Sałata: zalety smakowe i zdrowotne sałaty

2014-05-23 9:43 Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Nie żałujmy sobie sałaty. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Jest w czym wybrać, bo rodzajów sałaty jest naprawdę wiele: rukola, lodowa, masłowa, roszponka, rzymska...

Sałata, wbrew temu co sądzą niektórzy ma wartości odżywcze i to niemałe. Sałata swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza też antynowotworowych indoli, kwasu foliowego i witamin B wzmacniających system nerwowy, zmniejszających ryzyko jego wad u płodu. Ma tez dużo witaminy E i C, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne. Jest niskokaloryczna: 100 g sałaty to tylko 12 kcal. Orzeźwia, poprawia trawienie i odkwasza.
Amerykanie jędzą ją dla zdrowia, Francuzi dla smaku, a Włosi dla urody. Ciekawe efekty smakowe przynosi mieszanie różnych gatunków. Sałatę można jeść samą i z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, papryką, rzodkiewką, kaparami, cebulą, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, anchois, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. Ulubioną kompozycję skrop oliwa i sokiem z cytryny albo polej sosem winegret, jogurtowym, majonezowym.

Zrób to koniecznie

Sałatę traktuj delikatnie...

Najzdrowsza jest sałata gruntowa pochodząca z ekologicznych upraw. Importowana lub hodowana pod folią jest zwykle sztucznie nawożona. Co nam pozostaje? Zaufanie do producenta, że nie nawoził jej zbyt obficie.

  • Nie wybieraj sałaty o bardzo dużych, cienkich i lekko nadwiędniętych liściach - może być przenawożona!
  • Nie trzymaj liści w foliowej torbie, bo sprzyja to przekształcaniu się azotanów w szkodliwe azotyny.
  • Liście umyj starannie, ale krótko, pod bieżącą wodą (nie mocz, bo wypłuczesz witaminy i minerały).
  • Nie krój sałaty nożem, tylko rwij palcami na małe kawałki, żeby nie straciła cennych wartości odżywczych. Jedząc, też nie używaj noża.
  • Dodatki stosuj z umiarem, nie powinny zdominować smaku sałaty.
  • Wszystkie składniki kompozycji, rozdrobnione na małe kawałki, połącz tuż przed podaniem, następnie polej sosem i delikatnie wymieszaj.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Marta
|

Dziękuję za bardzo przydatny artykuł.

Krzysztof
|

Noże stalowe wchodzą w reakcję chemiczną z każdym krojonym warzywem, lub owocem (dlatego szybko czernieją) chyba że jest to stal chirurgiczna, ale takie noże są niezwykle drogie. Noże ceramiczne są dość tanie i nie reagują z warzywami. Jeśli obierzesz jabłko nożem ceramicznym nie zczernieje tak szybko jak po obraniu go zwykłym nożem.

zet
|

Co za bzdura, jakim cudem krojenie sałaty może wpływać na jej wartości odżywcze?

blo
|

"Amerykanie jędzą ją dla zdrowia, Francuzi dla smaku, a Włosi dla urody." KTO PISZE TAKIE GÓWNO????

Marta
|

Czwarta strona, na której czytam totalnie to samo... :/ Czy wy potraficie sami złożyć słowa w zdania?? Kiedy szuka się czegoś do artykułu w internecie, z innych portali zbiera się INFORMACJE, a nie KOPIUJE ZDANIA! To żałosne. Nie wiem, kto zaczął i skąd to kopiuj-wklej, ale jeśli za to otrzymujecie pieniądze, to ja się stąd wynoszę, bo mi wstyd wchodzić na strony z końcówką .pl :/

kolo
|

Ja jem sałate gruntowa ze swojego ogródka . Rukola tez jest dobra tyle ze to nazwa włoska polska nazwa to rokietta siewna roszponki ani salaty
wloskiej nie jadlem jeszcze

Lulek Lublin
|

Salata lodowa jest jak trociny(nie ma niemal witamin),je sie ja bo jest tania i dosc smaczna ale....to by bylo na tyle o tej salacie
ps rzymska ma wiecej witamin 8(slownie ,OSIEM) razy wiecej niz lodowa....

barbara
|

ja uwielbiam wszystkie, najbardziej rzymska, i lodowa z rukolą lub roszpunką mieszam

mery1
|

moją uluiona sałatą przez długi czas była lodowa,teraz zasmakowałam w rzymskiej-jest pyszna,

aza
|

moje typy! wcinam je jak krolik, bez dodatków:)))