna garść. Owoce dostarczają witamin i sporej ilości cukru w niewielkiej objętości. Warzywa lub owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku.
- Produkty zbożowe. Najlepiej, aby były to produkty wysokiej jakości, np. kasze, makaron z pszenicy durum, płatki owsiane i żytnie, ciężki chleb na zakwasie. Jednak jeśli nie masz apetytu, a jedzenie sprawia ci trudność, lepiej zjeść pszenną bułkę z dżemem, niż nic. Pełnoziarniste produkty zbożowe oprócz energii dostarczają składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika.
- Tłuszcze. Wskazane są zarówno tłuszcze zwierzęce, jak i oleje roślinne. Dodawaj oliwę z oliwek i olej lniany do sałatek, smaż na oleju rzepakowym, smaruj pieczywo masłem. Tłuszczu dostarczysz również, jedząc awokado, orzechy, dodając pestki słonecznika i dyni do sałatek lub zup. Tłuszcze zwiększają kaloryczność i odżywczość diety, dostarczają witamin i wpływają pozytywnie na smakowitość dań.
Przeczytaj też: Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów
Zdrowa dieta to także wypijanie odpowiedniej ilości płynów. Pij nawet wtedy, jeśli nie czujesz pragnienia, dziennie 2-3 litry płynów takich jak: woda, soki owocowe i warzywne, mleko, rosół, napoje sportowe, kawa, herbata. Jeśli nie jesteś w stanie wypić większej porcji naraz, pij 1/4–1/2 szklanki co 15 minut. Trzymaj kubek lub butelkę z napojem blisko siebie, aby nie zapominać o płynach.
Dieta po COVID-19: co i jak jeść, gdy doskwiera brak apetytu?
COVID-19 jest chorobą, która nie tylko znacznie osłabia, ale też silnie wpływa na potrzebę jedzenia i często powoduje utratę apetytu. Zakażeniu koronawirusem może towarzyszyć całkowita lub częściowa utrata smaku i węchu, mdłości i dolegliwości jelitowe. To z kolei wiąże się z szybkim uczuciem pełności podczas jedzenia i pomijaniem posiłków. Ciężki przebieg choroby może być związany z utratą masy ciała. Jeśli spadek wagi był duży i szybki, należy zadbać o zwiększoną podaż kalorii i składników odżywczych. Zapotrzebowanie na kalorie i białko wzrasta nie tylko po chorobie, ale przede wszystkim podczas jej trwania. Dobrze odżywiony organizm to lepiej działający układ immunologiczny, a zatem sprawniejsza walka z chorobą. Dlatego, mimo utraty apetytu, nie należy rezygnować z posiłków.
Jeśli narzekasz na brak apetytu:
- Jedz mało i często, nawet 6-7 razy dziennie.
- Podczas jedzenia siedź w pozycji pionowej. Nie jedz w pozycji półsiedzącej, ani zgięty w pół na łóżku lub przy niskim stoliku.
- Zarezerwuj czas na posiłek. Prawdopodobnie potrwa to nieco dłużej niż zwykle, zanim zjesz swoją porcję.
- Jedz posiłki bogate w wartości odżywcze, ale jednocześnie takie, które ci smakują.
- Złap trochę świeżego powietrza przed posiłkiem. Spacer lub nawet kilka minut przy otwartym oknie zwiększy twoją chęć jedzenia.
Gdy jesteś w stanie jeść tylko małe porcje jedzenia, wybieraj żywność gęstą odżywczo i kalorycznie. Dobrymi produktami w tej sytuacji są:
- sery
- napoje mleczne na mleku tłustym z dodatkiem mleka w proszku
- koktajle na pełnotłustym mleczku kokosowym z puszki
- koktajle z odżywkami białkowo-węglowodanowymi
- miód
- orzechy, migdały, pestki
- masło orzechowe
- jogurty wysokobiałkowe
- jogurty greckie
- nutridrinki – skoncentrowane energetycznie i odżywczo napoje dostępne w aptekach.
Przeczytaj też: Dieta wielowarzywna - odchudzająca i oczyszczająca. Ile można schudnąć, jedząc warzywa?
Dieta po COVID-19: jak jeść przy utracie smaku i węchu?
Część osób narzeka na zmianę smaku i węchu w trakcie dochodzenia do zdrowia po przebyciu COVID-19. W tym czasie może wystąpić całkowita utrata smaku i węchu na wiele tygodni, odczuwanie smaku potraw jako mdłe, odczuwanie metalicznego lub słonego smaku z żywności, która w rzeczywistości tak nie smakuje. Co może pomóc przy zmianach zmysłu smaku?
- Jedzenie żywności zimnej lub gorącej o zróżnicowanej teksturze, np. jogurt z kawałkami orzechów i czekolady. Mimo zredukowanego uczucia smaku różne odczucie tekstur w ustach może przynieść przyjemność z jedzenia.
- Dodawanie masła, oleju, śmietanki, czy nieco soli. Produkty te wzmacniają naturalny smak potraw.
- Zadbanie o to, aby posiłki wyglądały ładnie i zachęcająco. Zawsze jemy oczami, a przy braku apetytu i potrzeby jedzenia, gdy wszystko smakuje tak samo, prezentacja posiłku jest jeszcze bardziej istotna.
- Jedzenie kwaśnych cukierków, miętówek lub miętowych gum do żucia przed posiłkiem.
- Częste mycie zębów.
Przeczytaj też: Najlepsze pory posiłków - kiedy jeść śniadanie, obiad, kolację?
Pomysły na odżywcze posiłki w diecie po COVID-19
Odżywcze posiłki | Odżywcze przekąski | Jak dodać kalorii i białka do pożywienia? |
|
|
|
Bibliografia:
- https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/eating-well-while-recovering-from-coronavirus.html
- https://www.bda.uk.com/uploads/assets/6a95644d-f8a1-4103-b934da36a7d2c9e8/Homerton-COVID19-Eating-drinking-on-recovery.pdf
- https://www.albertahealthservices.ca/assets/info/ppih/if-ppih-covid-19-nutrition-for-recovery.pdf
- https://www.yourcovidrecovery.nhs.uk/your-wellbeing/eating-well/
- https://nutritioncareincanada.ca/sites/default/uploads/files/COVID-19/Food_is_Medicine_Two-page_infographic_Final_English.pdf
Czytaj też:
- Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego
- Dieta wątrobowa - jadłospis i zasady. Co jeść, a czego unikać?
- Dieta kefirowa: na czym polega? Jakie są jej efekty? Ile można schudnąć na diecie kefirowej?
Polecany artykuł:
Porady eksperta