Rumianek - zastosowanie rumianku pospolitego

3 komentarze
Autor: Anna Guttman - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Rumianek pospolity to jedną z najbardziej znanych i popularnych roślin leczniczych. Surowcem zielarskim są wysuszone koszyczki. Rumianek pospolity (łac. Matricaria recutita) pochodzi ze wschodniej części obszaru Morza Śródziemnego; dziś jest rozpowszechniony prawie wszędzie. Pospolity także w Polsce. Jakie są właściwości rumianku?

Drobne, biało-żółte kwiaty rumianku zawierają substancje, które rzadko występują w świecie roślin. Rumianek zawiera przede wszystkim wyjątkowo dużą ilość (nawet do 1,5 proc.) olejku eterycznego bogatego w związki o specyficznych właściwościach leczniczych, m.in. działający przeciwalergicznie chamazulen, a także alfa-bisabolol i jego tlenki. W kwiatach są również flawonoidy, spiroeter, fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, cholina, witamina C i liczne sole mineralne. Właśnie tej różnorodności składników rumianek zawdzięcza opinię jednej z najcenniejszych roślin leczniczych.

Rumianek - popularna roślina lecznicza

Rumianek to roślina jednoroczna o silnym, charakterystycznym zapachu. Łodyga rumianku jest wzniesiona 15-50 cm wysokości i rozgałęziona - na szczytach rozgałęzień tworzą się koszyczki kwiatowe o średnicy 1,5-2,5 cm ze stożkowatym, pustym w środku dnem kwiatowym. Kwiaty języczkowe (brzeżne) są białe, a kwiaty rurkowate (wewnętrzne) - żółte. Rumianek kwitnie od maja do września.

Rumianek pospolity to jedną z najbardziej znanych i popularnych roślin leczniczych. Surowcem zielarskim są wysuszone koszyczki, które zbiera się na początku kwitnienia (gdy kwiaty języczkowe jeszcze nie zwisają). Zbiór najlepiej przeprowadzać w suche, słoneczne dni, w godzinach popołudniowych - wtedy rośliny zawierają najwięcej substancji czynnych. Koszyczki suszy się w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu rozłożone cienką warstwą.
Koszyczki rumianku zawierają przede wszystkim olejek eteryczny, w którego skład wchodzi głównie chamazulen oraz bisabolol. Rumianek zawiera także flawonoidy, kumaryny, terpeny, kwasy organiczne, cholinę, śluzy i sole mineralne. Koszyczek rumianku jest składnikiem wielu gotowych preparatów i mieszanek leczniczych.

Działanie i zastosowanie rumianku pospolitego

Rumianek pospolity ma właściwości przeciwzapalne, rozkurczające mięśnie gładkie, przyspieszające gojenie się ran, dezodoryzujące, przeciwbakteryjne i neutralizujące toksyny bakteryjne, pobudzające przemianę materii w skórze. Koszyczki rumianku stosuje się wewnętrznie w skurczach i stanach zapalnych żołądka i jelit. Zewnętrznie stosuje się je przy stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, bakteryjnych schorzeniach skóry i jamy ustnej, ranach, oparzeniach i owrzodzeniach, alergiach skórnych, stanach zapalnych dróg oddechowych (w postaci inhalacji). Koszyczki rumianku są także często wykorzystywane w kosmetyce.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Uwaga, alergia! Rumianek często uczula

Chociaż jeden ze składników olejku rumiankowego – chamazulen – ma właściwości przeciwalergiczne, to jednak rumianek stosowany zewnętrznie (do kompresów, przecierania skóry)może powodować reakcję uczuleniową u osób szczególnie wrażliwych.

Rumianek łagodzi zapalenie spojówek

Składniki naparu rumiankowego działają antyseptycznie, ściągająco i przeciwzapalnie. Ponadto hamują wydzielanie histaminy. To czyni z naparu bardzo skuteczny środek do przemywania i kompresów na podrażnione oczy – czy to z powodu stanu zapalnego spojówek, czy uczulenia.

Rumianek koi podrażnienia skóry

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym rumianku – co jest związane z zawartością alfa-bisabololu i spiroeteru, w mniejszym stopniu chamazulenu – napar z jego kwiatów jest doskonałym środkiem pomocnym przy wielu problemach skórnych. Można go stosować np. do przygotowania parówek, kompresów lub do przemywania skóry dotkniętej trądzikiem, do łagodzenia podrażnień, a nawet zmian skórnych spowodowanych grzybicą. Pomoże także przy owrzodzeniach, oparzeniach, świądzie. Dlatego wyciąg z rumianku jest bardzo cenionym składnikiem wielu kosmetyków – kremów, maseczek, płynów do mycia i kąpieli – przeznaczonych do skóry delikatnej i wrażliwej.

Rumianek pielęgnuje włosy

Ekstrakt z rumianku jest składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów – ale tylko blond, ma bowiem silne właściwości rozjaśniające. Przywraca im naturalną jasną barwę, nadaje połysk i elastyczność, ułatwiając ich układanie. W przypadku włosów przetłuszczających się przeciwdziała pojawieniu się łupieżu. A ponadto dzięki zawartości licznych związków mineralnych zapobiega wypadaniu włosów, odżywiając ich cebulki.

Rumianek ułatwia gojenie się ran

Olejek pozyskiwany z kwiatów rumianku ma nie tylko silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, ale również pobudza przemianę materii w skórze i dzięki temu przyśpiesza gojenie się drobnych ran. Dlatego znajduje się on w wielu leczniczych kremach, maściach czy żelach, które działają antyseptycznie i jednocześnie ułatwiają zabliźnianie się zranień skóry.

Rumianek uspokaja, pomaga zasnąć

Rumianek ma właściwości rozluźniające, pomaga odprężyć się i uspokoić skołatane nerwy – to zasługa m.in. spiroeteru i związków kumaryny. Po męczącym, stresującym dniu warto zanurzyć się w kąpieli z dodatkiem naparu z rumianku. A problemy ze snem miną, gdy położymy głowę na małej poduszeczce, do której wsypiemy trochę suszonych kwiatów rumianku.

Rumianek pomaga w problemach trawiennych

Dzięki aktywnym substancjom zawartym w rumianku, skutecznie radzi on sobie z różnymi dolegliwościami trawiennymi. Spiroeter hamuje wydzielanie histaminy, serotoniny i bradykininy – substancji wywołujących stany zapalne. Flawonoidy i pochodne kumaryny wpływają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit i przewodów żółciowych. W rezultacie napar z rumianku działa przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka, poprawia przepływ żółci, korzystnie działa na przewód pokarmowy i wątrobę. Herbatka rumiankowa po sutym i tłustym posiłku ułatwi jego trawienie. Jest ona także zalecana jako środek pomocniczy w nadkwaśności żołądka i nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego, przynosi ulgę w chorobie wrzodowej.

Rumianek uśmierza bóle brzucha

Ponieważ zawarte w rumianku flawonoidy i związki kumaryny powodują obniżenie napięcia mięśni gładkich żołądka i jelit, herbatka rumiankowa jest bardzo skutecznym środkiem wiatropędnym. Przynosi ulgę przy nadmiernej fermentacji i wzdęciach, kolce jelitowej, świetnie radzi sobie z bólami brzucha. Jej właściwości rozkurczające i jednocześnie antyseptyczne sprawiają, że jest również przydatna przy problemach z nerkami i pęcherzem moczowym.

Rumianek zwalcza infekcje gardła i jamy ustnej

Olejek eteryczny, a zwłaszcza zawarty w nim alfa-bisabolol i spiroeter, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej. W efekcie rumianek bardzo skutecznie radzi sobie z infekcjami gardła, zakażeniami grzybiczymi jamy ustnej, stanami zapalnymi dziąseł. Dlatego ekstrakt z rumianku jest ważnym składnikiem past do zębów oraz płukanek do ust i gardła.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Wszechstronny napar z rumianku

Łyżkę suszonych kwiatów rumianku zalej szklanką wrzątku i zostaw pod przykryciem na 10 minut. Przecedź. Napar możesz pić – pomoże przy bólach brzucha, zaburzeniach trawienia, podenerwowaniu i problemach ze snem; albo stosować do płukania chorego gardła, przemywania oczu czy podrażnionej skóry.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Kosmetyki ziołowe, czyli zioła dla urody. Ekstrakty ziołowe używane w kosmetyce

Kosmetyki ziołowe, czyli zioła dla urody. Ekstrakty ziołowe używane w kosmetyce

ROŚLINY LECZNICZE, które mają dobry wpływ na OCZY

ROŚLINY LECZNICZE, które mają dobry wpływ na OCZY

RUMIANEK na trądzik i podrażnienia. Właściwości kosmetyczne rumianku

RUMIANEK na trądzik i podrażnienia. Właściwości kosmetyczne rumianku

Jaki wpływ na ciążę ma picie HERBATY?

Jaki wpływ na ciążę ma picie HERBATY?

HERBATKA ZIOŁOWA - doskonała na letnie dni

HERBATKA ZIOŁOWA - doskonała na letnie dni

Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 17.05.2016

Komentarze (1 - 3 z 3)
Grazyna, 26.03.2016 08.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To chyba sie nie zgadza. prosze lekarza o wypowiedz
 
kkk, 09.10.2015 10.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja sama sieje rumianek. Nie wierze tym ze sklepu. Kupuje duża paczkę nasion, a potem zbieram. Ten mój działa super, ten ze sklepu średnio. Dla wszystkich zainteresowanych sianiem, to teraz jest ostatnia chwila aby go sobie wysiać w ogródku.
 
kasia , 04.08.2015 13.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jestem ogromną zwolenniczką rumianku. Często samodzielnie przygotowuję napar i przemywam nim twarz, ale równie często stosuję organiczne kosmetyki z rumiankiem. Jest to chyba najlepsza roślina dla wrażliwej i delikatnej skóry. Do tej pory jeszcze nigdy mnie nie uczuliła i zawsze byłam zadowolona z efektów. Ostatnio natrafiłam też na ciekawy artykuł właśnie o rumianku http://www.goodies.pl/blog/rumianek-naturalne-ziola-w-kosmetyce/. Jest tu opisanych wiele właściwości, o których nawet nie miałam pojęcia! Polecam wszystkim, którzy lubią naturalne sposoby na poprawę urody.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Właściwy poziom tej...

więcej

49177

OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek...

więcej

42509

WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12 WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12

Witamina B12 to związek, którego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Witamina B12 koi...

więcej

38971

Szałwia lekarska: zastosowanie, działanie i właściwości Szałwia lekarska: zastosowanie, działanie i właściwości

Szałwię lekarską stosuje się nie tylko do produkcji kosmetyków i jako przyprawę poprawiającą smak...

więcej

31293

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Kłykciny mogą dotyczyć także śluzówek jamy ustnej. Sugeruję wizytę u dermatologa w celu wykonania badania przedmiotowego.

Odradzałbym stosowania kremów z kwasami wiosną i latem, bowiem nie będzie Pani raczej w stanie ukrywać się przed słońcem, które może być w tym przypadku bardzo szkodliwe. Nawet stosowanie kremów z...

U Pani uzasadniona byłaby wizyta w poradni genetycznej w celu omówienia wskazań i badań genetycznych w kierunku predyspozycji do wystąpienia raka piersi/jajników.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.