Oliwki: wartość odżywcza i właściwości

2014-09-11 9:38 Anna Ławniczak

Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin oraz zdrowy tłuszcz. Warto więc jeść oliwki, a nie tylko korzystać z wytłaczanej z nich oliwy. Sprawdź, jaka jest wartość odżywcza oliwek, ile mają kalorii i które są najsmaczniejsze.

Oliwki to obowiązkowy punkt programu w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Jest ich do wyboru do koloru we Włoszech, Grecji, Francji, Hiszpanii czy Portugalii oraz w Bułgarii, Chorwacji czy Bośni. Dobry tłuszcz w nich zawarty chroni serca ludzi, którzy tam mieszkają. Znawcy twierdzą, że w oliwki w każdym kraju smakują inaczej. Świetnie komponują się z rozmaitymi białymi serami - owczym, krowim czy kozim. Tworzą z nimi znakomity, pełnowartościowy posiłek. A nauka dowodzi, że oliwki, obok homarów i ostryg, należą do produktów spożywczych chroniących przed migreną.

Oliwki - witaminy, błonnik i dobry tłuszcz

Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim kwas oleinowy, który zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Do tego oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E - czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone - mają więc wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.

Rodzaje oliwek: zielone, czerwone, czarne

Kolor nie zależy od rodzaju oliwek, choć istnieje oczywiście wiele odmian tych owoców. Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane, zanim dojrzeją, ale już po tym kiedy osiągną właściwą wielkość. Czerwone (lub brązowawe czy z odcieniem fioletowym) to oliwki zebrane w następnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałe są dopiero czarne (lub bardzo ciemnobrązowe) oliwki. Przy czym czarną barwę czasem producenci uzyskują poddając oliwki zielone lub czerwone procesowi utleniania.

Świeże oliwki prosto z drzewa, bez względu na moment zerwania, są gorzkie. Dlatego właśnie poddaje się je procesowi kiszenia. Są oczywiście różne sposoby fermentowania. Jeśli producenci chcą, by oliwki miały łagodniejszy smak, całkowicie pozbawiony goryczki, najpierw trzymają je w zalewie zasadowej, potem dopiero wkładają do solanki. Oliwki czarne zawsze są mniej gorzkie niż zielone i czerwone. Owoce marynowane od razu w solance mają ostrzejszy smak i nieco więcej goryczki.

Oliwkowe smaki

Śniadanie greckich pasterzy - czyli ser z oliwkami, to znakomity posiłek na początek dnia. Ale oliwki stanowią bardzo dobry dodatek do wielu potraw. Świetnie podnoszą smak pizzy i makaronów z sosami, sprawdzają się w sałatkach (nie tylko w  greckiej), pasują do dań mięsnych i drobiu. A przede wszystkim są znakomitą przekąska. Tym bardziej, że można kupić oliwki nadziewane: papryką, serem, czosnkiem, migdałami lub anchois. Można je podawać saute lub z dodatkiem marynat, zarówno kwaśnych i pikantnych, jak i słodkich, np. miodowych. Są smaczniejsze i znacznie zdrowsze niż chipsy czy krakersy.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 3/2020 "Zdrowia": odchudzanie według typu sylwetki, chorobę poznasz po zapachu, ból można leczyć, życie ze schizofrenią, siarka w pielęgnacji urody, jak przechowywać żywność. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 3/2020
KOMENTARZE
M
|

Jadłaś klej szkolny???

Mycha
|

Pomylił pan z innym owocem. Z brzoskwinią ;)

Pawel
|

Czarne oliwki zawierają spore ilości akrylamidu. Ja unikam bo to paskudztwo u szczurów laboratoryjnych powodowało raka. Na ludziach nie testowano, z wiadomych powodów.

nelli barlicka
|

Są pyszne jak ITALIA......Tam je poznałam i jem non stop!!!!

zibi
|

caly internet.

dar
|

SUPER I NIE MA TO CZY TAMTO

TOM
|

LUBIE KTO NIE LUBI LUB NIE JADŁ NIECH SPRÓBUJE Z PIWEM DRINKIEM Z ALKO REWELACJA. POZDR DLA JOZKA SMAKOSZA

essti
|

kto napisal te bzdury ze ---Kolor nie zależy od rodzaju oliwek, oczywiście Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek---oliwne drzewa maja takie same odmiany jak drzewa jablkoew , drzewa sliwkowe itp

:)
|

"Czarne oliwki mają smak spalonego telewizora. To pewnie dlatego, że ma te mikroelementy."
-hahah :) błyskotliwe i poprawiło mi dzisiaj humor :))

A swoją drogą uwielbiam oliwki zarówno zielone jak i czarne :) Choć kiedyś omijałam je szerokim łukiem.. Nagle zaczęły mi bardzo smakować - myślę, że w pewnym momencie organizm sam się upomniał o to, co jest mu potrzebne :)

gt500
|

Kurcze, jak udał Ci się zjeść spalony telewizor? Skoro twierdzisz, że tak smakują to muszę je spróbować i będę wiedział jak smakuje spalony TV bez jego jedzenia.