Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego

Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym to dieta lekkostrawna. Dzięki niej masz szansę przestać odczuwać przykre dolegliwości związane z zaburzeniami pracy woreczka żółciowego. Co świadczy o tym, że masz problemy z woreczkiem żółciowym? Jaką dietę powinnaś stosować, gdy masz problemy z woreczkiem żółciowym? Zobacz, jak powinien wyglądać jadłospis przy problemach z woreczkiem?

Dieta stosowana w chorobach pęcherzyka żółciowego to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Wyróżnia się trzy stany chorobowe, w których stosuje się pewne modyfikacje tej diety:

Rolą diety jest zmniejszenie aktywności wydzielniczej pęcherzyka żółciowego, łagodzenie objawów związanych z jego dysfunkcją oraz wspomaganie leczenia farmakologicznego.

Spis treści

  1. Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego - charakterystyka
  2. Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego – produkty zalecane i przeciwwskazane
  3. Dzienna racja pokarmowa w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika dla 200 kcal
  4. Modyfikacje diety w chorobach pęcherzyka żółciowego

Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego - charakterystyka

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika zawiera białko w normie fizjologicznej ok. 1 g/kg masy ciała oraz ogranicza tłuszcz do 40-50 gramów dziennie. Ograniczenie tłuszczu jest konieczne z powodu jego upośledzonego trawienia i wchłaniania, a ilość zalecana obejmuje zarówno tłuszcz w produktach (mięso, przetwory mięsne, mleko, nabiał, jaja), jak i dodawany do potraw. Należy nie tylko zwracać uwagę na jego ilość w diecie, ale również na jakość.

Produkty tłuszczowe dodawane do potraw w ilości 20-30g/dobę to: olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek. Całkowicie wyklucza się smalec, słoninę, boczek, łój. Pozostała ilość dziennej racji tłuszczu to tzw. tłuszcz ukryty zawarty naturalnie w produkcie.

Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie organizmu na energię, aby utrzymać należną masę ciała. Tłuszcze pokrywają zapotrzebowanie energetyczne do 20%, białko 12-18%, a pozostałą dobową ilość energii zapewniają węglowodany. Zmniejszona ilość tłuszczu w diecie powoduje dostarczanie mniejszych ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Trzeba mieć to na uwadze i zwiększyć roślinne źródła beta-karotenu (marchew, dynia, pomidory, cukinia, nać pietruszki, koper). Wskazana jest także większa podaż witaminy C. Warto rozważyć jej suplementację, gdyż w diecie przy chorobach pęcherzyka żółciowego zalecane są warzywa i owoce (czyli źródła witaminy C) gotowane, a podwyższona temperatura wywołuje bardzo duże straty witaminy C w żywności. Wskazana jest eliminacja produktów powodujących silne skurcze pęcherzyka żółciowego (żółtka jaj, tłuste mięsa, potrawy smażone).

Z diety wykluczone są produkty ciężkostrawne, długo zalegające w żołądku, wzdymające, ostro przyprawione, a także produkty zbożowe gruboziarniste ze względu na dużą ilość błonnika. Nie oznacza to jednak, że trzeba wykluczyć produkty zbożowe.

Wskazane są drobne kasze i produkty białej mąki. Spożywanie nadmiaru cukru, słodyczy, czekolady i miodu sprzyja kamicy żółciowej, więc trzeba się ich wystrzegać. Potrawy powinny być świeżo przyrządzane.

Należy unikać dań gotowych i długo przechowywanych. Zalecane metody obróbki to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie (dozwolone jest wcześniejsze obsmażanie bez tłuszczu), pieczenie w folii, pergaminie, na ruszcie czy w opiekaczu. Całkowicie wykluczone jest smażenie i pieczenie na tłuszczu. Nasiąknięta tłuszczem potrawa jest ciężkostrawna.

Zupy sporządza się na wywarach warzywnych. Zupy i sosy można zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka. Dozwolony tłuszcz należy dodawać w postaci surowej do gotowych potraw.

Owoce należy gotować i rozdrabniać, spożywać w postaci soków i przecierów. Warzywa zaleca się gotowane, pieczone, rozdrobnione i w postaci soków. Należy ograniczyć szczaw, szpinak i rabarbar ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego.

Posiłki powinny mieć niewielką objętość i umiarkowaną temperaturę. Nie mogą być zimne – prosto z lodówki, ani gorące. Nie należy się przejadać. Zalecanych jest 4-5 posiłków w ciągu dnia o stałych porach.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego – produkty zalecane i przeciwwskazane

Nazwa produktu lub potrawy Produkty i potrawy dozwolone Produkty i potrawy przeciwwskazane
Pieczywo Czerstwe pieczywo pszenne jasne, pieczywo półcukiernicze bez żółtek, sucharki, grzanki, biszkopty na białkach Wszelkie pieczywo świeże, chleby razowe, z ziarnami, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze
Dodatki do pieczywa Ser biały chudy, chude wędliny: polędwice, szynki, chude wędliny drobiowe, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolady, miód Tłuste wędliny, konserwy, pasztety, kaszanka, salceson, smalec, tłuste sery dojrzewające, sery topione, jaja na twardo, jajecznica z całych jaj
Napoje Kawa zbożowa z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu (do 2% tł.), słaba herbata, herbata z cytryną lub mlekiem, woda niegazowana, jogurty niskotłuszczowe, napoje mleczno-owocowe, soki owocowe i warzywne (do 2% tł.), słaba herbata, herbata z cytryną lub mlekiem, woda niegazowana, jogurty niskotłuszczowe, napoje mleczno-owocowe, soki owocowe i warzywne, mocna herbata i kawa, kawa naturalna, mleko pełnotłuste, jogurty i kefiry pełnotłuste, kakao, napoje gazowane, napoje alkoholowe, napoje typu cola
Zupy i dodatki do zup Zupy jarzynowe i owocowe, krupniki z drobnych kasz: manny, jęczmiennej, kukurydzianej, ryżu, lane ciasto na białkach, zupy mleczne, zupy bez wywarów z kości i mięsa, podprawione zawiesinami z mąki i mleka, grzanki Zupy na wywarach z kości i mięsa, rosoły, kapuśniak, grochówka, zupa fasolowa, zupy grzybowe kwaśna śmietana, zupy z zasmażkami, kluski kładzione, groszek ptysiowy na całych jajach, grube makarony, łazanki, kasza gryczana, kasza jaglana
Mięso, ryby, drób Chuda cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak, potrawki z cielęciny i drobiu, dorsz, pstrąg, leszcz, flądra, karmazyn, sola, dozwolone gatunki ryb gotowane z warzywami Wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, podroby: flaki, nerki, mózg, ozorki i inne, tłuste ryby: węgorz, makrela, halibut, sum, szprot, konserwy mięsne i rybne, pasztety
Potrawy półmięsne i bezmięsne Potrawy gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, makarony bez żółtek i mięsa, risotto, leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe na białkach, pulpety mięsne i rybne, budynie z mięsa z dodatkiem kasz i warzyw, kasza na słodko z dozwolonymi owocami Potrawy: smażone, pieczone, pierogi, knedle, naleśniki, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu, placki ziemniaczane, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku, frytki
Tłuszcz Zalecane w umiarkowanych ilościach, oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie Smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, kwaśna śmietana
Warzywa Warzywa gotowane bez skórki przecierane w formie puree lub oprószone mąką (bez zasmażek), marchew, dynia, pietruszka, seler, buraki czerwone, warzywa surowe: sałata zielona skropiona oliwą, pomidory bez skórki, ziemniaki gotowane, puree z ziemniaków Wszystkie warzywa kapustne, ogórki, rzodkiewka, papryka, szczaw, cebula, czosnek, por, fasolka szparagowa, groszek zielony, suche nasiona roślin strączkowych, rzepa, kalarepa. Warzywa zaprawiane zasmażkami, konserwowe, marynowane, pyzy, warzywa w postaci surówek, sałatek z majonezem i musztardą
Owoce Dojrzałe, gotowane, bez skórki i pestek, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona, soki z owoców jagodowych (malin, porzeczek) Wszystkie owoce niedojrzałe i surowe, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy, owoce suszone, owoce marynowane
Desery Kompoty, kisiele, galaretki z owoców lub mleczne, musy z owoców, budynie, bezy, suflety Tłuste ciasta, torty, kruche ciastka, makowce, keksy, pączki, ciasta i desery z orzechami, desery z kakao lub czekoladą, lody, batony, chałwa
Przyprawy Łagodne: koperek, pietruszka, majeranek, kminek, wanilia, cynamon, sok z cytryny, pieprz ziołowy Pieprz, papryka, ocet, musztarda, czosnek, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, ketchup

Dzienna racja pokarmowa w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika dla 200 kcal

  • Produkty zbożowe:
    • pieczywo pszenne – 230 g
    • makarony drobne – 40 g
    • kasze, płatki śniadaniowe drobne – 40 g
  • Warzywa:
    • bogate w witaminę C – 100 g
    • bogate w beta-karoten – 100 g
    • pozostałe – 200 g
    • ziemniaki – 275 g
  • Owoce:
    • bogate w witaminę C – 150 g
    • bogate w beta-karoten – 50 g
    • pozostałe owoce – 150 g
  • Mleko i produkty mleczne:
    • mleko i mleczne napoje fermentowane maksymalnie 1,5% tłuszczu – 500 g
    • ser twarogowy chudy – 50 g
  • Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja:
    • mięso, drób – 70 g
    • wędliny – 25 g
    • ryby – 20 g
    • białka jaj – 30 g
  • Tłuszcze:
    • zwierzęce – masło – 10 g
    • roślinne – olej, oliwa, margaryna miękka – 10 g
  • Cukier i słodycze – 55 g

Modyfikacje diety w chorobach pęcherzyka żółciowego

Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego

  • Głodówka przez 1 dobę; do picia podaje się ogrzane płyny, słodzoną herbatę z cytryną, słodkie soki owocowe.
  • W drugiej dobie wprowadza się kleiki, a następnie przetarte słodkie kompoty, przetarte drobne kasze z niewielką ilością masła, chudy twarożek, chude mleko. Napoje powinno pić się w większych ilościach. Taką dietę zaleca się do 3 dni.
  • Kolejnym etapem jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika.

Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

Stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika.

Kamica żółciowa

Jeśli kamica żółciowa przebiega bezobjawowo, wskazana jest dieta podstawowa ze zwiększoną ilością błonnika pokarmowego. Taki sposób żywienia intensyfikuje pasaż jelit, przez co zmniejsza się ilość soli żółciowych powstających w jelicie, a w wątrobie powstaje więcej kwasów żółciowych, rozpuszczających kamienie żółciowe.

W przypadku wystąpienia objawów wprowadza się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika.

Czytaj też:

Źródła:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa, 2014
  2. Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Staszowie, Wskazówki dietetyczne przy kamicy żółciowej, przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego oraz zapaleniu dróg żółciowych  - materiał dostępny online
  3. Krakowski Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II, Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu - materiał dostępny online
  4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa), ZAŁĄCZNIK NR 4 QP/OD 5  - materiał dostępny online
  5. Dieta wątrobowa łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu (w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych oraz kamicy żółciowej) - materiał dostępny online
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Gigi
|

Jednak ArMiQuD miał racje, moje problemy zdrowotne są trochę z innego powodu. Niemniej, kwas żołądkowy powoduje wybicie bakterii, które mogą znajdować się na zjadanych warzywach czy owocach. Codzienne, stałe neutralizowanie tego kwasu powoduje, że patogeny bardzo łatwo dostają się do jelit. Dlatego nie wolno przedawkowywać tego proszku.

ArMiQuD
|

Kolega Gigi niezlych treści sie naczytal... Gdyby cokolwiek mogło przejść z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwi... To żadna istota mająca taki układ nie miałaby prawa istnieć:) owszem, mogą większe cząstki wydostać się przez zwieracz odźwiernika do dalszych części przewodu pokarmowego, a pierwsza w kolejności, jak wiadomo jest dwunastnica - i faktycznie nie będą idealnie strawione, a odpady wylądują w ubikacji po Kolegi defekacji;) tak jak ktos zje pestkę może ją później odnaleźć... Reasumujac- Głową do Góry Kolego Gigi! Z lekarskiego punktu widzenia nie jest tak źle z Twoim zdrowiem! Życzę Dużo Zdrówka!

beciax
|

dobrze jest jeść ostropest łyżeczkę dziennie

ewa
|

Nie woreczek, tylko pęcherzyk.

Gigi
|

Uważajcie na ten proszek zasadowy Langsteiner. Ja przez niego miałem poważne problemy zdrowotne (pół roku w szpitalu), może będę potrzebował transplantacji. W skrócie - on neutralizuje kwas żołądkowy. Brak kwasu powoduje, że jedzenie nie jest w pełni trawione; kawałki jedzenia trafiają do krwiobiegu. Układ odpornościowy głupieje. Narządy wewnętrzne również. Wiem już, że nigdy nie odzyskam takiego zdrowia jakie miałem przed braniem tego proszku...

Tosia
|

Proszek zasadowy można kupić w aptece. Jest to suplement diety zawierający minerały alkalizujące, oligofruktozę oraz selen.Preparat przywraca równowagę kwasowo-zasadową, skutecznie neutralizuje kwasy w żołądku powodujące zgagę.

Ala
|

Witam! a co to jest ten proszek zasadowy i gdzie mozna go kupić ?

Ilona
|

Ewa, czy ten ekstrakt karczocha powinno się systematycznie zażywać, żeby poczuć efekt działania?. Czy można sporadycznie, tylko w trakcie bólu?

Ewa
|

Proponuję ekstrakt z liści karczocha, który stosuje moja mama, to tylko 1 kapsułka raz dziennie. On doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego i wątroby.

Hela
|

Jak długo trzeba pić ten Proszek Zasadowy, żeby odczuć jakąkolwiek poprawę i czy trzeba go pić systematycznie?