Czy FRYTKI mogą być zdrowe? Jak zrobić dietetyczne frytki?

2017-09-21 11:31 Anna Jakimiuk | Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Czy frytki z zasady muszą być niezdrowe? Niekoniecznie! Dowiedz się ile kalorii mają frytki z popularnych restauracji fast food i w czym tkwi tajemnica smaku belgijskich frytek. Sprawdź, jak przyrządzić frytki z selera lub batatów oraz poznaj przepisy na dietetyczne frytki w wersji light, pieczone bez oleju i przyprawiane ziołami.

Frytki to ziemniaki pokrojone w słupki, smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone w piekarniku. Wymyślono je w Belgii, gdzie tradycyjnie smażone są na tłuszczu wołowym. Najpyszniejsze frytki to te przyrządzane ze specjalnych odmian ziemniaka, np. Ibis, Tajfun, Ibiza. Charakteryzują się one podłużnym kształtem bulwy i dużą zawartością skrobi, dzięki czemu chłoną mniej tłuszczu.

To właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu frytki zaliczane są do potraw ciężkostrawnych i wysokokalorycznych. Ale wcale nie musi tak być! Poznaj metody "odchudzania" frytek.

Jak zrobić frytki, żeby były bardziej dietetyczne?

Jeśli nie możesz oprzeć się smakowi frytek i uwielbiasz zjadać je bez względu na porę dnia, postaraj się przynajmniej zrezygnować z tych podawanych w fast foodach i restauracjach. Nigdy nie masz pewności, czy nie były smażone na starym tłuszczu i z jakich ziemniaków je przygotowano.

Na ilość kalorii możesz mieć wpływ, przygotowując frytki samodzielnie. Jeśli ziemniaczane słupki wymieszasz z łyżką oliwy i ziołami, a potem wstawisz do rozgrzanego piekarnika, frytki będą miały nawet o połowę mniej kalorii niż te smażone na głębokim tłuszczu.

Większość mrożonych frytek dostępnych na rynku, przed pakowaniem nasącza się tłuszczem, dlatego tak łatwo przygotować je w piekarniku bez dodatkowego oleju. I rzeczywiście, nie wymagają dodawania tłuszczu, bo są nim nasączone już w procesie produkcyjnym.

Skoro już decydujesz się na kupne frytki, wybieraj te o gładkim kształcie. Masz wtedy większą szansę, że kupujesz pokrojone ziemniaki. Karbowane frytki robione są z pulpy ziemniaczanej. Nie oznacza to, że są dużo gorszej jakości, niż te krojone, ale ze względu na konsystencję będą chłonęły więcej tłuszczu.

Najbardziej dietetyczne będą domowe frytki pieczone w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowywane nie będą potrzebowały dodatkowego tłuszczu.

Ile kalorii mają frytki?

Warto wiedzieć, że kaloryczność frytek w najpopularniejszych barach typu fast food znacznie się różni:

  • frytki z KFC: 256 kcal w 100 g; mała porcja (70 g) - 179 kcal, duża (105 g) - 268 kcal;
  • frytki z McDonald's: 289 kcal w 100 g; mała porcja (72 g) - 231 kcal, średnia (103 g) - 330 kcal, duża (144 g) - 434 kcal;
  • frytki z Burger Kinga: 272 kcal w 100 g; mała porcja (74 g) - 201 kcal, duża (116 g) - 314 kcal, XXL (220 g) - 596 kcal.

Od czego zależą te różnice? Producenci nie zdradzają swoich receptur, wiadomo jednak, że na kaloryczność frytek wpływ ma gatunek ziemniaków (różnią się zawartością skrobi), tłuszcz, w którym frytki są smażone, sposób smażenia (np. frytki belgijskie są smażone dwukrotnie), a także sposób krojenia frytek (cienkie bardziej chłoną tłuszcz).

Chcesz ograniczyć ilość dostarczanych z frytkami kalorii? Wypróbuj przepisy na dietetyczne frytki. I pamiętaj - one wcale nie muszą być robione z ziemniaków!

Jak zrobić belgijskie frytki? [WIDEO]

To ci się przyda

Frytki z selera - przepis

Składniki:

  • 1 duży seler;
  • łyżeczka oliwy;
  • pół łyżeczki wody;
  • curry, słodka papryka.

Selera obrać i pokroić w słupki. Dodać oliwę, wodę i przyprawy. Wymieszać. Na godzinę wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 150 st. C. Frytki rozłożyć na papierze i piec 20-25 min.

Frytki z batatów - przepis

Składniki:

  • 2 bataty;
  • łyżka oliwy;
  • mielony pieprz biały;
  • mielony pieprz czarny;
  • sól;
  • odrobina ostrej papryki.

Bataty obrać, pokroić w słupki grubości 7 mm. Dodać oliwę i przyprawy, wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do temp. 150 st. C. Frytki piec 20-30 min.

Frytki belgijskie - dlaczego są tak pyszne?

Duże, grube, chrupiące na zewnątrz, mięsiste w środku, podane w papierowym rożku albo pudełku z sosami czy majonezem. Niezwykły smak frytki belgijskie zawdzięczają świeżym ziemniakom z dużą ilością skrobi (tłuszcz tak nie wsiąka do środka kartofla) i odpowiedniej technice smażenia.

Belgijskie frytki smaży się dwa razy: najpierw w temperaturze 170-175ºC, a po osączeniu jeszcze dosmaża na złoty kolor w temperaturze 190ºC i znowu osącza.

Frytki "odkryli" Belgowie w XVII w., a w każdym razie tak uważają. Podobno ulubioną potrawą tubylców były smażone małe rybki. Ponieważ trudno je było w zimie wyłowić z zamarzniętej rzeki, znaleźli oni zastępczy smakołyk. Pokroili w kształt rybek ziemniaki i usmażyli je na wołowym łoju. Pierwszy bar z frytkami pojawił się w 1857 r., oczywiście w Belgii, gdzie znajduje się Muzeum Frytek. Zwolennicy tradycyjnej receptury twierdzą, że zastąpienie dziś zwierzęcego tłuszczu roślinnym olejem jest „zbrodnią dokonaną na ziemniaczanej świętości”.

CZYTAJ >> JAK CZĘSTO MOŻNA JEŚĆ FRYTKI, ZAPIEKANKI I HAMBURGERY?

Skąd wzięła się nazwa "frytki"?

Nazwa frytek nie do końca jest wyjaśniona. Podobno pochodzi od nazwiska pierwszego sprzedawcy – Fritz, którego belgijska gazeta okrzyknęła „królem frytek”, albo od francuskiego frite (od frire, co znaczy „smażyć”). Amerykańska nazwa french fries prawdopodobnie wzięła się stąd, że w Belgii urzędowym językiem jest francuski.

W każdym razie do Stanów Zjednoczonych frytki przywędrowały z Europy wraz z weteranami I wojny światowej. Ale popularność zyskały dopiero w latach 20. ubiegłego stulecia, gdy zaczęły powstawać bary szybkiej obsługi. Dziś Amerykanie nie wyobrażają sobie kuchni bez mrożonych frytek. Anglicy tak je polubili, że fish & chips (ryba zanurzona w gęstym cieście, usmażona w głębokim oleju, do tego frytki obficie skropione octem) uczynili narodową potrawą.

Jaki wpływ na zdrowie mają frytki?

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
Maja Korabiewicz
|

Jeśli lubimy jedzenie typu frytki, chrupiące kurczaki, panierowane kawałki ryby itp. a jednocześnie chcemy pilnować przyzwoitej diety, to dobrym rozwiązaniem jest urządzenie typu Knapper (akurat to jest Zeegmy, ale na rynku jest już duży wybór). Taka beztłuszczowa frytkownica pozwala na zachowanie wartości odżywczych produktów i przygotowanie ich w formie nietuczącej. W takim wydaniu frytki mozna zjeść nawet przy np. wysokim cholesterolu czy w czasie rdukcji wagi.

Izka
|

Czyli wszystko to kwestia podania i odpowiedniego przygotowania:) Dobrze wiedzieć, że nawet bądąc na diecie nie trzeba rezygnować z frytek:)