Apilarnil: zapomniane a cenne mleczko z trutnia. Właściwości lecznicze i dawkowanie

2020-09-02 11:20

Apilarnil określany jest jako „męski” odpowiednik mleczka pszczelego, pozyskiwany z czerwia trutowego. Chociaż wygląda niepozornie i mało apetycznie, jest wyjątkowo cennym źródłem substancji odżywczych, a jego niezwykłe właściwości lecznicze doceniono w wielu krajach świata, w których traktowany jest jak lekarstwo. Jakie konkretnie ma właściwości, na jakie dolegliwości pomaga i jak go zdobyć?

pszczoły
Autor: GettyImages

Apilarnil, nazywany niekiedy mleczkiem trutowym lub mleczkiem z trutnia, pozyskiwany jest z czerwia trutowego, czyli jaj, larw, przedpoczwarek i poczwarek trutni. W wielu ulach czerw trutowy traktowany jest jako odpad, a jego regularne usuwanie ma zapobiec groźnej chorobie pszczół – warrozie. Tymczasem pozbawione nóg i puszki głowowej larwy i przedpoczwarki trutni są wyjątkowo cennym źródłem wielu substancji odżywczych – w tym białka, witamin i minerałów, węglowodanów, lipidów, czy hormonów.

Właściwości czerwia trutowego doceniono już przed wiekami – traktowano go jako znakomity środek na potencję i eliksir odmładzający. Wykorzystywano go w różny sposób: zarówno jako pokarm, jak i w formie maści, okładów i naparów.

W ostatnich latach badania naukowe potwierdziły to, co intuicyjnie wiedziano  już dziesiątki i setki lat temu: że czerw trutowy – apilarnil – może stać się cennym uzupełnieniem menu, zwłaszcza u osób, które na co dzień nie przywiązują uwagi do swojej diety. Potwierdzono również jego właściwości lecznicze i terapeutyczne.

Dlatego w wielu krajach czerw trutowy pozyskuje się do produkcji leków i suplementów diety, można go również stosować na własną rękę.

Jaki skład ma apilarnil?

Apilarnil (czerw trutowy) ma nieprzezroczysty, mleczno-biały, szarawy, lub żółtawy kolor i ciągliwą konsystencję. Ma słodkawo-kwaskowaty zapach. Ponieważ jest nietrwały, trzeba go zakonserwować w ciągu 24 godzin od zebrania. Najczęściej jest on suszony, mrożony lub mieszany z miodem i homogenizowany – przygotowany w taki sposób można przechowywać w warunkach domowych do sześciu miesięcy.

Apilarnil jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Zawiera:

Czytaj też: Pierzga pszczela - cudowny pokarm dla pszczół i nie tylko 

Jakie właściwości lecznicze ma apilarnil?

Liczne badania naukowe, z których część przeprowadzono również w Polsce, w Katedrze Pszczelnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dowodzą, że apilarnil (czerw trutowy) odznacza się szeregiem cennych właściwości leczniczych, ma również bardzo korzystny wpływ na organizm.

Apilarnil (czerw trutowy):

  • Ma działanie przeciwmiażdżycowe.
  • Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, wspiera pracę wątroby i poprawia jej wydolność, może być również cennym wsparciem w terapii przewlekłych chorób tego narządu.
  • Normalizuje pracę tarczycy zmniejszając negatywne efekty wahań poziomu hormonów.
  • Poprawia odporność – zwiększa bowiem aktywność leukocytów.
  • Poprawia wytrzymałość fizyczną – testy na szczurach wykazały, że ich siła fizyczna rosła dzięki karmie wzbogaconej w liofilizat z czerwia trutowego. Badacze dowiedli, że zażywanie apilarnilu pół godziny przed posiłkiem poprawia aktywność fizyczną i apetyt u osób w podeszłym wieku.
  • Łagodzi migrenę.
  • Pomaga w stanach zapalnych gardła i tchawicy.
  • Srawdza się w terapii schorzeń układu pokarmowego, w tym przy leczeniu wrzodów żołądka.
  • Dobrze działa na psychikę: pomaga w terapii nerwicy neurastenicznej, stanów lękowych, neuroz i depresji u osób w podeszłym wieku, a także przy zaburzeniach erekcji i problemach z osiągnięciem orgazmu u kobiet.
  • Pomaga zmniejszyć uciążliwe objawy klimakterium, takie jak problemy z pamięcią, skłonność do stanów depresyjnych, uczucie gorąca, zmęczenie, bóle głowy czy rozdrażnienie
  • Zwiększa liczbę plemników i ich żywotność, dlatego może mieć istotny wpływ w terapii niepłodności u mężczyzn.

Jak stosować apilarnil (czerw trutowy)

Apilarnil można kupić w różnej postaci – jako tabletki, granulat, kapsułki, w postaci mrożonej (przed spożyciem trzeba go rozmrozić) a także w postaci homogenatu zmieszanego z miodem. W tej ostatniej postaci można go dodawać do pieczywa, napojów, naleśników lub jeść bezpośrednio ze słoika.

Warto jednak pamiętać, że czerw trutowy – jak każdy produkt o wysokiej aktywności biologicznej – nie powinien być stosowany bez umiaru. Najlepiej jeść go – lub zażywać – raz dziennie, na pół godziny przed posiłkiem.

Optymalną porą jest ranek lub wczesne przedpołudnie: apilarnil może bowiem silnie pobudzać. Co pewien czas zalecana jest kilkunastodniowa przerwa w kuracji (np. w przypadku suplementacji apilarnilu kuracja powinna trwać do 3 tygodni, po których zalecany jest tydzień przerwy).

Przeciwwskazaniem do jego zażywania bez uprzedniej konsultacji z lekarzem są wszelkie choroby przewlekłe, a także choroby nadnerczy oraz alergie.

Sonda
Czy stosujesz je dla zdrowia i urody?
Miodobranie w miejskiej pasiece