PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Przepisy > Ajwar - przysmak kuchni serbskiej

Ajwar - przysmak kuchni serbskiej

  • CZAS: 2 godziny
  • PORCJE: 3

Ajwar, pasta warzywna - danie kuchni serbskiej popularne na całych Bałkanach. Pastę przygotowuje się z pieczonej papryki i bakłażanów. Popularna jest wersja łagodna ajwaru, chociaż tradycyjnie przyrządza się go z dodatkiem papryczki chili. 

Charakterystyczny smak jest uzyskany dzięki upieczeniu warzyw w wysokiej temperaturze i ręcznym obraniu ich ze skórek.

Pastę można jeść bezpośrednio po przygotowaniu, lub szczelnie zamknąć w słoikach i cieszyć się smakiem pieczonych warzyw także zimą.

składniki

 

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 0,7 kg bakłażanów
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ostra papryczka pepperoni (do pikantnej wersji ajwaru)
  • pieprz
  • sól

 

jak to zrobić

1. Warzywa myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Papryki kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Nacieramy przyprawami. Bakłażany kroimy na pół, nacieramy przyprawami. Cebulę kroimy w ćwiartki.

2. Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C wstawiamy blachę z papryką, bakłażanami, cebulą i ząbkami czosnku. Pieczemy ok. 30-40 min, aż na skórce papryki pojawią się czarne plamy.

3. Upieczoną paprykę wkładamy do plastikowych woreczków. Ten prosty zabieg pomoże w zdjęciu skóry po wystudzeniu warzyw. Z bakłażanów możemy zerwać skórę lub wydrążyć miąższ łyżeczką. 

4. Ostudzone i obrane ze skóry warzywa mielimy w maszynce do mięsa.

5. Pastę przekładamy do garnka, podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy oliwę, miód, ostrą papryczkę i doprawiamy do smaku. 

6. Po zagotowaniu pasty dusimy ją przez godzinę na małym ogniu.

7. Gotowy ajwar można podawać po wystudzeniu, lub gorące danie przełożyć do szczelnych słoiczków, zakręcić i pasteryzować. Porządnie zawekowane nie zepsuje się przez kilka miesięcy.

  • Autor przepisu: AJ
  • poleć znajomemu
dodaj swój przepis

Dodaj komentarz:

Nick
Tytuł
Treść komentarza
Przepisz kod z obrazka
captcha
 

Jak szybko odmłodzić dekolt i szyję?

Och, jest wiele sposobów. Dobry salon urody sobie z tym poradzi. Co do Wrocławia, to tego polecanego wyżej nie znam, ale wiem natomiast, że w Belle wykonają taki zabieg na pewno i... Jak szybko odmłodzić dekolt i szyję? czytaj więcej

femoston

Witam, mam 21 lat. Od połowy miesiąca biorę femoston, gdyż znikł mi okres. Od wczoraj(przypuszczam że to od tabletek, ale pewności nie mam oczywiście) puchną mi bardzo górne i... femoston czytaj więcej

Smażone a odchudzanie

a ja schudłam 10kg w baaardzo krótkim czasie (z 62 na 52kg po dwójce dzieci, jako panna zawsze miałam 55kg) tak: 1. rano śniadanie bez węglowodanów (np. jajecznica bez chleba,... Smażone a odchudzanie czytaj więcej

Autodiagnoza - mężczyzna

badania dla panów
 
badania dla pań
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż
Przepisy - Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe dania, przepisy kulinarne, gotowanie, ciasta, zupy, sałatki, kuchnia. Przepisy na dania lekkostrawne, odżywcze, przepisy dietetyczne, kuchnia pięciu przemian. Przepisy na dania okazjonalne – przepisy wigilijne, przepisy wielkanocne, przepisy karnawałowe, przepisy bożonarodzeniowe. Przepisy, które warto wypróbować. Poznaj przepisy, które zachwycą domowników, przepisy na kolację, przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, przepisy na ciasta i desery, przepisy na przetwory, przepisy na drinki, przystawki, sałatki, sosy. Dowiedz się jakie są sprawdzone przepisy na szybki obiad lub pożywne śniadanie. Wyszukaj przepisy kulinarne łatwe w przyrządzeniu. Zdradzamy tajniki gotowania.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.