Rabarbar - owoc czy warzywo? Właściwości lecznicze rabarbaru

2019-06-18 9:48 Monika Majewska

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.

Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.

Spis treści:

  1. Rabarbar – owoc czy warzywo?
  2. Rabarbar - kalorie, wartości odżywcze
  3. Rabarbar - właściwości lecznicze
  4. Rabarbar - przeciwwskazania
  5. Rabarbar - rodzaje przetworów z rabarbaru

Rabarbar – owoc czy warzywo?

Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi.

Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak.

Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.

Warto wiedzieć

Rabarbar - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 21 kcal
Białko ogółem - 0.90 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 4.54 g (w tym cukry proste 1.10 g )
Błonnik - 1.8 g

Witaminy

Witamina C - 8.0 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.030 mg
Niacyna - 0.300 mg
Witamina B6  - 0.024 mg
Kwas foliowy -  7 µg
Witamina A – 102 IU
Witamina E – 0.27 mg
Witamina K - 29.3 µg

Minerały

Wapń – 86 mg
Żelazo - 0.22 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 14 mg
Potas - 288 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0.10 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 0.053 g
jednonienasycone - 0.039 g  
wielonienasycone - 0.099 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Lecznicze właściwości rabarbaru

Rabarbar - właściwości lecznicze

Rabarbar używany w kuchni nie jest tą samą rośliną, która już w tradycyjnej medycynie chińskiej znana była jako roślina lecznicza. Spośród około dwudziestu odmian rzewienia Chińczycy stosowali Rheum officinale, czyli rabarbar leczniczy.

To odmiana rabarbaru o dużych liściach i kłączach sięgających nawet 3 metrów wysokości. W medycynie używa się głównie korzenia rabarbaru lekarskiego.

Ciekawą informacją jest to, że w Chinach rabarbar do dziś zajmuje miejsce w pierwszej pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych. Stosuje się go tam np. jako środek na bolące zęby.

Usmażony korzeń rabarbaru moczy się w alkoholu. W tak powstałej nalewce zanurza się wacik, który przykłada się na bolący ząb. Według tradycji, ból bardzo szybko mija.

Korzeń rabarbaru leczniczego ma też właściwości przeczyszczające.

Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny. To polifenol, który ma zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych.

Badacze twierdzą, że oprócz tych właściwości, rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia.

Rzewień to roślina zawierająca też rapontycynę - substancję działająca estrogennie. Rabarbar polecany jest więc kobietom z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, kobietom w okresie klimakterium, młodym dziewczynom borykającym się z trądzikiem i mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego.

Nie poleca się go z kolei panom, którzy mają niedobór testosteronu w organizmie, bo rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć.

Ważne

Rabarbar - przeciwwskazania

Duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukaniem wapnia z organizmu. Zawarty w nim kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia – związek, który odkłada się w postaci kamieni nerkowych. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami nerek i reumatyzmem.

Rabarbar - rodzaje przetworów z rabarbaru

Rabarbar świetnie nadaje się na kompot (jest niezwykle orzeźwiający i dobrze gasi pragnienie), kisiele, galaretki. Pyszne są placuszki albo ciasto z rabarbarem.

Bardzo dobrze komponuje się z truskawkami, wówczas najlepiej wykorzystać go do zrobienia konfitur. Można zrobić z niego także wykwintny dodatek do mięsa, drobiu lub ryby. Kawałki rabarbaru wkładamy na chwilę do gorącej oliwy, podsmażamy szybko i dodajemy łyżkę miodu.

Rabarbar bardzo dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie niewielki jego zapas na zimę. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.

Zobacz wideo z przepisem na dania z rabarbarem

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Alfons
|

Te nasze nowe młode mamy to nie bardzo wiedzą jak kompot ugotować a co dopiero ciasto upiec z owocami, ale za to bardzo ślicznie wyglądają z papierosem w ustach na ulicy.!

aemi
|

Obecnie mam 3 trzyletnie karpy rabarbaru w tym 1 malinowy każda z nich ma po ok. 11 łodyg i właśnie zaczynam swój sezon spożywania.
Dziś zerwę 6 łodyg na tartę dodając do rabarbarowego nadzienia konfiturę z truskawek. Do połowy września co 2 tygodnie coś piekę lub gotuję kompot i nigdy nie czułam żadnej goryczy w smaku. W ub. roku od maja do września zbierałam świeże łodygi co ok. 10-14 dni po 6-8 sztuk do swojej kuchni bądź dla kogoś. Robię tak od lat, bo dla mnie bez sensu zerwać tylko w czerwcu i np zamrozić zapasy (większy zbiór osłabia rośliny, a potem kępa bardzo się zagęszcza i łodygi się marnują) - to dobre na plantacjach a nie w przydomowym ogródku. Aha i do kompotu nie obieram skórek, nie tylko dla ładniejszego koloru ale i dla wartości odżywczych. Min. ilości na surowo jemy tylko na przełomie czerwca i lipca.

bellybella
|

uwielbiam kompot z rabarbaru- lato, lato, lato!! :)