LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

2019-06-19 11:32 Monika Majewska

Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali sami chińscy cesarze. Uważali, że świeże owoce liczi dodają im sił i poprawiają nastrój. Współcześni badacze udowodnili, że liczi ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. To także bogate źródło wzmacniającej organizm witaminy C i regulującego ciśnienie krwi potasu. Jakie jeszcze działanie ma liczi? Jak obrać i jeść liczi?

Liczi (Litchi chinensis Sonn.) to roślina, która ma piękne i barwne kielichy kwiatów, które następnie cudownie owocują. Z tego względu liczi zdobiło ogrody samych chińskich cesarzy. Doceniali oni także właściwości odżywcze owoców liczi (nazywane też śliwkami chińskimi), które uważali za środek na wzmocnienie i poprawę nastroju. Podobno rośliną tą zachwycali się też mistrzowie taoistyczni, a nawet sam Konfucjusz. Właściwościami liczi zainteresowali się też współcześni naukowcy. Z ich badań wynika między innymi, że liczi to doskonałe źródło antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Liczi - właściwości antynowotworowe

Jak przekonują naukowcy z West China Hospital i Sichuan University na łamach "Toxicology and Applied Pharmacology", ekstrakt z owocni liczi może zwalczać komórki rakowe ludzkiego raka piersi. Wyciąg ten zawiera znaczne ilości związków polifenolowych, dzięki którym wykazuje silne działanie przeciwutleniające - twierdzą badacze. Polifenole "wymiatają" z organizmu wolne rodniki, które są przyczyną stresu oksydacyjnego i rozwoju wielu groźnych chorób, także tych nowotworowych.

Ci sami naukowcy na łamach "Cancer Letters" przekonują, że poza rakiem piersi wyciąg z owocni liczi może zniszczyć także komórki raka wątroby, a konkretnie raka wątrobowokomórkowego.

Liczi - właściwości antymiażdżycowe

Zawarte w liczi polifenole obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji „złego” cholesterolu LDL, a także podwyższają frakcje „dobrego” cholesterolu HDL. Hamują także utlenianie się cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się miażdżycy.

Liczi ureguluje ciśnienie

Liczi zawiera sporo potasu (171 mg/100 g) - pierwiastka, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Dlatego liczi do swojej diety powinni włączyć zwłaszcza nadciśnieniowcy.

To ci się przyda

Wartości odżywcze liczi (w 100 g)

Wartość energetyczna - 66 kcal
Białko ogółem - 0.83 g
Tłuszcz - 0.44 g
Węglowodany - 16.53 g (w tym cukry proste 15.23)
Błonnik - 1.3 g

Witaminy

Witamina C – 71.5 mg
Tiamina – 0.011 mg
Ryboflawina – 0.065 mg
Niacyna - 0.603 mg
Witamina B6  - 0.100 mg
Kwas foliowy -  14 µg
Witamina E – 0.07 mg
Witamina K - 0.4 µg

Minerały

Wapń – 5 mg
Żelazo - 0.31 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 31 mg
Potas - 171 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.07 mg

Tłuszcze

tłuszcze nasycone - 0.099
tłuszcze jednonienasycone - 0.120
tłuszcze wielonienasycone - 0.132    

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Liczi to bogate źródło witaminy C

Liczi jest bogatym źródłem witaminy C - 100 dostarcza aż 71,5 mg tej witaminy i niemalże 100 proc. dziennego zapotrzebowania na nią (według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia wynosi ono 75 mg/dobę). Warto wiedzieć, że liczi ma więcej witaminy C niż słynące z niej cytrusy, takie jak cytryna (53 mg/100 g) czy pomarańcze (50 mg/100 g). W związku z tym liczi można przyjmować, by wzmocnić organizm i zapobiec jesienno-zimowym infekcjom.

Liczi nie dla diabetyków i na odchudzanie

100 g liczi dostarcza 66 kcal. To niewiele, jednak ze względu na zawartość cukrów prostych nie są polecane w diecie odchudzającej. Na 16.53 węglowodanów przypada 15.23 cukrów prostych - to tyle, ile mają 3 łyżeczki cukru. Z tego względu nie powinni sięgać po te owoce także diabetycy (indeks glikemiczny liczi = 50).

To ci się przyda

Liczi - jak obrać i jeść liczi? Jak smakuje liczi?

Liczi można zjeść na surowo. Wystarczy odciąć część skórki z ogonkiem, a następnie delikatnie palcami obedrzeć pozostałą skórkę. Wówczas dostaniemy się do słodkiego, orzeźwiającego, z lekko kwaskową nutą miąższu, którego konsystencja powinna być ścisła, a kolor perłowy. Na koniec trzeba usunąć brązowoczarną pestkę - wystarczy naciąć z jednej strony miąższ i delikatnie wyciągnąć pestkę ze środka. Warto wiedzieć, że jeśli zdjęcie skórki stwarza problemy, to znak, że owoc jest jeszcze niedojrzały. Niestety, liczi nie dojrzewają po zerwaniu.

Liczi - gdzie kupić liczi? Jaka jest cena?

Liczi można kupić na bazarach lub w hipermarketach. Cena to około 15-20 zł za kilogram.

Będąc w sklepie należy wybierać owoce jędrne, by skorupka łatwo odeszła od miąższu. Pamiętaj, że liczi na drugi, trzeci dzień zaczyna się psuć.

Liczi - zastosowanie w kuchni

Owoce liczi można dodawać do lodów, deserów, sałatek, mięs, ryb i owoców morza (bardzo dobrze komponują się zwłaszcza z krewetkami). Można z nich przygotowywać soki i kompoty. W Chinach są suszone i wówczas wyglądem przypominają duże rodzynki (czasami nazywane są orzechami liczi). Można również kupić owoce liczi w syropie, które zachowują swój wyjątkowy smak i aromat, jednak są znacznie bardziej kaloryczne.

To ci się przyda

Liczi - przepis na sałatkę z liczi

Przygotuj 5 liczi, 1 papaję, 1 gruszkę, 10 winogron ciemnych, sok z połówki cytryny i 4 listki mięty. Gruszkę i papaję pokrój na cząstki, liczi obierz i wypestkuj. Wszystkie owoce umieść w naczyniu i polej sokiem z cytryny, a następnie wstaw do lodówki na pół godziny. Potem wyjmij i ozdób listkami mięty.

Katarzyna Bosacka o liczi

Źródło: x-news.pl/TVN Style

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
ik
|

jadlo by sie bez konca

Jakub
|

Szkoda że pestki są za ogromne w porównaniu do jednego owocu. Połowa to miąższ, a druga połowa to pestka i skóra.

Aloha
|

Trochę mi w smaku przypominają winogrona, tylko słodsze i dużo bardziej soczyste.

jg
|

Po zjedzeniu liczi pestki wsadziłem do doniczki ----wyrosło kilkanaście sadzonek---co z "tym" zrobić ..

paulla77
|

myślałam, że liczi ma więcej właściwości. Ja tak czekam na ten owoc w sklepach, bo podobno ma taki dobry smak, jest takie słodziutkie