Produkty zbożowe

Produkty zbożowe

Należą do nich pieczywo z mąki razowej, zwłaszcza z dodatkiem łamanego ziarna i otrębów, makarony z razowej mąki, płatki owsiane i z innych zbóż (żytnie, orkiszowe, jęczmienne).
Autor: Getty Images
Rozwiń
Kasze

Kasze

Bogate w błonnik są zwłaszcza kasza gryczana i bulgur, ale także jęczmienna oraz ryż brązowy.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe

Spośród warzyw najobfitszym ich źródłem są ziarna warzyw strączkowych: fasoli, grochu, soczewicy, a także soi. Jednak obecny jest w większości warzyw – m.in. ziemniakach, kapuście, warzywach korzeniowych, kalarepie, papryce, cebuli.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Owoce suszone i świeże

Owoce suszone i świeże

Najwięcej jest go w suszonych owocach: śliwkach, morelach, figach, daktylach; spośród świeżych obfitują weń zwłaszcza owoce awokado, gruszki, maliny, porzeczki, grejpfruty, banany.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Orzechy, nasiona i pestki

Orzechy, nasiona i pestki

Orzechy, a zwłaszcza migdały i pistacje, to bogate źródło błonnika; obfitują weń także pestki słonecznika i dyni, wyjątkowo bogate w błonnik jest siemię lniane, a także nasiona szałwii hiszpańskiej (chia).
Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
Produkty zbożowe
Kasze
Warzywa strączkowe
Owoce suszone i świeże
Orzechy, nasiona i pestki
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email