Kawa zbożowa - skład i właściwości. Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

2020-08-04 8:58 Monika Ochnik

Kawa zbożowa była zawsze postrzegana jako tańszy i uboższy zamiennik zwykłej kawy. Czy słusznie? Jaki skład ma kawa zbożowa i czy jest zdrowa? Czy kawę zbożową można pić w ciąży?

Historia kawy zbożowej sięga końca XVIII wieku, kiedy to Holendrzy jako pierwsi w Europie zaczęli produkować napój z prażonych ziaren zbóż, dodając do nich aromatyczne dodatki. Do Polski zwyczaj picia kawy zbożowej dotarł za pośrednictwem Prus. Już w 1818 roku na terenie naszego kraju (we Włocławku) działała pierwsza fabryka produkująca kawę zbożową.

W XIX wieku, jak również później - w czasie wojny i PRL-u - kawa zbożowa była postrzegana jako tańszy odpowiednik droższej i trudniej dostępnej kawy. Dziś jednak kawa zbożowa wraca do łask. Do tej pory podaje się ją w przedszkolach i szpitalach, coraz częściej włączają ją również do diety osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu. 

Spis treści

  1. Kawa zbożowa - skład
  2. Kawa zbożowa - składniki odżywcze
  3. Kawa zbożowa a zwykła kawa
  4. Kawa zbożowa - właściwości
  5. Kawa zbożowa w ciąży
  6. Kawa zbożowa - jak ją przyrządzić?

Kawa zbożowa - skład

Skład kawy zbożowej zależy tak naprawdę od producenta. Na rynku jest mnóstwo wariantów kawy zbożowej: jest w wersji sypanej lub w torebkach, z najróżniejszymi dodatkami.

Produktem bazowym kawy zbożowej są prażone ziarna zbóż. Zwykle są to:

Do ziaren dodaje się z kolei różne dodatki, które mają dać kawie jak najlepszy smakaromat. Do najczęstszych dodatków należą:

Wybierając kawę zbożową, zwróćmy uwagę na to, by nie zawierała żadnych sztucznych aromatów ani innych sztucznych dodatków - wtedy będzie najzdrowsza. 

Warto podkreślić, że dla osób z nietolerancją glutenu w sprzedaży są też dostępne kawy zbożowe bezglutenowe.

Kawa zbożowa - składniki odżywcze

Kawa zbożowa ma w sobie wiele substancji odżywczych i prozdrowotnych. Są to m.in.

Kawa zbożowa jest niskokaloryczna - w 100 ml są tylko 4 kalorie, ale ma za to wysoki indeks glikemiczny - ok. 60.

Kawa zbożowa a zwykła kawa

Kawa zbożowa ma tę przewagę nad zwykłą kawą, że mogą ją pić osoby w każdym wieku, ale szczególnie polecana jest tym, którzy powinni unikać kofeiny (osoby z nadciśnieniem, chorą wątrobą, nadkwasotą, chorobami nerek, śledziony, trzustki). Kawa zbożowa nie podrażnia też śluzówki żołądka jak zwykła kawa ani nie wywołuje zgagi.

Kawa zbożowa - właściwości

Dzięki naturalnemu składowi kawa zbożowa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga trawienie, przeciwdziała zaparciom
  • zawarte w niej polifenole neutralizują wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami i opóźniając procesy starzenia
  • redukuje refluks i zgagę
  • usprawnia działanie układu nerwowego
  • usprawnia wydzielanie żółci

Niestety w kawie zbożowej znajdziemy też związki akrylamidu, które powstają podczas obróbki termicznej produktów zawierających węglowodany (w tym przypadku - palenia ziaren zbóż). Jednak związki te są obecnie również w pieczywie czy kaszkach dla niemowląt.

Kawa zbożowa w ciąży

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny i nie uzależnia, więc jej zdrowa wersja (bez sztucznych dodatków) jest polecana zarówno kobietom w ciąży, jak i karmiącym piersią, a także dzieciom i seniorom.

Kawa zbożowa - jak ją przyrządzić?

Sposobów parzenia kawy jest bardzo wiele. Przede wszystkim można ją parzyć w wodzie (wtedy jest bardziej aromatyczna i esencjonalna) lub w mleku (ma delikatniejszy smak). Można się też zdecydować na wersję pośrednią, czyli zaparzyć ją w wodzie, a następnie dodać do niej mleka (wedle uznania). Dobrze smakuje zarówno z cukrem, jak i bez.

Naukowcy odkryli, że warto pić kawę zbożową (koniecznie zawierającą cykorię) z mlekiem, gdyż zawarta w cykorii inulina poprawia m.in. wchłanianie wapnia.

Niezależnie od sposobu kawę zbożową parzy się ok. 5 minut

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE