Powrót do artykułu
Mięta
Fot.: getty images
Koper włoski
Fot.: getty images
Imbir
Fot.: getty images
Melisa
Fot.: getty images
Ostropest plamisty
Fot.: getty images
Mniszek lekarski
Fot.: getty images
Rumianek
Fot.: getty images
Prawoślaz lekarski
Fot.: getty images
Rozmaryn lekarski
Fot.: getty images
Zobacz następną galerię
Objawy różyczki
Objawy różyczki

Objawy różyczki

Zioła wspomagające trawienie

Zioła wspomagające trawienie

Mięta

Zawarte w jej liściach mentol i salicylan metylu wykazują silne działanie antyspastyczne, dlatego pomaga przy bolesnych skurczach żołądka, kolkach jelitowych, wzdęciach i niestrawności. Zwiększa ilość soków żołądkowych, poprawia przepływ żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Filiżankę naparu z mięty warto wypić po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw (maksymalnie 2-3 razy dziennie).

Koper włoski

Zawarty w jego owocach olejek pobudza perystaltykę jelit, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, intensyfikując przy okazji pracę żołądka, łagodzi bóle brzucha. Działa wiatropędnie, dlatego szczególnie polecany jest osobom, które zmagają się z kolkami czy przewlekłymi wzdęciami.

Imbir

Stosowany jest zwykle jako przyprawa, ale napar także wpływa pozytywnie na pobudzenie wydzielania śliny oraz soków żołądkowych, usprawniając procesy trawienne. Napar z kłącza imbiru pomaga także w łagodzeniu nudności.

Melisa

Jest znana z działania uspokajającego, dlatego stosuje się ją w zaburzeniach żołądkowych, polecana jest osobom z zespołem jelita drażliwego. Ponadto pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci, ułatwiając trawienie nawet bardzo ciężkich potraw. Można ją podawać także na kolkę oraz przy zapaleniu dróg żółciowych.

Ostropest plamisty

Właściwości lecznicze zawdzięcza sylimarynie, która stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne. Wspiera produkcję żółci, jest również skuteczny w zwalczaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych: niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęć i zgagi. Mielony można dodać do herbaty (max. 2 łyżeczki dziennie) lub pić w postaci naparu sporządzonego z 2 łyżeczek.

Mniszek lekarski

Popularny mlecz pobudza czynności wątroby oraz wspomaga wydzielanie żółci i soków trawiennych. Pozytywnie wpływa na pracę jelit, zapobiega zaleganiu w nich treści pokarmowej, przeciwdziałając zaparciom. Działa moczopędnie, dzięki czemu organizm lepiej oczyszcza się z toksyn. Dobrze jest pić mniszek lekarski po kuracjach antybiotykowych, aby zregenerować wątrobę. Można go stosować w postaci soku ze świeżych liści i wywaru z suszonych korzeni.

Rumianek

Ma działanie relaksujące - jego kwiaty są bogate we flawonoidy i kumaryny rozkurczające mięśnie gładkie żołądka i jelit. Działa wiatropędnie, dlatego napar z rumianku stosuje się na bóle brzucha, wzdęcia i kolki jelitowe. Polecany jest jako środek pomocniczy w nadkwaśności żołądka i nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Napar z rumianku działa przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka, poprawia przepływ żółci.

Prawoślaz lekarski

Sproszkowany korzeń doskonale sprawdza się w przypadku takich dolegliwości trawiennych, jak nieżyt żołądka, nadkwaśność, zgaga, a także problemy z dwunastnicą. Prawoślaz może być także stosowany na zaparcia, usprawnia bowiem perystaltykę jelit oraz ułatwia przesuwanie treści pokarmowej, co sprzyja regulowaniu cyklów wypróżnień.

Rozmaryn lekarski

Ma działanie wiatropędne i rozkurczowe, powoduje także wzmożone wytwarzanie żółci w żołądku, usprawniając procesy trawienne. Stosowany jest powszechnie jako przyprawa, ale można go także stosować w formie naparu.

email