Węglowodany w diecie. Lista produktów bogatych w węglowodany

Węglowodany są składnikami pokarmowymi, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Sprawdź, jakie produkty są bogate w węglowodany i ile ich zawierają.

Spis treści

  1. W czym są węglowodany?
  2. Produkty bogate w węglowodany
  3. Jakie produkty zawierają węglowodany?

W czym są węglowodany?

Węglowodany znajdziemy przede wszystkim w:

Tych ostatnich należy się wystrzegać, gdyż dostarczają jedynie energii bez żadnych wartościowych składników odżywczych. Stąd powiedzenie „puste kalorie”.

Jak powinna być skomponowana prawidłowa dieta
Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Produkty bogate w węglowodany

Produktami bogatymi w węglowodany są ziemniaki, banany, ryż, makarony czy kasze. Najwięcej węglowodanów znajdziemy przede wszystkim w produktach zbożowych, a także w suchych nasionach roślin strączkowych. Mniejszych ilości dostarczają owoce, a także warzywa.

Jakie produkty zawierają węglowodany?

Poniżej zamieszczamy listę najbardziej popularnych produktów zbożowych, owoców, przetworów owocowych, warzyw i nasion roślin strączkowych. Sprawdź, ile węglowodanów zawierają Twoje ulubione artykuły spożywcze.

Produkty zbożowe Węglowodany ogółem [g]w 100 g produktu Błonnik [g]
Mąka pszenna typ 500 74,0 2,3
Chleb pszenny 54,3 2,7
Chleb graham 48,7 6,4
Chleb chrupki 78,9 6,0
Makaron dwujajeczny 76,8 2,6
Makaron pełnoziarnisty 68,0 6,2
Kasza gryczana 69,3 5,9
Kasza pęczak 74,9 5,4
Kasza manna 76,7 2,5
Płatki owsiane 69,3 6,9
Otręby owsiane 61,9 42,4
Płatki kukurydziane 83,6 6,6
Ryż brązowy 76,8 8,7
Ryż biały 78,9 2,4

Owoce i przetwory owocowe

Węglowodany ogółem [g] w 100 g produktu Błonnik [g]
Agrest 11,8 3,0
Banan 23,5 1,7
Cytryna 9,5 2,0
Grejpfrut 9,8 1,9
Gruszka 14,4 2,1
Jabłko 12,1 2,0
Maliny 12,0 6,7
Pomarańcze 11,3 1,9
Porzeczki czerwone 13,8 7,7
Rodzynki 71,2 6,5
Truskawki 7,2 1,8
Śliwki 11,7 1,6
Śliwki suszone 68,9 9,4
Winogrona 17,6 1,5
Warzywa Węglowodany ogółem [g] w 100 g produktu Błonnik [g]
Burak 9,5 2,2
Cebula 6,9 1,7
Dynia 7,7 2,8
Kalafior 5,0 2,4
Kalarepa 6,5 2,2
Kapusta biała 7,4 2,5
Marchew 8,7 3,6
Ogórek 2,9 0,5
Papryka czerwona 6,6 2,0
Pietruszka (korzeń) 10,5 4,9
Pomidor 3,6 1,2
Por 5,7 2,7
Sałata 2,9 1,4
Ziemniaki 18,3 1,5
Nasiona roślin strączkowych Węglowodany ogółem [g] w 100 g produktu Błonnik [g]
Bób 14 5,8
Fasolka szparagowa 7,6 3,9
Fasola biała sucha 61,6 15,7
Groch suchy 60,2 15,0
Groszek zielony 17,0 6,0
Soja sucha 32,7 15,7
Soczewica zielona sucha 60,8 8,9
Ciecierzyca sucha 60,6 15,0

Zobacz, jakie produkty zawierają błonnik

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.