Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

30 komentarze
Autor: Karolina Kawęcka

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko.

Persymona - owoc kaki - ma wiele imion. Roślina ta, zwana także hurmą lub hebanowcem dzieli się na dwie kategorie: odmiany, których owoce są bardzo cierpkie, zanim w pełni dojrzeją, oraz odmiany niewykazujące podobnych właściwości. Owoce mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych - od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony. Persymona cierpka nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie (w konsystencji powinna przypominać galaretkę).

Owoc kaki (persymona) - dlaczego warto go jeść

Owoc kaki to bogactwo witamin A, C i błonnika. Oprócz tego zawiera rozmaite związki fotochemiczne wykazujące działanie przeciwutleniające - należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Liście persymony stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Owoc kaki (persymona) - jak ratuje zdrowie

Białaczka - badania wskazują, że wyciąg z persymony może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową). Jak wynika z badań naukowców z Mie University z Japonii, wyciąg z persymony oraz inne związki z grupy polifenoli (m.in. galusan epigallokatechiny - EGCG) silnie hamowały wzrost komórek nowotworowych MOLT-4 (czyli komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej T) w sposób zależny od dawki. Po 3 dniach kuracji zauważono poważne uszkodzenia w tych komórkach. Wyniki te sugerują, że wyciąg z persymony (oraz inne związki z grupy polifenoli) indukują apoptozę, czyli programowaną śmierć komórek Molt 4b.

Cholesterol - zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.

Owoc kaki - wybór i przechowywanie

  • Wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku.
  • Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, by dojrzały.
  • Dojrzałe owoce persymony należy przechowywać w lodówce.
  • Dojrzałe owoce zjedz w miarę szybko, bo spleśnieją.
Nie przegap

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Przepis na najzdrowsze na świecie muffinki z persymoną

12 porcji/czas przygotowania i gotowania: 20 minut

Do przygotowania wypieku użyto osiem składników korzystnych dla zdrowia

Potrzebne będą:

  • 240 g świeżej persymony
  • 1 szklanka niebielonej mąki wzbogaconej
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki żółtych rodzynek
  • 1/4 szklanki rodzynek kalifornijskich bezpestkowych
  • 120 g prażonych orzeszków pekan, niesolonych
  • 2 duże jaja (całe)
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rodzynki namocz w wodzie. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Zmiksuj miąższ persymony, syrop z agawy, jajka, olej, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do miski. Dodaj mąkę i utrzyj. Rodzynki odcedź, a wodę dodaj do ciasta. Dodaj rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo. Przełóż do foremek, nakładając do 3/4 wysokości. Piecz 12-14 minut, aż patyczek będzie czysty. Kiedy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Wykorzystano materiały US National Library of Medicine National Institutes of Health

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Owoc kaki - pomidor o smaku śliwki. Spróbuj egzotycznego owocu kaki

Owoc kaki - pomidor o smaku śliwki. Spróbuj egzotycznego owocu kaki

OWOCE EGZOTYCZNE: persymona, karambola, granat, passiflora, mango, papaja, pomelo, liczi

OWOCE EGZOTYCZNE: persymona, karambola, granat, passiflora, mango, papaja, pomelo, liczi

Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 28.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 30)
Marcin, 28.10.2015 14.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kaki.. owoc nie byle jaki... smakuja wysmienicie.. ratuja przed rakiem zycie .. wiec gdy nie chcesz jesc pietruszki.. jedz kaki... owoc w kolorze melona.. o smaku słodkiej dojrzałej gruszki!!!
 
Krolewska Zielarnia, 27.08.2015 11.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystkich zainteresowanych poszerzaniem swojej wiedzy na tematy zielarsko-medyczne zapraszamy na naszego bloga: zielarniaimbir.blogspot.com
 
benita888, 07.01.2015 12.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
uwielbiam KAKI.To pyszny słodki i zdrowy owoc.
 
nikol, 05.11.2014 19.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
uwielbiam kaki moge jesc ijesc polecam
 
Adam, 10.05.2014 08.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
http://www.syn-trade.pl/PL131044
 
liza 33, 21.01.2014 21.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
uwielbiam gdy jest mięciutki......wyjadać słodziutki miąsz łyżeczką - smakuje jak przepyszna słodka galaretka........PYCHA
 
u., 13.01.2014 20.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wywołuje apoptozę komórek białaczki??!! jak można pisać takie bzdury? nikt by nie chorował na białaczkę, bo przecież kaki ją zlikwiduje...
 
Buc, 15.12.2013 00.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sam jesteś ohydny...Muffinki sa mega dobre
 
jagoda, 14.12.2013 20.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie wiem czy coś zabija ,czy nie ---po prostu ---lubię je:)
 
paweł, 08.12.2013 12.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nienawidzę muffinek, są ohhydne:/
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

66147

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

53321

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

49992

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

45353

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Głównym zadaniem pęcherzyka jest zagęszczanie żółci (substancji potrzebnej w procesie trawienia) oraz wydzielanie jej do dwunastnicy (czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego) w...

Niedostateczna podaż białka przy nieodpowiednim genotypie może być przyczyną anoreksji. Oczywiście, nie jest to jedyna przyczyna tej choroby. Musi się nałożyć wiele czynników.

Forum
data

Sierpień 24, 2016

Ja go stosuje. To co napisałaś to chyba prawda. Bo odkąd stosuję nie choruje i czuje się pełny energii a wcześneij cały czas chodziłęm ospały nawet po 2 kawach.

data

Sierpień 19, 2016

A ja się w ogóle z tym nie zgodzę! Oczywiście, że żywność naturalna, eko jest dużo lepsza niż ta napchana benzoesanami czy inną chemią. Czasami jak się spojrzy na skład to sam gluten i inne e, więc tablica Mendelejewa nie może dobrze wpływać na nasz organizm. Kiedyś w ogóle nie...

data

Sierpień 17, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają? aloe vera to najlepsze srodki lecznicze

data

Sierpień 17, 2016

JAK ZROBIĆ CHLEB BEZGLUTENOWY ? jakiej firmy mąk używacie ? za pomoc dziękuje

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.