zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Roszponka

Roszponka

Roszponka. Ma najmniejsze listki ze wszystkich sałat – podłużne, jasnozielone lub drobne w ciemnozielonym kolorze. Im mniejsze listki, tym bardziej aromatyczne, lekko orzechowe w smaku. Można dodać ją do innych sałat, przyrządzić jak szpinak, ugotować zupę. Aby była świeża i krucha, przechowuj ją w lodówce w wilgotnej ściereczce.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Lollo

Lollo

Lollo. Ma bardzo dekoracyjne wydłużone, karbowane, zielone lub bordowe liście, luźno zebrane w niedużą główkę i subtelny smak. Przepięknie komponuje się z innymi sałatami, znakomicie nadaje się do dekorowania półmisków z zakąskami i innych potraw. Przechowywana w lodówce zachowuje świeżość ok. tygodnia.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Dębolistna

Dębolistna

Dębolistna. Zielone albo czerwone, lekko powycinane, kruche listki mają charakterystyczny orzechowy smak i są bardzo dekoracyjne. To znakomity dodatek do innych sałat. Niestety jest bardzo nietrwała – nawet po owinięciu w wilgotną serwetkę zachowuje świeżość zaledwie 1–2 dni.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Rukola

Rukola

Rukola. Wygląda trochę jak sałata, trochę jak zioło. Ma nieduże ciemnozielone, wąskie i podłużne poszarpane liście, podobne do listków mlecza albo delikatniejsze, okrągłe, przypominające liście rzodkiewki i zdecydowany smak pieprzowy, chrzanowy i orzechowy zarazem. Dobrze komponuje się z sałatami z dodatkiem owoców, orzechów, parmezanu, fety, sera koziego, smażonego boczku, kurczaka z grilla. W lodówce zachowuje świeżość kilka dni.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sałata masłowa

Sałata masłowa

Masłowa. Ma miękkie, niemal aksamitne liście w kolorze zielonego groszku, zwinięte w luźne główki. Mniej znane są odmiany z czerwonymi brzegami liści i zielono-czerwone. Najczęściej podajemy ją ze śmietaną, ale znacznie smaczniejsza jest z sosem winegret. Świetnie komponuje się z kukurydzą, groszkiem, papryką, ogórkiem, pomidorem, awokado, jabłkiem, mango. Jest nietrwała, najlepiej ją przechowywać owiniętą wilgotnym papierem w lodówce.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sałata lodowa

Sałata lodowa

Lodowa. Zrobiła furorę na całym świecie. Ma kruche i soczyste zielone liście, ściśle zwinięte w duże, ciężkie główki. Najlepiej smakuje z papryką, pomidorem, ogórkiem, świeżą bazylią, fetą albo serem pleśniowym, gotowanym kurczakiem, sosem jogurtowym lub śmietanowym. Wyjątkowo długo zachowuje świeżość. Można przechowywać ją w lodówce nawet kilkanaście dni.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Rzymska

Rzymska

Rzymska. Ma wydłużone liście, gładkie albo pomarszczone, które tworzą owalną luźną główkę. Mogą być ciemnozielone – zawierają więcej witamin, albo żółtozielone – delikatniejsze w smaku. Jest słodsza niż sałata masłowa i lodowa. Dobrze komponuje się z czosnkiem, sosem majonezowym lub worcester. W lodówce zachowuje świeżość tydzień.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Endywia

Endywia

Endywia. Ząbkowane, wąziutkie i wiotkie liście nie tworzą główek. Zewnętrzne liście, ciemnozielone i bardzo gorzkie, nie znajdują wielu amatorów. Środkowe, jasnożółte mają lekką goryczkę, więc dla złagodzenia smaku najlepiej łączyć je z innymi sałatami. Można też dusić i zapiekać, np. w sosie beszamelowym. Można ją krótko przechowywać w lodówce po owinięciu w wilgotną serwetkę.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Radicchio

Radicchio

Radicchio. Ma bordowo-białe grube listki. Białe zgrubienia liści i głąb są gorzkie. Głąb nie nadaje się do jedzenia i trzeba go usunąć. Liście tracą goryczkę po namoczeniu w ciepłej wodzie (ale nie za długo, bo stracą wartość odżywczą). Gorycz zmniejszysz też, dodając do sałaty suszone owoce lub do sosu cukier. Dobrze komponuje się z innymi sałatami. Można ją przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powrót
Roszponka
Lollo
Dębolistna
Rukola
Sałata masłowa
Sałata lodowa
Rzymska
Endywia
Radicchio
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email