Olej sojowy - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju sojowego

2014-12-03 7:47

Olej sojowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Olej sojowy jest stosowany przede wszystkim w prewencji chorób układu krążenia. Ponadto doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej. Sprawdź, jakie działanie ma olej sojowy.

OLEJ SOJOWY - właściwości
Autor: Thinkstockphotos.com Olej sojowy znalazł  zastosowanie zarówno  w kuchni , jak i  w kosmetyce ze względu na swoje wyjątkowe  właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.

Spis treści

  1. Olej sojowy - bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  2. Olej sojowy w stanach wyczerpania psychicznego
  3. Olej sojowy źródłem "witaminy płodności"
  4. Olej sojowy - zastosowanie w kuchni
  5. Olej sojowy - zastosowanie w kosmetyce

Olej sojowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Powstający w wyniku tłoczenia na zimno nasion soi zwyczajnej, jasnosłomkowy olej odgrywa szczególną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto wspomaga pracę mózgu, układu pokarmowego i nerwowego.

Olej sojowy - bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Zawartość oleju w nasionach soi w porównaniu do innych nasion oleistych jest niska i wynosi 18-24 proc. Olej sojowy zawiera kwasy jednonienasycone (23-32 proc.), jednak większość, bo 50-64 proc., stanowią kwasy wielonienasycone, czyli kwasy omega-3 oraz omega-6, w tym 2-12 proc. kwasu alfa-linolowego.

Olej sojowy odznacza się także zawartością licznych fitosteroli, zwłaszcza sitosterolu, który pozwala obniżyć poziom cholesterolu o 10 proc.

To właśnie dzięki nim olej sojowy tłoczony na zimno (nieoczyszczony) posiada swoje wyjątkowe właściwości. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i podnosi poziom "dobrego" HDL. Dzięki temu zapobiegają miażdżycy i związanym z nią chorobom układu sercowo-naczyniowego, m.in. chorobie wieńcowej i zawałowi serca. Ponadto kwasy te są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu (poprawiają pamięć i koncentrację) i wzroku. Wzmacniają również odporność organizmu. Mają również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a także nerek i narządów rozrodczych.

Olej sojowy w stanach wyczerpania psychicznego

Olej sojowy - ze względu na zawartość lecytyny - jest polecany przy zaburzeniach pamięci, osłabionej zdolności koncentracji, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, stanach wyczerpania psychicznego i umysłowego. Lecytyna sojowa jest naturalnym źródłem choliny - pochodnej witaminy B4 - która usprawnia działanie mózgu oraz układu nerwowego, pozytywnie wpływa na pamięć oraz zmniejsza objawy zmęczenia. Ponadto cholina jest skutecznym środkiem hamującym powstawanie kamieni żółciowych i znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, gdyż zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w tym narządzie.

Olej sojowy źródłem "witaminy płodności"

Olej sojowy tłoczony na zimno jest źródłem witaminy E (10-15mg/100g), która, podobnie jak NNKT i lecytyna, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych oraz powoduje spadek poziomu "złego" cholesterolu we krwi, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto witamina E bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu zlepiania się płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto witamina E jest nazywana witaminą płodności gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.

Olej sojowy - zastosowanie w kuchni

Ten charakteryzujący się intensywnym orzechowym aromatem olej można stosować jako dodatek do surówek, sałatek i innych potraw przygotowanych na zimno. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im idealną konsystencję. Może być także spożywany bezpośrednio, 1-2 łyżki dziennie.

Należny pamiętać, że oleju sojowego nie należy wykorzystywać do smażenia, pieczenia i gotowania. Mimo wysokiego punktu dymienia, zawierają one dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze.

Olej sojowy - zastosowanie w kosmetyce

Olej sojowy używany jest do produkcji kremów, mleczek i mydeł. Ponadto na jego bazie wytwarza się olejki do masażu. Olej sojowy może być stosowany w celu pielęgnacji skóry tłustej, ze skłonnością do łojotoku, gdyż reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne. Ponadto może być wykorzystywany do pielęgnacji cery dojrzałej.

Olej sojowy nie jest zalecany osobom uczulonym na soję, ponieważ może wywołać reakcje alergiczne.

Zawarta w oleju sojowym witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki, a tym samym opóźnia proces starzenia się skóry.