Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

2015-10-16 9:07 MK

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Ważne

Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.

Kasza jaglana dla urody

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

Kasza jaglana w diecie odchudzającej. Ile kalorii ma kasza jaglana?

Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
jagły
|

biorę się za kaszę jaglaną na razie jadlam placuszki z kaszy jaglanej,nawet smakowaly

Kama
|

Niedawno jaglaną odkryłam dzięki cateringowi z którego usług korzystałam ostatni miesiąc - głównie z ciekawości, w sumie fajna opcja, bo żarełko naprawdę było super, w przystępnej cenie, schudłam, waga się trzyma. Ale wracając do tej kaszy. Tak naprawdę, dotychczas kojarzyła mi się z ... <wstydni&#347;> paszą dla zwierząt... <jeszczewi&#281;kszywstydni&#347;> Sama nigdy nie odważyłam się po nią sięgać, aż do teraz.

Gocha
|

Kochana chyba bylysmy w tym samym. Na stołówce byl facet od ekg i pilnowal żeby wszyscy zjedli zupe mleczna z kaszą gryczaną.tez tego nienawidziłam.

issa
|

>Zasada prawidlowego zywienia czyli rozdzielnego: nie laczymy kaszy z miesem

tiaaa...bo ty tak powiedzialaś
Kilkanaście lat temu szeroko potępiano masło, że cholesterol, że to, że śmo i ogólnie samo zło. Każy dietetyk ci to powiedział, no, może niemal każdy. Jajka też były be, że jedno na tydzień itd.
I co? po latach okazło się, że to wszystko o wiadomy kant mozna potłuc.

Malgosia
|

Zasada prawidlowego zywienia czyli rozdzielnego: nie laczymy kaszy z miesem tjk i ziemniakow makaronu ryzu czy chleba. Autor powinien zaznajomic sie z zasada zdrowego i prawidlowego zywienia.

herba.yerba
|

a dla dzieci mamy przeciez kaszki holle z jagieł, i to ekologicznych jestesmy im wierni od poczatku i nie załujemy. dziecko rozwija się prawidłowo i nie ma problemów z brzuszkiem.

gosc
|

Najlepsza dla niemowlat I dzieci, obok kaszy Manny I owsianki. Doskonala alternatywa dla gotowych, przeslodzonych I naszpikowanych chemia kaszek. Mamom polecam kupic make jaglana I na niej ugotowac zdrowa kaszke.

Kucharz
|

Wg prawa unijnego uczula od 13.12.2014 roku. Razem z innymi 13 alergenami musi byc wypisany na kazdym produkcie. Od maki poczawszy na torcie czekoladowym skonczywszy.

jasiu
|

Kasza jest gorzka jeśli jest stara , świeża kasza nie jest gorzka.
Ja gotuję kaszę na wodzie bez cudaczenia i jest smaczna.

Anna
|

"Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E (...)" - 0,1 mg na 100 g, czyli nawet nie 1% dziennego zapotrzebowania to taka duża ilość??