Kawior - właściwości odżywcze. Z czym jeść kawior?

2019-04-10 9:41
Kawior - właściwości odżywcze. Z czym jeść kawior?
Autor: Getty Images

Kawior to solona ikra niektórych ryb, która posiada liczne właściwości i wartości odżywcze. Kawior, będący symbolem kulinarnego luksusu, jest bogaty w białko i dobroczynne kwasy tłuszczowe. Niestety, jest też źródłem cholesterolu i sodu, dlatego nie każdy może się nim zajadać. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma kawior, jaki ma smak i z czym go jeść.

Spis treści

  1. Kawior - właściwości zdrowotne
  2. Kawior - kalorie, wartości odżywcze
  3. Kawior - dlaczego warto jeść kawior?
  4. Kawior - przeciwwskazania
  5. Kawior - z czym jeść?
  6. Kawior - cena, gdzie kupić?

Kawior to solona ikra z jesiotra pochodzącego z Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego (bieługa, jesiotr rosyjski, siewruga). Kawior pozyskiwany od bieługi jest uznawany za najdroższy kawior na świecie.

Ikra bieługi charakteryzuje się dużymi jajkami oraz ma barwę od jasnoszarej do czarnej. Drugą pod względem jakości jest ikra jesiotra rosyjskiego o barwie od jasnobrązowej do brązowej, mająca nieco mniejsze jajka niż ikra produkowana przez bieługę.

Kawior może być niepasteryzowany lub poddawany temu procesowi, co zmniejsza jego wartość kulinarną i ekonomiczną. Obecnie kawiorem określa się także ikrę innych gatunków jesiotra lub ryb łososiowatych, zarówno pochodzących z połowów naturalnych, jak i z hodowli.

Kawior z łososia jest nazywany kawiorem czerwonym i jest on tańszy od kawioru pozyskiwanego z jesiotrów pochodzących z Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego.

Kawior jest uznawany za jeden z najdroższych przysmaków, ale nie zawsze tak było. W starożytności kawior był spożywany przez ludzi biednych, zwłaszcza rybaków, którzy łowili jesiotry dla rzymskich cesarzy, zabijali i oczyszczali je z ikry. Kawior zyskał popularność dzięki Iwanowi IV i zaczął być utożsamiany z daniem luksusowym oraz Rosją.

W przeszłości, by uzyskać kawior ryby były zabijane, obecnie ryb się nie zabija a podaje się im hormony wywołujące owulację, następnie pod obserwacją USG czeka się do momentu wytworzenia ikry przez rybę. W dalszej kolejności wyciska się ikrę po uprzednim nacięciu mięśnia moczowo- płciowego i wypuszcza się rybę z powrotem do wody. Obecnie największymi producentami kawioru są Stany Zjednoczone, Iran i Azerbejdżan.

Kawior - właściwości zdrowotne

100 g kawioru zawiera ponad 26 g pełnowartościowego białka, które jest źródłem niezbędnych aminokowasów.

  • kawior źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Kawior jest produktem bogatym w tłuszcze ze znaczną przewagą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3. W 100 g kawioru znajduje się 6,541 g tych tłuszczów.

Dzięki wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kawior ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy: reguluje pracę tętnic, zapobiega powstawaniu zakrzepów, poprawia samopoczucie i zapobiega wystąpieniu cukrzycy i nowotworów.

  • kawior to bogactwo witamin i składników mineralnych

Kawior jest dobrym źródłem witaminy B12 - spożycie 100 g kawioru (co odpowiada 1 łyżeczce) ponad 8- krotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę. Witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości i wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości witaminy B12 kawior może być spożywany przez wegetarian w celu uzupełnienia tej witaminy z naturalnych źródeł.

Kawior jest też doskonałym źródłem selenu i żelaza (100 g kawioru pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na te składniki mineralne w ponad 100%). Selen poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków, zaś żelazo bierze udział w transporcie tlenu i zapobiega wystąpieniu niedokrwistości.

Ponadto kawior zawiera znaczne ilości witaminy B2, witaminy B6, witaminy D i witaminy E oraz magnezu, fosforu i wapnia.

Wysoka zawartość witaminy A poprawia funkcje widzenia, zmniejsza ryzyko chorób narządu wzroku oraz opóźnia proces starzenia się skóry przez zwiększenie syntezy kolagenu.

Niestety przysmak ten jest też źródłem sodu i cholesterolu. Zbyt duże spożycie kawioru w diecie zdrowej osoby może powodować zatrzymanie wody w organizmie i obrzęki oraz odkładanie się cholesterolu.

Warto wiedzieć

Kawior - kalorie, wartości odżywcze

W 100 g:

Wartość energetyczna - 264,0 kcal
Białko - 24,6 g
Tłuszcze - 17,19 g
- kwasy tłuszczowe nasycone - 4,06 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 4,631 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 7,405 g
W tym omega-3 6,541 g (DHA 3,8 g)
Cholesterol - 588,0 mg
Węglowodany - 4,0 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Potas - 181,0 mg (5%)
Sód - 1500,0 mg (100%)
Wapń - 275,0 mg (28%)
Fosfor - 356,0 mg (51%)
Żelazo - 11,88 mg (119%)
Magnez - 300,0 mg (75%)
Cynk - 0,95 mg (9%)
Miedź - 0,11 mg (12%)
Selen - 65,5 µg (119%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,19 mg (15%)
Witamina B2 - 0,62 mg (48%)
Niacyna - 0,12 mg (1%)
Witamina B6 - 0,32 mg (25%)
Foliany - 50,0 µg (13%)
Witamina B12 - 20,0 µg (833%)
Witamina A - 271,0 µg (30%)
Witamina E - 1,89 mg (19%)
Witamina D - 2,9 µg (19%)
Witamina K - 0,5 µg (1%)
Luteina i zekasantyna - 684 mikro gram

Wartość odżywcza: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Kawior - dlaczego warto jeść kawior?

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Kawior - przeciwwskazania

Kawior jest produktem alergennym (bardzo często wywołuje reakcje alergiczne u dzieci), dlatego nie powinny go spożywać osoby ze skłonnością do alergii

Spożycie kawioru powinny ograniczać osoby z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek i wysokim stężeniem cholesterolu, ze względu na wysoką zawartość sodu i cholesterolu.

Kawior zarówno pochodzący z naturalnych środowisk, jak i hodowli charakteryzuje się wysoką zawartością rtęci, co może być niebezpieczne dla płodu, dlatego też niewskazane jest spożywanie kawioru przez kobiety ciężarne.

CZYTAJ TEŻ:

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Kawior - z czym jeść?

Spożywanie kawioru czarnego to swoisty rytuał. Podaje się go w kryształowej misce zanurzonej w pokruszonym lodzie. Specjał ten nakłada się na pieczywo sztućcami ze złota, kości słoniowej lub masy perłowej, tak by kawior nie stracił swoich walorów smakowych. Jajka kawioru należy delikatnie przegryźć, rozprowadzić na podniebieniu i popić je szampanem, białym winem lub wódką.

Kawior podaje się najczęściej z blinami, razowym pieczywem, tostami lub w jajku czy w ugotowanych ziemniakach w mundurkach. Kawioru na pieczywie się nie rozsmarowuje. Przysmak ten jada się też z homarami, ostrygami i rybami.

Kawior - cena, gdzie kupić?

Kupując kawior, warto zwrócić uwagę na etykietę, by mieć pewność, że nie pochodzi on z nielegalnych połowów. Spożywanie kawioru z nielegalnych źródeł jest przestępstwem.

W związku ze spadkiem populacji jesiotrów, kawior uzyskiwany z tych ryb musi posiadać dokumenty CITES potwierdzające, że handel nim nie zagraża przetrwaniu gatunku i jest zrównoważony. Dodatkowo na opakowaniu kawioru z legalnych połowów powinna znajdować się jednorazowa etykieta, która ulega zniszczeniu podczas otwierania opakowania.

W sklepach można spotkać sztucznie barwione ikry taszy, które są sprzedawane pod nazwą kawior, dlatego też zwracać uwagę na skład produktu.

Kawior czarny to produkt luksusowy, za małe opakowanie (100 g) trzeba zapłacić od 600 do 800 złotych. Tańszym zamiennikiem kawioru czarnego jest kawior czerwony, który charakteryzuje się podobną wartością odżywczą, a jego cena waha się od 40 do 65 złotych. Warto pamiętać, że kawior należy spożyć bezpośrednio po otwarciu opakowania.

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.