Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

36 komentarze
Autor: Karolina Kawęcka, Monika Majewska

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych, wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma kaki oraz jak obrać i zjeść ten owoc.

Persymona (kaki) to owoc, którego właściwości odżywcze i lecznicze pierwsi docenili mieszkańcy Chin i Japonii, skąd pochodzi. Persymona, która kształtem przypomina pomidory, jest żółto-czerwoną, stożkowatą lub spłaszczoną jagodą. Po spodniej stronie owoc posiada cztery listki.

Persymona, zwana także hurmą lub hebanowcem, dzieli się na dwie kategorie: odmiany, których owoce są bardzo cierpkie, zanim w pełni dojrzeją, oraz odmiany niewykazujące podobnych właściwości. Owoce mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych - od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony. Persymona cierpka nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie (w konsystencji powinna przypominać galaretkę).

Owoc kaki (persymona) - właściwości odżywcze

Owoce gatunku Diospyros kaki występują pod wieloma nazwami, głównie persymona, czasami hurma wschodnia, hebanowiec wschodni, chińska śliwka, ale w Polsce najpowszechniej używana jest nazwa kaki.

Persymona (kaki) ceniona jest za związki biologicznie aktywne, w tym: kwas askorbinowy, karotenoidy, polifenole, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Produkty spożywcze bogate w polifenole są cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości przeciwutleniające. Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce persymony, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych owoców.

W medycynie chińskiej od wieków owoce kaki stosowane są do leczenia miejsc po ukąszeniu przez węże i na podrażnioną skórę. Liście persymony również zawierają liczne składniki zdrowotne, dlatego stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń. Napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Warto wiedzieć

Ważne

Wartości odżywcze persymony (w 100 g)

Wartość energetyczna - 70 kcal
Białko ogółem - 0.58 g
Tłuszcz - 0.19 g
Węglowodany - 18.59 g (w tym cukry proste - 12.53 g)
Błonnik - 3.6 g

Witaminy

Witamina C – 7.5 mg
Tiamina – 0.030 mg
Ryboflawina – 0.020 mg
Niacyna - 0.100 mg
Witamina B6  - 0.100 mg
Kwas foliowy -  8 µg
Witamina A – 1627 IU
Witamina E – 0.73 mg
Witamina K - 2.6 µg

Minerały

Wapń – 8 mg
Żelazo - 0.15 mg
Magnez - 9 mg
Fosfor - 17 mg
Potas - 161 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.11 mg


Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Owoc kaki (persymona) może pomóc w walce z białaczką

Badania wskazują, że wyciąg z persymony może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową). Jak wynika z badań naukowców z Mie University z Japonii, wyciąg z persymony oraz inne związki z grupy polifenoli (m.in. galusan epigallokatechiny - EGCG) silnie hamowały wzrost komórek nowotworowych MOLT-4 (czyli komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej T) w sposób zależny od dawki. Po 3 dniach kuracji zauważono poważne uszkodzenia w tych komórkach. Wyniki te sugerują, że wyciąg z persymony (oraz inne związki z grupy polifenoli) indukują apoptozę, czyli programowaną śmierć komórek Molt 4b.

Persymona pochodzi z Chin i Japonii, a w Europie znana jest od XIII wieku.

Owoc kaki (persymona) - obniża poziom cholesterolu

Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.

Owoc kaki (persymona) - ochroni wzrok

Zwarte w persymonie karotenoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Jednym z nich beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.

Warto wiedzieć

Ważne

Owoc kaki - wybór i przechowywanie

  • Wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku
  • Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, by dojrzały
  • Dojrzałe owoce persymony należy przechowywać w lodówce
  • Dojrzałe owoce zjedz w miarę szybko, bo spleśnieją

Persymona (kaki) - jak obrać i zjeść? Zastosowanie w kuchni

Pierwszym krokiem jest pozbycie się liści. Potem owoc należy umyć i obrać ze skórki, pokroić na pół lub na cząstki, które można dodać np. do sałatki. Inni preferują stosowanie podobnej techniki co w przypadku kiwi – łyżeczką wydobywamy miąższ z połówki owocu. Kaki nie należy jeść ze skórką.

Sezon na kaki trwa od października do grudnia.

Miąższ kaki jest słodki (w smaku przypomina nieco śliwkę, niektórzy wyczuwają posmak gruszki, pomidora lub moreli), lekko twardy. Sprawdza się jako składnik dżemu lub galaretek. Doskonale uzupełnia smak owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Kaki można także podawać na surowo w formie słodkiej i pełnej witamin przekąski, a także gotować i kandyzować. Kaki można też wystawić na słońce i spożywać po wysuszeniu - w smaku przypomina wówczas figi.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Przepis na najzdrowsze na świecie muffinki z persymoną

12 porcji/czas przygotowania i gotowania: 20 minut

Do przygotowania wypieku użyto osiem składników korzystnych dla zdrowia

Potrzebne będą:

  • 240 g świeżej persymony
  • 1 szklanka niebielonej mąki wzbogaconej
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki żółtych rodzynek
  • 1/4 szklanki rodzynek kalifornijskich bezpestkowych
  • 120 g prażonych orzeszków pekan, niesolonych
  • 2 duże jaja (całe)
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rodzynki namocz w wodzie. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Zmiksuj miąższ persymony, syrop z agawy, jajka, olej, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do miski. Dodaj mąkę i utrzyj. Rodzynki odcedź, a wodę dodaj do ciasta. Dodaj rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo. Przełóż do foremek, nakładając do 3/4 wysokości. Piecz 12-14 minut, aż patyczek będzie czysty. Kiedy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Wykorzystano materiały US National Library of Medicine National Institutes of Health

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Owoc kaki - pomidor o smaku śliwki. Spróbuj egzotycznego owocu kaki

Owoc kaki - pomidor o smaku śliwki. Spróbuj egzotycznego owocu kaki

OWOCE EGZOTYCZNE: persymona, karambola, granat, passiflora, mango, papaja, pomelo, liczi

OWOCE EGZOTYCZNE: persymona, karambola, granat, passiflora, mango, papaja, pomelo, liczi

Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 26.10.2016

Komentarze (1 - 10 z 36)
Jane, 12.01.2017 20.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jem kaki ze skórką, umyte tylko w czystej wodzie - i żadnych problemów. O co chodzi z tą skórką - to że twarda to chyba nie problem, twarde bywają skórki na gruszkach, winogronach i innych owocach, a przecież się je zjada?
 
Halszka, 10.12.2016 19.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Właśnie - jak dotąd jadłam kaki ze skórką - a teraz co mam paść za wszystkie poprzednio zjedzone skórki?? dlaczego nie można jeść skórki jeśli oczyści sie ją dobrze i opłucze w occie jabłkowym i potem wodzie z sodą???. Wszyscy piszą o braku błonnika, a na potęgę wszystko każą obierać - jeśli nie jest trująca może wystarczy napisać dobrze umys i porządnie pogryźć lub obrać!!!
 
mario, 08.12.2016 10.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak samo jak ananas, skórka jest twarda :)
 
Krys, 19.11.2016 00.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Inaturalnie przepyszny i tylko jesc
 
Nick, 06.11.2016 17.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce persymony, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych owoców." No to po co obierać? Ostra skórka? To dodać do żurku!
 
Skórka, 04.11.2016 22.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Kaki nie należy jeść ze skórką." - a dlaczego nie ze skórką? Jakiś konkretny powód?
 
Marcin, 28.10.2015 14.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kaki.. owoc nie byle jaki... smakuja wysmienicie.. ratuja przed rakiem zycie .. wiec gdy nie chcesz jesc pietruszki.. jedz kaki... owoc w kolorze melona.. o smaku słodkiej dojrzałej gruszki!!!
 
Krolewska Zielarnia, 27.08.2015 11.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystkich zainteresowanych poszerzaniem swojej wiedzy na tematy zielarsko-medyczne zapraszamy na naszego bloga: zielarniaimbir.blogspot.com
 
benita888, 07.01.2015 12.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
uwielbiam KAKI.To pyszny słodki i zdrowy owoc.
 
nikol, 05.11.2014 19.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
uwielbiam kaki moge jesc ijesc polecam
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

2478

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

2340

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

2294

Tłusty czwartek: ile kalorii ma pączek, a ile faworki? Tłusty czwartek: ile kalorii ma pączek, a ile faworki?

To, czy pączek ma 250 czy 400 kilokalorii, zależy od jego wielkości, nadzienia, dodatków oraz...

więcej

2102

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie określa się minimalnej wagi ani maksymalnej dla nastolatek. Masę ciała, podobnie jak wzrost, BMI, ciśnienie odnosi się do siatek centylowych opracowanych przez naukowców na podstawie badań...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Luty 21, 2017

O zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty mówi się często. Japończycy twierdzą, że zapewnia ona długowieczność, ale nie wiem ile w tym prawdy...

data

Luty 21, 2017

Nikt nie ma wątpliwości,ze ryby są ważnym elementem dla naszego organizmu.To,że nie jadamy ich w wystarczającej ilości-jest w dużym stopniu "zasługą" minimalnej, a właściwie żadnej,reklamy wskazującej na korzyść stosowania ryb w codziennym menu.Sądzę,że media mogłyby stać się najkrótszą...

data

Luty 20, 2017

Może aparat Sanity Simple Ci podpasuje. Jest w dość niskiej cenie, bo jak ostatnio sprawdzałam to za 100 – 120 zł można go znaleźć. Myśmy właśnie w tym przedziale zamawiali internetowo. Poręczny, lekki, w zestawie jest torba żeby to wszystko sobie wygodnie spakować i schować do szafki,...

data

Luty 20, 2017

Produkt typowo roślinny. Sok z tej rośliny stosowany jest od setek lat w Azji i Oceani. Obecnie możemy i my z niego korzystać. Powoli zaczynamy czerpać z tego co daje nam natura. Tu mamy do dyspozycji wiele produktów które potrafią skutecznie zadbać o nasze zdrowie jak i go zabezpieczyć....

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.