Dieta lekkostrawna - jadłospis na 7 dni

2021-11-16 20:21

Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, której jadłospis jest zalecany w wielu chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach czy zatruciach, a także dla ludzi starszych. Dieta lekkostrawna dostarcza produkty nieobciążające żołądka, o małej objętości. Sprawdź, jak wygląda przykładowy tygodniowy (na 7 dni) jadłospis w diecie lekkostrawnej i wypróbuj dietetyczne przepisy.

Dieta lekkostrawna opiera się na zasadach zdrowego i prawidłowo zbilansowanego żywienia
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 1
  2. Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 2
  3. Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 3
  4. Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 4
  5. Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 5
  6. Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 6
  7. Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 7

Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, której jadłospis jest zalecany w wielu przypadkach, m.in. w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, w owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy, zapaleniu jelit, przy biegunkach, w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, u osób w podeszłym wieku. Jadłospis w diecie lekkostrawnej zawiera m.in. chude mięso i wędliny, chude produkty mleczne, pieczywo pszenne, biały ryż, drobne makarony itp. Potrawy są gotowanie na parze, w wodzie, duszone lub pieczone w folii.

Poradnik Zdrowie: kiedy iść do dietetyka?

Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 1

Śniadanie - bułka pszenna posmarowana masłem z 2 plastrami dobrej jakościowo wędliny drobiowej, sałatą i pomidorem bez skórki

Drugie śniadanie - pieczone jabłko

Obiad - gotowany na parze pstrąg 250g, gotowane młode marchewki polane łyżeczką masła, gotowany ziemniak 150-200g

Podwieczorek - jogurt naturalny 200g

Kolacja - zupa krem z cukinii:

Skład:

  • 0,5 l wody,
  • pół szklanki mleka 2%,
  • 3 duże cukinie,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/3 korzenia selera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pół małej cebuli,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki do gotującej się wody.
  2. Gotować 25 min. Gdy warzywa będą miękkie dolać mleko, doprawić i blendować.

Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 2

Śniadanie - 2-3 jajka gotowane na miękko, 2 pomidory bez skórki polane 1 łyżką oliwy z oliwek

Drugie śniadanie - twaróg 100g z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką miodu

Obiad - gulasz wołowy podany z kaszą jaglaną

Skład:

  • 150 g mięsa wołowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 listki laurowe,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę (mieloną lub w kawałkach) dusić na oleju z listkami laurowymi, podlać wodą.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki i kroić na pół plasterki. Wrzucić do mięsa.
  3. Dodać kurkumę, tymianek, mielony kminek, zamieszać.
  4. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i w miarę potrzeby innymi przyprawami.
  5. Na talerzu posypać natką pietruszki.

Podwieczorek - 2 nektarynki bez skórki

Kolacja - duszony na wodzie szpinak z 100 g gotowanej piersi kurczaka z dodatkiem kaszy jaglanej

Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 3

Śniadanie - płatki ryżowe (5 łyżek) ugotowane na mleku (szklanka) z dodatkiem borówek

Drugie śniadanie - 2 kromki chleba graham posmarowane masłem z 2 plastrami dobrej jakościowo wędliny drobiowej, sałatą i pomidorem bez skórki

Obiad - indyk 200 g pieczony w folii z obraną cukinią polany przed podaniem 1 łyżką oliwy z oliwek

Podwieczorek - 1-2 szklanki maślanki

Kolacja - 5 łyżek komosy ryżowej dusić z połową obranej cukinii i połową puszki pomidorów na łyżce oleju kokosowego, dodać bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę soli

    Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 4

    Śniadanie - jajecznica z 3 jajek przygotowana na parze lub na beztłuszczowej patelni z 3 plastrami dobrej jakościowo wędliny i garścią młodego szpinaku

    Drugie śniadanie - kilka biszkoptów, dojrzała gruszka bez skórki

    Obiad - zupa krem z pieczonych warzyw z pulpecikami

    Skład:

    • 400 g mięsa mielonego drobiowego lub cielęcego,
    • 1 jajko,
    • mały bakłażan lub cukinia,
    • 3 pomidory,
    • 2 czerwone papryki,
    • 1 mała cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 2 łyżki oliwy,
    • 1 łyżeczka świeżych listków oregano,
    • sól,
    • pieprz.

    Sposób przygotowania:

    1. Warzywa umyć. Bakłażany nakłuć widelcem.
    2. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, skropić oliwą.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec warzywa pod przykryciem ok. 30 minut. W tym czasie zagotować 0,7 litra wody.
    4. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawić. Uformować małe kuleczki i wrzucić na wrzątek.
    5. Warzywa wyjąć z piekarnika.
    6. Ostudzić i obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne.
    7. Obrane warzywa zmiksować. Dodać do bulionu z pulpecikami.
    8. Przyprawić oregano  oraz solą i pieprzem.

    Podwieczorek - gotowana młoda fasolka szparagowa polana 1 łyżką masła

    Kolacja - bułka pszenna posmarowana masłem z dobrą jakościowo wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki

    Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 5

    Śniadanie - zupa mleczna z zacierkami

    Drugie śniadanie - gotowana na wodzie kasza manna polana domowym sokiem z malin

    Obiad - marchwiowe kotleciki podane z kaszą kuskus

    Skład:

    • 300 g mielonego mięsa wołowego,
    • tarte 2 duże surowe marchewki,
    • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub mąki z lnu,
    • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
    • 3 łyżki otrębów pszennych lub gryczanych,
    • cząber,
    • tymianek,
    • sól i pieprz,
    • 1 łyżka oleju rzepakowego.

    Sposób przygotowania:

    1. Wszystkie składniki, połączyć i uformować kotleciki.
    2. Posmarować patelnię olejem oraz 3-4 łyżkami wody i rozgrzać. Wtedy ułożyć kotleciki.
    3. Dusić około 20-25 min.

    Podwieczorek - sok warzywny jednodniowy o dowolnym smaku

    Kolacja - szpinak duszony na wodzie ze wbitym jajkiem i kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego wymieszany z kaszą kuskus

    Kalkulator BMI

    kobieta
    mężczyzna
    dziecko
    BMI dziecka
    Normy BMI stosujemy dla dorosłych.
    Do sprawdzenia prawidłowej wagi (a także wzrostu i obwodu głowy) dzieci do lat 18 używane są siatki centylowe, określające czy dziecko rośnie proporcjonalnie do wieku.

    Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 6

    Śniadanie - omlet z 1 jajka i 2 białek oraz 1 łyżki mąki pszennej przygotowany na beztłuszczowej patelni (ewentualnie posmarowanej 1 łyżeczką masła klarowanego) z garścią młodego szpinaku i 3 plastrami dobrej jakościowo wędliny

    Drugie śniadanie - jogurt naturalny 200 g, brzoskwinia bez skórki

    Obiad - 200 g pieczonego ze świeżym tymiankiem pstrąga, gotowany ziemniak 150-200 g, gotowana marchewka z młodym groszkiem

    Podwieczorek - sucharki maczane w mleku

    Kolacja - krem z dyni z mlekiem kokosowym

    Skład:

    • 500 g dyni,
    • 2 korzenie pietruszki,
    • 100 ml mleczka kokosowego,
    • 1 łyżka oleju kokosowego,
    • przyprawy: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    1. Umyć i pokroić pietruszkę.
    2. W garnku na oleju ogrzać ziele, dodać pietruszkę, dynię i dusić 10 min.
    3. Do garnka wlać wodę (600-700 ml), gotować 20 min, dodając 5 min przed końcem mleko kokosowe. Zblendować, dodać przyprawy.

    Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień (7 dni). Dzień 7

    Śniadanie - 2-3 jajka na miękko, ugotowana młoda fasolka szparagowa polana 1 łyżką oliwy z oliwek

    Drugie śniadanie - bułka pszenna posmarowana masłem z dobrą jakościowo wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki

    Obiad - pulpety w sosie pomidorowym podane z białym ryżem

    Skład:

    • 300 g mięsa drobiowego mielonego,
    • 1 małe jajko,
    • natka pietruszki,
    • koperek,
    • przecier pomidorowy 300-400 ml,
    • szczypta soli i pieprzu. 

    Sposób przygotowania:

    1. Doprawić mięso.
    2. Dodać zieleninę i jajko.
    3. Wymieszać i uformować małe pulpety.
    4. Zagotować 200 ml wody i dodać przecier pomidorowy. Mieszać i doprawić.
    5. Włożyć pulpety i dusić ok. 30 minut.

    Podwieczorek - koktajl: szklanka maślanki + dojrzały banan

    Kolacja - 100 g gotowanej piersi kurczaka, puree z mocno rozgotowanego brokułu i 1 łyżki masła

    Polecany artykuł:

    Dieta lekkostrawna: zasady

    Dlaczego nie chudnę?

    Pytanie 1 z 10
    Jak często się ważysz lub mierzysz?
    odchudzanie