Anemia - objawy i przyczyny. Jak leczyć anemię?

2021-08-20 11:08

Anemia (inaczej niedokrwistość) to choroba, w której występują zaburzenia związane z czerwonymi krwinkami i ilością hemoglobiny - czerwonego barwnika krwi. Anemia to choroba groźna dla serca i mózgu. Warto więc wykonać proste badanie krwi, które wykryje lub wykluczy anemię. Są różne rodzaje anemii - w tym anemia sierpowata, anemia hemolityczna, anemia megaloblastyczna czy niedokrwistość z niedoboru żelaza - dlatego leczenie anemii należy zacząć od ustalenia jej przyczyny. Dowiedz się więcej o anemii.

Spis treści

  1. Anemia - co to?
  2. Objawy anemii
  3. Rodzaje i przyczyny anemii
  4. Diagnostyka anemii. Lista badań
  5. Anemia - leczenie
  6. Dieta przy anemii. Co jeść, by uzupełnić poziom żelaza?
  7. Skutki anemii
Anemia. Jakie daje objawy i jak ją leczyć?

Anemia - co to?

Anemia to choroba polegająca na zmniejszeniu się poniżej normy liczby czerwonych ciałek (erytrocytów) lub stężenia hemoglobiny we krwi (przy prawidłowej ilości czerwonych krwinek).

Objawy, jakie daje anemia, są dość wyraźne, a jednak łatwo je zbagatelizować, bo przypominają stan przemęczenia towarzyszący niewyspaniu, przepracowaniu i życiu w silnym stresie. Dlatego jeśli mamy takie objawy, należy podjąć diagnostykę i leczenie.

Anemia to wbrew pozorom poważna choroba - hemoglobina przenosi bowiem tlen niezbędny do życia wszystkim narządom i komórkom. Jego niedostatek, występujący w anemii, jest szczególnie dotkliwy i niebezpieczny dla mózgu oraz serca - organów wyjątkowo wrażliwych na niedotlenienie.

Objawy anemii

Główne objawy anemii to:

  • osłabienie
  • uczucie zmęczenia i znużenia, które nie ustępujące po odpoczynku. Jest to doznanie, które towarzyszy dziś wielu osobom, łatwo je więc zlekceważyć i uznać, że po prostu potrzebujemy urlopu. Często tak jest, ale trzeba być czujnym, by nie przegapić anemii
  • zawroty głowy
  • bladość skóry oraz blade błony śluzowe. Widać to na wargach, które robią się bledsze, a jeszcze lepiej na spojówkach oczu. Gdy odchylimy dolną powiekę, powinniśmy zobaczyć żywo czerwone wnętrze. Jeśli powieki są jasne i blade - można podejrzewać anemię
  • włosy przesuszone, łamliwe, wypadające.
  • kołatanie serca (często myślimy, że to nerwica)
  • problemy z pamięcią i koncentracją (wszystko przez przemęczenie i stres - myślimy)
  • senność
  • skłonność do depresji.

Pozostałe objawy anemii zależą od jej rodzaju.

Na przykład, w przebiegu anemii megaloblastycznej (wynikającej z niedoboru witaminy B12 lub kwasu foiliowego) pojawiają się:

Z kolei przy niedoborze kwasu foliowego stwierdza się, poza ogólnymi objawami anemii, drażliwość lub depresję.

Dla niedokrwistości megaloblastycznej charakterystyczne są również wczesne siwienie włosów, które stają się cienkie i tracą połysk, a także zapalenie błony śluzowej języka (tzw. język bawoli- ciemnoczerwony lub blady z cechami zaniku brodawek), ból i zmiany w okolicy kącików ust (zajady) oraz brak apetytu.

Z kolei pierwszymi objawami niedokrwistości sierpowatej zwykle są opuchnięte dłonie i stopy, a najczęściej zgłaszaną dolegliwością jest ból różnej lokalizacji.

Zobacz co jeść, gdy masz anemię:

Rodzaje i przyczyny anemii

Niedokrwistość związana z zaburzeniami produkcji erytrocytów Niedokrwistość związana z utratą krwi Niedokrwistość związana ze skróceniem czasu przeżycia erytrocytów

1. Niedoborowa:

2. Inne:

1. Wrodzone defekty wewnątrzkrwinkowe:

2. Defekty zewnątrzkrwinkowe

  • immunohemoliza (auto- i alloimmunologiczna)
  • mikroangiopatia
  • sekwestracja krwinek czerwonych (hipersplenizm)
Polecamy
Jesz co lubisz

Autor: jesz co lubisz

Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.

CZYTAJ TEŻ:

Diagnostyka anemii. Lista badań

W przypadku podejrzenia anemii wykonuje się badania krwi - morfologię i oznaczenie poziomu żelaza (niedobór tego pierwiastka jest częstą przyczyną anemii). Interpretując wyniki badań, pod uwagę bierze się:

  • hemoglobinę (Hb)- prawidłowe wartości badań są dla każdego laboratorium różne, jednakże dla Hb oscylują w granicach: u kobiety 12–16 g/dl, u mężczyzn 14–18 g/dl, a u noworodków 14,5–19,5 g/dl
  • czerwonych krwinek - osiągają one wartości: dla kobiet 4,2–5,4 mln/mm3; dla mężczyzn 4,7–6,2 mln/mm3; a dla noworodków 6,5–7,5 mln/mm3
  • hematokryt: dla kobiet 35–47%; dla mężczyzn 42–52%; a dla noworodków 44–80% (w pierwszych dniach życia)

W celu diagnozy anemii aplastycznej lekarze zwykle zalecają biopsję szpiku. Podejrzenie anemii aplastycznej można wysnuć na podstawie charakterystycznych zmian w morfologii krwi – oprócz niedoboru hemoglobiny, dochodzi także do zmniejszenia poziomu leukocytów (leukopenia) oraz mała liczba płytek krwi (trombocytopenia).

Anemia - leczenie

Leczenie anemii zależy od jej przyczyny. Na przykład, anemię wywołaną  niedoborem żelaza leczy się zwykle poprzez uzupełnienie żelaza, którego brakuje w organizmie. Lekarz powinien przepisać suplementy zawierające żelazo, które  pomogą odbudować jego właściwy poziom w organizmie. Konieczna jest także odpowiednia dieta.

W przypadku sferocytozy wrodzonej, która jest chorobą genetyczną i nie jest  możliwe leczenie przyczynowe, stosuje się leki, takie jak androgeny, glikokortykosteroidy, erytropoetynę. Terapia obejmuje także przetoczenie koncentratów krwinek czerwonych. W ciężkich przypadkach usuwa się śledzionę.

Podobnym przypadkiem jest anemia sierpowata. W tym przypadku podstawową formą leczenia niedokrwistości sierpowatej jest transfuzja krwi. Leczeniem wspomagającym są: antybiotykoterapialeki przeciwbólowe i preparaty zwiększające elastyczność czerwonych krwinek.

Zdaniem eksperta

Dieta przy anemii. Co jeść, by uzupełnić poziom żelaza?

Iza Czajka, fizjolog żywienia

Najbogatszym źródłem żelaza jest mięso i podroby, mniejszym ryby i jajka. Żelazo występuje również w produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach strączkowych ale jest ono gorzej przyswajalne. Dzienne zapotrzebowanie znajdziesz w wątróbce, kaszance, jajku. Do tego dużo zielonych, świeżych warzyw + sok wyciśnięty z pomarańczy, sok z dzikiej róży.

Na absorpcję żelaza mają wpływ witaminy z grupy B oraz witamina C. Stąd sensownie jest używać świeżą natkę, jeść kiszonki, szpinak, sałaty, jarmuż. Dieta bogata w żelazo powinna być pozbawiona czynników upośledzających wchłanianie żelaza czyli właśnie wapnia z mleka, fitynianów, garbników z herbaty czy produktów pełnoziarnistych. Dlatego też herbatą, ani mlekiem (napojami mlecznymi) nie powinno sie popijać dań mięsnych. Cola też upośledza wchłanianie żelaza.

Dawno temu w medycynie ludowej, gdy nie było tabletek, anemię leczono surową wątróbką i sokiem kwaszonym z buraków. Sok z kwaszonych buraków bardzo dobrze porządkuje florę bakteryjną jelit. Ma ona też ogromne znaczenie w przyswajaniu żelaza. Wystarczy zakisić jak ogórki 1 kg buraków z czosnkiem i kawałkiem skórki chleba razowego. Po kilku dniach zlać sok z garnka kamiennego do butelek, aby trzymać go w lodówce i codziennie na czczo wypić szklaneczkę.

Skutki anemii

Anemia wywołana niedoborem żelaza może wpływa  na układ odpornościowy, zwiększając podatność na choroby i infekcje.

Niedokrwistość z niedoboru żelaza zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej noworodka.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.