Zioła na obniżenie cholesterolu

2020-09-23 11:35 Magdalena Gajda

Zioła na obniżenie cholesterolu we krwi wykorzystuje się w medycynie od lat. Obok prawidłowej diety, to jeden z naturalnych sposobów, aby utrzymać cholesterol w normie i nie dopuścić do rozwoju miażdżycy, która powoduje m.in. zawał i udar mózgu. Skutecznej redukcji cholesterolu sprzyjają tak znane zioła jak m.in. imbir, siemię lniane i kozieradka, przyjmowane pod różnymi postaciami: herbatek, naparów lub kapsułek. Które jeszcze zioła warto stosować, gdy zachodzi konieczność utrzymania cholesterolu w ryzach?

Zioła na obniżenie cholesterolu stosujmy po konsultacji z lekarzem, bo nie tylko nadmiar, ale i i niedobór cholesterolu może wywołać groźne dla zdrowia konsekwencje.

Cholesterol jest związkiem organicznym składającym się z 2 frakcji: LDL (nazywanego „złym” cholesterolem) i HDL (nazywanego „dobrym” cholesterol), a który jest wręcz konieczny do prawidłowego działania organizmu. Cholesterol jest m.in.: materiałem budulcowym błon komórkowych i osłonek mielinowych włókien nerwowych, jest też składnikiem żółci, która ułatwia trawienie tłuszczy, a przyswajanie witaminy D przez organizm nie byłoby po prostu możliwe.

Utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu jest niezmiernie ważne dla stabilizacji funkcjonowania całego organizmu. Nadmiar cholesterolu powoduje odkładanie się w naczyniach krwionośnych blaszki miażdżycowej, a ta może doprowadzić do:

Źle jest też, gdy cholesterolu mamy w organizmie za mało, bo niedobór cholesterolu przyczynia się do spadku odporności organizmu, a także zwiększa ryzyko m.in.: depresji, choroby afektywnej dwubiegunowej (CHAD) i zachowań agresywnych.

Poziom cholesterolu należy zatem systematycznie kontrolować, a gdy zachodzi potrzeba odpowiednio, pod kontrolą lekarza modyfikować: podwyższać lub – co zdarza się zdecydowanie częściej - obniżać. Najbardziej efektywną naturalną metodą obniżania cholesterolu jest odpowiednia dieta. Można ją jednak wspierać 6 skutecznymi ziołami.

Spis treści

  1. Zioła na obniżenie cholesterolu: imbir
  2. Zioła na obniżenie cholesterolu: siemię lniane
  3. Zioła na obniżenie cholesterolu: karczoch zwyczajny
  4. Zioła na obniżenie cholesterolu: kozieradka pospolita
  5. Zioła na obniżenie cholesterolu: ostropest plamisty
  6. Zioła na obniżenie cholesterolu: babka płesznik

Zioła na obniżenie cholesterolu: imbir

Najważniejszą dla profilaktyki i terapii cholesterolowej zaletą imbiru jest to, że dzięki niemu płytki krwi się nie zlepiają, a krew szybciej krąży w naczyniach. Imbir chroni więc przed tworzeniem zakrzepów i zapobiega żylnej chorobie zakrzepowo-zatorowej, która może wystąpić u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Kto stanowczo nie powinien jeść imbiru? Sprawdź tutaj: Cudowny imbir – właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir: właściwości i działanie
Autor: thinkstockphotos.com Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Zioła na obniżenie cholesterolu: siemię lniane

Len zwyczajny, zażywany zazwyczaj pod postacią siemienia lnianego (len mielony), zawiera nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe Omega -3 i Omega 6, ale także oba rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten drugi zaś, wspólnie z kwasami tłuszczowymi, nie tylko obniżają poziom frakcji cholesterolu LDL (podwyższając jednocześnie frakcję HDL), ale i poziom cukru we krwi.

Dodatkowo, siemię lniane to najbogatsze wśród wszystkich roślin źródło tzw. lignanów. To roślinne związki bioaktywne, które mają właściwości hormonów płciowychestrogenów i wpływają pozytywnie na układ krążenia, redukując ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Jak przygotować i pić siemię lniane, aby dobrze działało? Przeczytaj tutaj: Siemię lniane – właściwości odżywcze

Siemię lniane
Autor: Getty Images Siemię lniane świetnie się sprawdzi w przypadku zgagi i niestrawności.

Zioła na obniżenie cholesterolu: karczoch zwyczajny

Ekstrakt z liści lub korzeni karczocha zwyczajnego to naturalny lek pomagający utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Za tę właściwość odpowiada główna substancja czynna karczochów, czyli cynaryna. Cynaryna hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie oraz przyspiesza jego usuwanie wraz z żółcią. Cynaryna może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 proc.!

W jaki sposób karczochy wspierają odchudzanie? Sprawdź koniecznie tutaj: Karczochy – właściwości odżywcze

Karczochy - właściwości odżywcze i lecznicze karczochów
Autor: Photos.com Karczochy zawierają dużo inuliny - błonnika prebiotycznego, który jest pożywką dla dobrych bakterii.

Zioła na obniżenie cholesterolu: kozieradka pospolita

Kozieradka skutecznie obniża stężenie cholesterolu „złego”, a także trójglicerydów i VLDV (lipoprotein i bardzo małej gęstości) dzięki zawartym w niej saponinom steroidowym. Związki te zwiększają metabolizm cholesterolu i jego przemianę w wątrobie w kwasy żółciowe, a potem przyspieszają ich wydalanie. Równocześnie saponiny opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.

Jak zrobić okład z kozieradki skuteczny na obrzęki nóg? Podpowiadamy tutaj: Kozieradka – właściwości i zastosowanie

Kozieradka
Autor: getty images Kozieradka łagodzi objawy choroby wrzodowej i obniża poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi. Ochrania komórki wątroby w stopniu porównywalnym z powszechnie stosowaną w schorzeniach wątroby sylimaryną. Wyciągi z kozieradki wykazują działanie antybiotyczne i przeciwgrzybicze. Badania naukowe wykazują, że nasiona kozieradki mogą działać przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. W Azji wykorzystywane są do pobudzania laktacji. Gorące okłady z nasion kozieradki, są stosowane w leczeniu czyraków, ropni i owrzodzeń, a także drobnych urazów, stłuczeń i siniaków. W kosmetyce kozieradka zyskała sławę jako antidotum na wypadające włosy.

Zioła na obniżenie cholesterolu: ostropest plamisty

Głównym składnikiem ostropestu plamistego, któremu ziele to zawdzięcza swoje właściwości lecznicze jest sylimaryna. Najważniejszą zaletą tego związku jest to, że chroni on wątrobę przed działaniem związków toksycznych i sprawia, że organ ten szybciej się regeneruje. Tym samym sylimaryna zapobiega takim schorzeniom jak marskość wątroby i stłuszczenie wątroby. Ale nie tylko! Sylimaryna przyczynia się także do obniżenia stężenia cholesterolu i zahamowania rozwoju blaszek miażdżycowych.

Jakie i kiedy dolegliwości trawienne może wywołać ostropest plamisty? Sprawdzisz to tutaj: Właściwości lecznicze ostropestu plamistego

Ostropest plamisty
Autor: materiały prasowe

Zioła na obniżenie cholesterolu: babka płesznik

W profilaktyce cholesterolowej warto zwrócić uwagę nie tyle na samą babkę płesznik, co na łupiny jej nasion. Są one jednym z popularniejszych naturalnych produktów regulujących pracę jelit. Dzieje się tak za sprawą zawartego w łupinach błonnika. Dodatkowo, zawarte babkowym błonniku pektyny nie tylko przyśpieszają wydalanie żółci wraz z zawartym w niej cholesterolem, ale także nie dopuszczają, aby cholesterol został ponownie wchłonięty przez organizm.

Przed jakimi badaniami diagnostycznymi nie można przyjmować babki płesznik? Sprawdź koniecznie tutaj: Babka płesznik – właściwości i zastosowanie

BABKA PŁESZNIK – właściwości i zastosowanie
Autor: Getty Images BABKA PŁESZNIK – właściwości i zastosowanie
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE