Tymianek - właściwości prozdrowotne tymianku

2020-05-14 13:29 Monika Majewska

Tymianek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego jest często składnikiem nie tylko preparatów na trądzik, lecz także syropów na kaszel. Sprawdź, jakie są właściwości prozdrowotne tymianku i dowiedz się, czy można go stosować bez ograniczeń.

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) to zioło pochodzące z krajów basenu Morza Śródziemnego. Obecnie tymianek jest uprawiany w wielu państwach Europy i Ameryki, jak również w Polsce, gdzie kwitnie od czerwca do lipca. Wiele osób traktuje tymianek tylko i wyłącznie jako przyprawę, ale w medycynie ludowej od wieków stosowany był jako środek do walki z wirusami i bakteriami. Stosowano go często, by złagodzić kaszel, przede wszystkim kaszel męczący, i to zarówno kaszel mokry jak i kaszel suchy.

Spis treści

  1. Tymianek: właściwości prozdrowotne
  2. Tymianek - substancje i wartości odżywcze
  3. Tymianek w ciąży
  4. Tymianek: zastosowanie w kosmetyce
  5. Tymianek jak oprzyprawa w kuchni

Tymianek: właściwości prozdrowotne

Badania potwierdziły, że tymianek skutecznie wspomaga:

  • układ oddechowy - tymianek ma działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne, dlatego skutecznie łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa także wykrztuśnie i rozkurczowo - tę właściwość wykorzystano w celu wyrobu syropów na kaszel suchy i kaszel mokry.
  • układ pokarmowy - preparaty na bazie tymianku stosowane są w celu leczenia nieżytu żołądka, łagodzenia podrażnionych jelit i dolegliwości wątrobowych. Zapobiega także biegunce.

Polecamy: 5 ziół, które możesz trzymać w domu i na balkonie

Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, ponieważ:

Tymianek - substancje i wartości odżywcze

Ziele tymianku zawiera olejek eteryczny w ilości do 3,5%, niekiedy nawet do 5,4%. W olejku znajduje się:

  • 20 do 50% pochodnych fenolowych - tymolu i karwakrolu
  • cyneol
  • cymen
  • α-pinen
  • linalol
  • octan linalolu
  • borneol
  • octan bornylu

Prócz tego znaleziono w tymianku:

  • do 10% garbników
  • kwasy polifenolowe, jak kawowy i chlorogenowy
  • związki trójterpenowe (m.in. kwas ursolowy i oleanolowy)
  • flawonoidy (m.in. luteolinę i api-geninę oraz ich glikozydy)
  • gorycze
  • saponiny
  • sole mineralne ze znaczną ilością litu

Tymol, jeden z olejków eterycznych tymianku, to związek chemiczny należący do terpenów. Spożyty w większej ilości jest trujący i może doprowadzić do uszkodzenia wątroby, nerek, serca i ośrodkowego układu nerwowego, a w konsekwencji do śmierci.

Najbardziej niebezpieczne jest przedawkowanie olejku tymiankowego, który w dużej części składa się z tymolu. Najczęstszymi objawami zatrucia są:

Cięższe objawy obserwowano po nieostrożnym, doustnym przyjmowaniu olejku tymiankowego. Tymol działa jeszcze silniej i może nawet spowodować zatrucie śmiertelne.

Tymianek w 100 g zawiera 101 kcal, oraz witaminy

i minerały

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Tymianek w ciąży

Zażywanie tymianku w bardzo dużych ilościach lub stosowanie oleju tymiankowego może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, ponieważ w okresie ciąży może stymulować macicę do skurczów.

Tymianek: zastosowanie w kosmetyce

  • tymianek działa odkażająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco na skórę, dlatego jest składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej;
  • wyciąg z tymianku jest pomocny w leczeniu łupieżu, oraz nadmiernego przetłuszczania się włosów. W połączeniu z innymi ziołami, np. z rozmarynem, stanowi płukankę przeznaczoną do włosów przetłuszczających się;
  • tymianek jest składnikiem wielu ziołowych past do zębów, ponieważ regeneruje uszkodzone dziąsła.

Tymianek jak oprzyprawa w kuchni

Tymianek charakteryzuje się gorzkawym smakiem i bardzo aromatycznym zapachem. Przyprawia się nim najczęściej dania z dziczyzny i drobiu oraz dania rybne. Najlepiej komponuje się z:

Nie powinno się go łączyć z majerankiem.

Napar z tymianku

Łyżkę ziela zalej 1,5 szklanki wrzątku, odstaw pod przykryciem na 15 minut, przecedź. Pij po 1/3 szklanki przed posiłkami na pobudzenie apetytu, albo po posiłkach, by wspomóc trawienie i zapobiec wzdęciom. Naparu można również używać do płukania jamy ustnej i płukania gardła w czasie anginy.

Przepis na krem z pomidorów z tymiankiem

Bibliografia:

  1. Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987



O autorze
Monika Majewska - właściwe zdjęcie
Monika Majewska
Dziennikarka specjalizująca się w tematyce zdrowotnej, a zwłaszcza obszarach medycyny, ochrony zdrowia i zdrowego odżywiania. Autorka newsów, poradników, wywiadów z ekspertami i relacji. Uczestniczka największej Ogólnopolskiej Konferencji Medycznej "Polka w Europie", organizowanej przez Stowarzyszenie "Dziennikarze dla Zdrowia", a także specjalistycznych warsztatów i seminariów dla dziennikarzy realizowanych przez Stowarzyszenie.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Mazzu
|

Jeszcze jak bylam nastolatka to mama robila mi "parówke" z wrzątku i tymianku, była bardzo fajna na skore i nawet na zapchane zatoki :)

KatKat
|

"Olejki w stężeniu 71–257 µg/ml w ciągu godziny zabijały prawie 50% badanej populacji lamblii. Nie stwierdzono ich cytotoksyczności dla komórek ssaków" źródło: S. Pérez G., M. A. Ramos-López, E. Sánchez-Miranda, M. C. Fresán-Orozco, J. Pérez-Ramos. Antiprotozoa activity of some essential oils. "Journal of Medicinal Plants Research". 6 (15), s. 2901-2908, 2012.

relka
|

Tymianek jest faktycznie świetny na gardło.