Olej arganowy - dowiedz się jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować

2020-09-17 14:08

Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kulinarnym świecie olej arganowy jest ceniony ze względu na wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości (przede wszystkim zmniejszające ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego). "Płynne złoto Maroka" doskonale sprawdza się również w pielęgnacji skóry, gdyż jest uznawane za "eliksir młodości". Sprawdź, jakie właściwości posiada olej arganowy.

Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Jednak ceni się go nie tylko z tego względu. Olej arganowy jest najtrudniej dostępnym olejem na świecie. Otrzymuje się go z drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Również proces jego pozyskiwania jest pracochłonny, gdyż wytwarzany jest ręcznie. Właśnie ze względu na jego ograniczoną dostępność, pracochłonny proces produkcji i wyjątkowe właściwości (a co za tym idzie wysoką cenę) jest nazywany "płynnym złotem Maroka".

Wyróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: spożywczy i kosmetyczny. Ten pierwszy wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego. Charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem i oryginalnym orzechowym smakiem i aromatem. Z kolei olej arganowy kosmetyczny tłoczy się z nieprażonych nasion. Jest on znacznie jaśniejszy niż ten przeznaczony do jedzenia i ma lekko kwaskowy zapach.

Spis treści:

  1. Olej arganowy: właściwości
  2. Olej arganowy: cena
  3. Olej arganowy: zastosowanie
Poradnik Zdrowie: Olej Tamanu

Olej arganowy: właściwości

Olej arganowy stanowi bogactwo NNTK - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (stanowią one 80 proc. wszystkich zawartych w nim tłuszczów). Spośród nich dominują te z rodziny jednonienasyconych, których głównym przedstawicielem jest kwas omega-9, czyli kwas oleinowy.

Zapobiegają one rozwojowi kamicy żółciowej, a także zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wrzodowej. Jednak przede wszystkim obniżają poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie podnosząc ilość "dobrego" cholesterolu HDL, a co za tym idzie - zmniejszają ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, chorobie wieńcowej i zakrzepicy.

Podobne właściwości posiadają kwasy wielonienasycone - omega-6 i omega-3, których również nie brakuje w oleju arganowym w odpowiednich proporcjach. Wykazują one działanie przeciwzapalne, dlatego olej arganowy można podawać osobom przewlekle chorym (np. na chorobę Alzheimera, choroba Parkinsona, reumatyczne schorzenia stawów, cukrzycę, stwardnienie rozsiane).

Same kwasy omega-6 usprawniają również pracę centralnego układu nerwowego, wspomagają pracę nerek i wątroby. Z kolei kwasy omega-3 wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu.

Należy jednak pamiętać, że nadmiar NNTK w diecie może zaszkodzić. W związku z tym nie należy przesadzać z ilością spożywanego oleju arganowego, tym bardziej że jest on bardzo kaloryczny - 100 g dostarcza ponad 800 kcal.

Olej arganowy, oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest również skarbnicą substancji o działaniu antyoksydacyjnym - m.in. związków fenolowych, karotenoidów, a przede wszystkim witaminy E. W 100 ml znajduje się aż 6 mg tego związku (taka ilość pokrywa ok. 50 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę).

Witamina E i pozostałe przeciwutleniacze zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników (substancji, które uszkadzają komórki). Dzięki temu mogą uchronić przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto są pomocne w profilaktyce chorób serca (zwłaszcza choroby wieńcowej).

Ważne

Olej arganowy: cena

Na rynku są dostępne nie tylko oryginalne oleje arganowe pochodzące z Maroka, lecz także podróbki, które są barwione, by przybrały kolor prawdziwego oleju arganowego i zmyliły konsumenta. Niestety, są one pozbawione najcenniejszych wartości odżywczych. Można je rozpoznać nie tylko po niskiej cenie, lecz także po braku certyfikatu.

Pamiętaj, oryginalny olej arganowy jest drogi (100 ml kosztuje ok. 50 zł), a na butelce widnieje certyfikat jakości, np. Ecocert, który daje gwarancję autentyczności produktu.

Olej arganowy: zastosowanie

Olej arganowy w kuchni

Olej arganowy, który przez kucharzy nazywany jest "truflami" lub "kawiorem" wśród olejów, nadaje daniom europejskim orientalną nutę. Na jego bazie można przyrządzić sosy i marynaty. Jest także idealnym dodatkiem do potraw z ryb i mięs.

Najlepiej go dodawać do potraw bezpośrednio przed podaniem, tak aby nie stracił swoich naturalnych właściwości. Niewskazane jest używanie go do smażenia. Najlepiej sprawdzi się podany na zimno, tuż po przygotowaniu dania albo przed samym jego podaniem. 

Posmak oleju arganowego jest orzechowy, można dodawać go do pieczywa, sałatek, stosować jako składnik marynaty do mięsa, sosów, owoców morza.

To ci się przyda

Olej arganowy - przepis na amlou (marokańską pastę)

Amlou, inaczej arganowe smarowidło, to jeden z najpopularniejszych przysmaków na bazie oleju arganowego. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Upraż 300 g migdałów w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni przez 20 minut. Następnie uprażone i ostudzone migdały zmiel na proszek. Potem dodawaj do nich 200 ml oleju arganowego i 3-4 łyżki płynnego miodu, cały czas mieszając.

Na koniec całość można doprawić szczyptą soli. Po zmieszaniu składników na gładką masę, przenieś pastę do słoiku lub pojemnika, który można szczelnie zamknąć.

Marokańską pastę należy przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, pamiętając, aby przed każdym podaniem dokładnie ją wymieszać. Amlou jest idealnym dodatkiem do chrupkiego pieczywa i krakersów.

Olej arganowy w kosmetyce

Substancje zawarte w oleju arganowym posiadają także właściwości pielęgnacyjne. Antyoksydanty, w tym "witamina młodości", czyli witamina E, przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, a więc zapobiegają pojawianiu się zmarszczek i spłycają już te istniejące.

W związku z tym olej arganowy jest przeznaczony przede wszystkim do pielęgnacji skóry dojrzałej z oznakami starzenia, podrażnionej, zniszczonej. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację tzw. płaszcza hydrolipidowego naskórka, gdyż uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze.

Ponadto olej arganowy chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, m.in. przez agresywnym działaniem słońca i wiatru. W związku z tym sprawdzi się u kobiet o skórze suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień i uczuleń. Polecany jest również osobom ze schorzeniami, takimi jak łuszczyca czy egzema.

Dzięki niemu można również kontrolować wydzielanie sebum, dzięki czemu olej arganowy jest efektywnym środkiem w przypadku trądziku. Poza tym może być stosowany na rozstępy i pomocniczo w leczeniu blizn pooperacyjnych, gdyż zmniejsza blizny i poprawia elastyczność skóry.

Olej arganowy można również wcierać w skórę głowy, pomocniczo w leczeniu łupieżu lub w celu wzmocnienia cebulek włosowych. Można go również aplikować na same włosy, a zwłaszcza w rozdwojone końcówki. Dzięki niemu włosy są odbudowane, gładkie, lśniące i mocniejsze. Sprawdza się także w pielęgnacji paznokci.

Czytaj więcej:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.