Nadkwasota: właściwa dieta podstawą leczenia przykrych dolegliwości

Nadkwasota to nieprzyjemna dolegliwość ze strony układu trawiennego. Objawia się zgagą, wzdęciami, nudnościami, zaparciami, odbijaniem kwaśnej treści żołądka i pieczeniem za mostkiem. Jeśli masz takie dolegliwości powinieneś koniecznie zmienić dietę.

Nieregularne posiłki, ciągły pośpiech, stres, alkohol, palenie papierosów... To może być nadkwasota czyli nadmiar wydzielania się soków żołądkowych, zwłaszcza kwasu solnego. Pełni on ważną funkcję w procesie trawienia, ale ma silnie żrące właściwości. Gdy jesteś zdrowa, nie musisz się go obawiać, bo żołądek pokrywa gruba warstwa śluzu, który neutralizuje działanie kwasów. Jednak gdy ta naturalna bariera ochronna jest uszkodzona, a dodatkowo wytwarzasz dużo soków żołądkowych, pojawiają się objawy nadkwasoty: kwaśne odbijanie, nudności, wymioty, pieczenie za mostkiem, wzdęcia, zaparcia i zgaga. W takim przypadku zazwyczaj stosuje się środki zobojętniające kwasy lub hamujące ich wydzielanie. Ale kluczową rolę w leczeniu tych dolegliwości odgrywa dieta. Jedzenie powinno dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ograniczać wydzielanie kwasu solnego, neutralizować sok trawienny i nie podrażniać żołądka.

Podstawa diety: regularne posiłki

Posiłki jadaj regularnie co najmniej 5 razy dziennie. Potrawy powinny być świeże, ani za zimne, ani za gorące, rozdrobnione, najlepiej o konsystencji papki. Krócej wówczas zalegają w żołądku, co sprawia, że wydziela się mniej kwasu solnego. Możesz doprawiać je łagodnymi przyprawami ziołowymi, które wspomagają trawienie (np. koperkiem, natką, melisą). Wskazane są zupy przecierane i sosy podprawiane zawiesiną mąki i śmietany lub mąki i mleka. Nie  przejadaj się. Zbyt obfity posiłek powoduje rozciągnięcie ścianek żołądka, to zaś pobudza wydzielanie gastryny – hormonu, który nasila produkcje kwasu solnego.

Ważne

Dieta stosowana przy nadkwasocie, która hamuje wydzielanie soków żołądkowych oraz zobojętnia sole kwasów żółciowych może być korzystna, gdy cierpisz na refluks.

Dieta bogata w białko

Gdy w żołądku jest za dużo kwasu solnego, z pomocą przychodzi pełnowartościowe białko. Wiąże ono nadmiar kwasu solnego. Źródłem białka może być chude mięso, ryby i nabiał oraz jajka. Dziennie trzeba zjeść ok. 85 g białka. Tę ilość dostarcza rozłożone na kilka posiłków następujące produkty: 3,5 szklanki mleka (1,5 proc. tłuszczu), 2 szklanki jogurtu naturalnego, 50 g chudego twarogu, 80 g gotowanego mięsa, 25 g chudej szynki albo polędwicy, 20 g gotowanej ryby i jedno jajko.

Zrób to koniecznie

Przykładowe menu na jeden dzień
Śniadanie: czerstwa bułka pszenna z 2 łyżkami pasty bananowej (przepis powyżej), kawa zbożowa z chudym mlekiem 
II śniadanie: budyń z marchwi (przepis na następnej stronie) 
Obiad: zupa krem jarzynowa z grzankami, 2 pulpety z sosem koperkowym, 2 łyżki ziemniaków purée, 2 łyżki drobno utartych gotowanych buraków skropionych sokiem z cytryny, kompot owocowy lekko słodzony (bez owoców!) 
Podwieczorek: twarożek, szklanka soku rozcieńczonego mlekiem 
Kolacja: 2 łyżki makaronu nitki z pokruszonym chudym twarogiem, pieczone jabłko, słaba herbata z mlekiem

Wpływ tłuszczu na hamowanie wydzielania soku żołądkowego

Jest niezbędny do przyswajania beta-karotenu, witaminy A, D, E i K z posiłków. Co więcej, niewielka ilość tłuszczu hamuje wydzielanie soku żołądkowego, a jednocześnie spowalnia ruchy żołądka. Dobrym źródłem tłuszczu jest masło (najwyżej 2 łyżeczki), śmietana i oleje (do 2 łyżek): sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, lniany i z oliwek.

Dieta uboga w błonnik

Posiłki wysokobłonnikowe zalegają w żołądku, pobudzają wydzielanie soków i mechanicznie podrażniają śluzówkę. Dlatego z diety wyklucz pieczywo razowe i pełnoziarniste, grube kasze oraz surowe warzywa i owoce. Warzywa i owoce najlepiej gotuj i miksuj, a soki owocowe i warzywne rozcieńczaj mlekiem.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Wpływ słodyczy na hamowanie wydzielania soków trawiennych

W codziennym menu możesz także uwzględnić niewielkie ilości cukru, prawdziwego miodu, domowej marmolady (razem nie więcej niż 4–5 łyżeczek). Słabe roztwory cukru hamują bowiem wydzielanie soków trawiennych przez żołądek.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
borys 303
|

Polecam zioła Ojca Klimuszko na nadkwasotę żołądka, na chorobę wrzodowa lub zapalenie żołądka.
50 g majeranku
50g krwawnika
50 g srebnika
50 g szanty
50g korzenia prwoślazu
50g kwiatostanu lipy
50 g liście melisy
50 g kłącza perzu
50 g porostu islandzkiego
Wszystkie zioła dokładnie wymieszaj i wsyp do zakręcanego szklanego słoja. za każdy razem zaparzaj świeże zioła. , kopiastą łyżkę stołową zalewając szklanką wrzącej wody. Przykryj na 3 godziny , potem przecedź. Pij 3 razy dziennie po szklance letniego ( podgrzanego) naparu przez 2 miesiące.

Kira
|

Zwykle nadkwasota łączy się z innymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego np. zespół drażliwego jelita, przy którym to schorzeniu nie jest wskazane jedzenie tych potraw, które zalecane są przy nadkwasocie. Dochodzi też kwestia alergii np. na surowe owoce czy warzywa, mleko, śmietanę. Więc niespecjalnie to co tu napisano jest wskazane do stosowania przy nadkwasocie.

Acid
|

znaleźdźć - noooo.... to mistrzostfo

Jolanta
|

Ja też tak miałam, do czasu.....

halinka
|

Drogi Vostoku-ratuj.Mieszkam w USA a South Carolina.Mam straszne problemy z nadkwasota, a lekarze mnie malo nie zabija.Twoje doswiadczenie mnie pocieszylo ze wiesz na ten temat wiecej.Mam jak TY takze grupe krwi "0" wiec prosze napisz mi jak sie ratowac.Bede Ci dozgonnie wdzieczna.Moj email:fsbhaviland63melania@...
Dziekuje.Halina Palmer

Vortex
|

Każdy człowiek reaguje inaczej więc każdego z nas mogą dotyczyć różne problemy żywieniowe powodujące zgagę czy refluks.Ja przecholowałem strasznie i płacę za to wysoką cenę teraz.Nie mniej na pewno bardzo złe jest piwo zwłaszcza w dużych ilościach jak w moim przypadku.Na pewno przy zmianie żywienia na lżejsze czy zupełnie eliminacyjne ważne jest też by się ruszać,regularnie uprawiać sport.

Urszula
|

Nie ma czegoś takiego jak nadkwaśność czy nadmiar kwasu w żołądku,problemem jest wydostawanie się tego kwasy do przełyku.Proponuję posłuchać Jerzego Zięby.

Bugi
|

Ten artykul to jedna wielka bzdura... z powodu moich dolegliwosci zoladkowych badam ten temat juz od paru lat. Dodatkowo eksperymentuje ciagle na sobie. Dlugoterminowo dziala tylko i wylacznie dieta pozbawiona produktow zawierajacych gluten czyli pieczywo, makarony itp... przede wszystkim nabialy do odrzutu z ewentualnym wyjatkiem tych niskocukrowych jak kefir i dobry jogurt (mleko lagodzi chwilowo efekt zgagi a na dluzsza mete powoduje jeszcze wieksze spustoszenie poprzez wspomaganie rozwoju bakterii w jeltach, ktor prowadza do rozdymania brzucha i jeszcze gorszych atakow zgagi), owoce mozna jesc prawie wszystkie z drobnymi wyjatkami - w tym wypadku najlepiej eksperymentowac co na nas lepiej dziala.

ewa
|

Są 3 rzeczy, które wywołują u mnie nadkwaśność: banany, chleb ciemny i kawa zbożowa, wiec przy tej propozycji śniadania z artykułu chybabym zeszła;-) A co dziwne prawdziwa kawa nadkwaśności nie wywołuje. Jogurt? Wzdęcia maksymalne! Mięta pobudza soki trawienne i generalnie robi odwrotność tego, co leki blokujące wydzielanie, które się bierze;-) Coś nie tak z tymi zaleceniami...

vostok
|

Polecam zjeść garść migdałów. Starać się dobrze rozdrobnić w ustach. Można zaraz po jedzeniu lub gdy wystąpią objawy. Nie jeść dużo na raz. Lepiej być lekko głodnym niż napchanym. U mnie zgagę powodowała Pszenica. Od 3 lat jestem na diecie zgodnej z grupą krwi. Mam grupę 0. Zaciekawiła mnie znajoma, spróbowałem i jest dużo lepiej. Ustąpiła astma oraz objawy alergiczne związane z pyleniem traw. Schudłem 12 kg czuje się świetnie. W ogóle nie choruje i nie zazywam leków, lekarzy omijam z daleka. Kiedyś chodziłem do lekarza i mój stan zdrowia było dużo gorszy. Mam drobne problemy skórne AZS ale przy astmie to jak małe piwo