AGREST - właściwości odżywcze. Jakie witaminy zawiera agrest?

2019-07-02 15:05 Monika Majewska

Agrest to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby, które skarżą się na zmęczone oczy. Agrest jest bowiem skarbnicą luteiny, która wspomaga pracę narządu wzrok. Poza tym agrest zawiera liczne witaminy i składniki mineralne, dzięki którym wykazuje inne działanie zdrowotne. Sprawdź, jakie właściwości ma agrest i ile ma kalorii.

Agrest to krzew o kolczastych pędach i drobnych jadalnych owocach, który należy do rodziny agrestowatych – tej samej co porzeczki. Jego właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi przekonali się mieszkańcy południowej i środkowej Europy, Kaukazu, północnej Afryki i Ameryki Północnej, ponieważ stamtąd pochodzi.

Winorośl Północy, bo tak dawniej był nazywany agrest, zawiera liczne witaminy, z których największy udział ma witamina A, oraz składniki mineralne. Poza tym agrest wyróżnia się sporą zawartością luteiny, pektyn (rodzaj błonnika) i kwasów organicznych.

Spis treści:

  1. Agrest wspomaga pracę oczu
  2. Agrest - kalorie, wartości odżywcze
  3. Agrest wspomaga trawienie
  4. Agrest koi nerwy
  5. Agrest działa moczopędnie
  6. Agrest a równowaga kwasowo-zasadowa
  7. Agrest na odchudzanie
  8. Agrest - zastosowanie w kuchni
  9. Agrest - zastosowanie w kosmetyce

Agrest wspomaga pracę oczu

Agrest jest jednym z owoców o najwyższej zawartości luteiny. Do tej grupy owoców zalicza się także nektarynki, jeżyny, awokado, kiwi, maliny i czarne porzeczki. Luteina należy do karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i barwników.

Najwięcej karotenoidów można znaleźć w czerwonej odmianie agrestu, trochę mniej w zielonej, a najmniej - w odmianie białej. Luteina może zapobiegać chorobom przewlekłym, głównie chorobom układu krążenia, nowotworom i chorobom oczu (zwłaszcza zwyrodnieniu plamki żółtej).

Luteina jest polecana osobom nadmiernie eksploatującym wzrok, np. długą pracą przy komputerze czy oglądaniem telewizji. Poza tym związek ten działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB. Luteina koncentruje się najczęściej w skórce i w miąższu owoców i warzyw.

CZYTAJ TEŻ: Dieta bogata w luteinę poprawi WZROK i wzmocni oczy

Warto wiedzieć

Agrest - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 44 kcal
Białko ogółem - 0.88 g
Tłuszcz - 0.58 g
Węglowodany - 10.18 g
Błonnik - 4.3 g

Witaminy

Witamina C - 27.7 mg
Tiamina - 0.040 mg
Ryboflawina - 0.030 mg
Niacyna - 0.300 mg
Witamina B6 - 0.080 mg
Kwas foliowy - 6 µg
Witamina A - 290 IU
Witamina E - 0.37 mg

Minerały

Wapń - 25 mg
Żelazo - 0.31 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 27 mg
Potas - 198 mg
Sód - 1 mg
Cynk - 0.12 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Agrest wspomaga trawienie

Agrest zawiera kwasy - jabłkowy i cytrynowy - oraz pektyny, które wspomagają trawienie. Agrest polecany jest zwłaszcza osobom, które zmagają się z zaparciami, wzdęciami i innymi dolegliwościami trawiennymi.

W tym pierwszym przypadku pomogą zwłaszcza suszone owoce. Suszony agrest można zmieszać z liśćmi herbaty lub zaparzać samodzielnie.

Agrest koi nerwy

W składzie agrestu znajduje się sporo magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację oraz łagodzą objawy stresu.

Agrest działa moczopędnie

Owoce agrestu wspomagają pracę układu moczowego, a także pomagają oczyścić organizm z toksyn.

Agrest pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową

Agrest jest bogaty w substancje o działaniu alkalizującym i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. W związku z tym można go włączyć do jadłospisu diety zasadowej.

Agrest na odchudzanie

Owoce agrestu mają korzystny wpływ na przemianę materii i są niskokaloryczne - jedna garść (50 g) dostarcza zaledwie 22 kcal. Poza tym agrest ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą sięgać po niego osoby chore na cukrzycę.

Agrest - zastosowanie w kuchni

Agrest można jeść na surowo lub przeznaczyć go na przetwory - dżemy, konfitury, kompoty, nalewki. Zawiera dużo pektyn, więc idealnie nadaje się na galaretki.

Przepis na kruchą tartę z agrestem, serem i szparagami

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

Przepis na bigos z jarmużu z dżemem agrestowym

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

Agrest - zastosowanie w kosmetyce

Agrest znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Jest bowiem doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak luteina, witamina A i C, które opóźniają proces starzenia się skóry.

Poza tym witamina A zwiększa sieć naczynek krwionośnych, dzięki czemu do skóry wraz z krwią dociera więcej tlenu i substancji odżywczych.

To ci się przyda

Przepis na odżywczą maseczkę agrestową

Zmiksuj 1/2 szklanki umytych i oczyszczonych owoców. Masę owocową wymieszaj z 2–3 łyżkami naturalnego jogurtu i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Nałóż maseczkę na twarz, omijając okolice oczu. Zmyj po 15 min.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Miko
|

Doskonały jest agrest indyjski. Nazywa się Amalaki. Najwiecej Wit C w naturze. Niesamowite właściwości. Najlepiej przyswajalny jest w soku Triphala. Świetny na jelita i wątrobę. Nr 1 w Azji!