Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

30 komentarze
Autor: Karolina Kawęcka

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko.

Persymona - owoc kaki - ma wiele imion. Roślina ta, zwana także hurmą lub hebanowcem dzieli się na dwie kategorie: odmiany, których owoce są bardzo cierpkie, zanim w pełni dojrzeją, oraz odmiany niewykazujące podobnych właściwości. Owoce mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych - od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony. Persymona cierpka nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie (w konsystencji powinna przypominać galaretkę).

Owoc kaki (persymona) - dlaczego warto go jeść

Owoc kaki to bogactwo witamin A, C i błonnika. Oprócz tego zawiera rozmaite związki fotochemiczne wykazujące działanie przeciwutleniające - należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Liście persymony stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Owoc kaki (persymona) - jak ratuje zdrowie

Białaczka - badania wskazują, że wyciąg z persymony może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową). Jak wynika z badań naukowców z Mie University z Japonii, wyciąg z persymony oraz inne związki z grupy polifenoli (m.in. galusan epigallokatechiny - EGCG) silnie hamowały wzrost komórek nowotworowych MOLT-4 (czyli komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej T) w sposób zależny od dawki. Po 3 dniach kuracji zauważono poważne uszkodzenia w tych komórkach. Wyniki te sugerują, że wyciąg z persymony (oraz inne związki z grupy polifenoli) indukują apoptozę, czyli programowaną śmierć komórek Molt 4b.

Cholesterol - zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.

Owoc kaki - wybór i przechowywanie

  • Wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku.
  • Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, by dojrzały.
  • Dojrzałe owoce persymony należy przechowywać w lodówce.
  • Dojrzałe owoce zjedz w miarę szybko, bo spleśnieją.
Nie przegap

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Przepis na najzdrowsze na świecie muffinki z persymoną

12 porcji/czas przygotowania i gotowania: 20 minut

Do przygotowania wypieku użyto osiem składników korzystnych dla zdrowia

Potrzebne będą:

  • 240 g świeżej persymony
  • 1 szklanka niebielonej mąki wzbogaconej
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki żółtych rodzynek
  • 1/4 szklanki rodzynek kalifornijskich bezpestkowych
  • 120 g prażonych orzeszków pekan, niesolonych
  • 2 duże jaja (całe)
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rodzynki namocz w wodzie. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Zmiksuj miąższ persymony, syrop z agawy, jajka, olej, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do miski. Dodaj mąkę i utrzyj. Rodzynki odcedź, a wodę dodaj do ciasta. Dodaj rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo. Przełóż do foremek, nakładając do 3/4 wysokości. Piecz 12-14 minut, aż patyczek będzie czysty. Kiedy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Wykorzystano materiały US National Library of Medicine National Institutes of Health

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 28.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 30)
Marcin, 28.10.2015 14.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kaki.. owoc nie byle jaki... smakuja wysmienicie.. ratuja przed rakiem zycie .. wiec gdy nie chcesz jesc pietruszki.. jedz kaki... owoc w kolorze melona.. o smaku słodkiej dojrzałej gruszki!!!
 
Krolewska Zielarnia, 27.08.2015 11.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystkich zainteresowanych poszerzaniem swojej wiedzy na tematy zielarsko-medyczne zapraszamy na naszego bloga: zielarniaimbir.blogspot.com
 
benita888, 07.01.2015 12.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
uwielbiam KAKI.To pyszny słodki i zdrowy owoc.
 
nikol, 05.11.2014 19.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
uwielbiam kaki moge jesc ijesc polecam
 
Adam, 10.05.2014 08.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
http://www.syn-trade.pl/PL131044
 
liza 33, 21.01.2014 21.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
uwielbiam gdy jest mięciutki......wyjadać słodziutki miąsz łyżeczką - smakuje jak przepyszna słodka galaretka........PYCHA
 
u., 13.01.2014 20.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wywołuje apoptozę komórek białaczki??!! jak można pisać takie bzdury? nikt by nie chorował na białaczkę, bo przecież kaki ją zlikwiduje...
 
Buc, 15.12.2013 00.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sam jesteś ohydny...Muffinki sa mega dobre
 
jagoda, 14.12.2013 20.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wiem czy coś zabija ,czy nie ---po prostu ---lubię je:)
 
paweł, 08.12.2013 12.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nienawidzę muffinek, są ohhydne:/
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego...

więcej

24398

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

30847

JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

28146

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi...

więcej

27799

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Zabrzmi okrutnie, jak napiszę, że najlepiej nie słodzić w ogóle. Zatem jeżeli już musimy, to może być stewia w listkach, miód naturalny (tylko do zimnych potraw/płynów), cukier kokosowy, ewentualnie...

Ogórek konserwowy w przypadku zapalenia śluzówki żołądka, nieswoistych stanów zapalnych jelit, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodów, choroby wątroby czy trzustki jest przeciwwskazany - może też...

Forum
data

Luty 07, 2016

W ośrodku brokowo.pl prowadzą diety działające pozytywnie na układ pokarmowy, z detoxykacją - oczyszczanie wątroby, w leśnej głuszy , czystym powietrzem oraz super atmosferą podreperujesz sobie zdrowie. Poza tym , zapraszamy na kajaki, grzyby, wycieczki , dyskusje, spacery, porady.

data

Luty 05, 2016

Zacznij pic wode i spozywaj wiecej blonnika...pij wode od samego rana jak wstaniesz 1 szklanka i postaraj sie wypic z 6 szklanek dziennie a zobaczysz ze pomoze.

data

Luty 04, 2016

działanie askorbinazy ulega zahamowaniu w kwaśnym środowisku, a takim z pewnością jest zalewa octowa ogórków konserwowych

data

Styczeń 31, 2016

Jeśli są konkretne niedobory witaminowe to niestety nie da się bez wspomagania tabletkami. Ważna jest profilaktyka zwracanie na to uwagi co się je żeby niedopuścić do szprycowania się lekami

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.