Ajwar - przysmak kuchni serbskiej

Autor: AJ

Ajwar, pasta warzywna - danie kuchni serbskiej popularne na całych Bałkanach. Pastę przygotowuje się z pieczonej papryki i bakłażanów. Popularna jest wersja łagodna ajwaru, chociaż tradycyjnie przyrządza się go z dodatkiem papryczki chili.  Charakterystyczny smak jest uzyskany dzięki upieczeniu warzyw w wysokiej temperaturze i ręcznym obraniu ich ze skórek. Pastę można jeść bezpośrednio po przygotowaniu, lub szczelnie zamknąć w słoikach i cieszyć się smakiem pieczonych warzyw także zimą.

Ajwar - przysmak kuchni serbskiej
Fot. photos.com
Składniki

 

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 0,7 kg bakłażanów
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ostra papryczka pepperoni (do pikantnej wersji ajwaru)
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania

1. Warzywa myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Papryki kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Nacieramy przyprawami. Bakłażany kroimy na pół, nacieramy przyprawami. Cebulę kroimy w ćwiartki.

2. Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C wstawiamy blachę z papryką, bakłażanami, cebulą i ząbkami czosnku. Pieczemy ok. 30-40 min, aż na skórce papryki pojawią się czarne plamy.

3. Upieczoną paprykę wkładamy do plastikowych woreczków. Ten prosty zabieg pomoże w zdjęciu skóry po wystudzeniu warzyw. Z bakłażanów możemy zerwać skórę lub wydrążyć miąższ łyżeczką. 

4. Ostudzone i obrane ze skóry warzywa mielimy w maszynce do mięsa.

5. Pastę przekładamy do garnka, podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy oliwę, miód, ostrą papryczkę i doprawiamy do smaku. 

6. Po zagotowaniu pasty dusimy ją przez godzinę na małym ogniu.

7. Gotowy ajwar można podawać po wystudzeniu, lub gorące danie przełożyć do szczelnych słoiczków, zakręcić i pasteryzować. Porządnie zawekowane nie zepsuje się przez kilka miesięcy.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Podobne przepisy

Dodaj komentarz:

Nick
Tytuł
Treść komentarza
Przepisz kod z obrazka
 

reklama
Składniki
  • Arbuz (2)
  • Awokado (12)
  • Bakłażan (14)
  • Botwina (3)
  • Bób (6)
  • Brukselka (2)
  • Buraki (6)
  • Cukinia (23)
  • Jagody (11)
  • Kasza gryczana (7)
  • Kasza jaglana (5)
  • Koper włoski (3)
  • Kurczak (4)
  • Pomidory (16)
  • Topinambur (3)
  • Rabarbar (3)
  • Szparagi (9)
  • Szpinak (5)
  • Truskawki (6)
  • Wołowina (3)
  • Seler naciowy (3)
Wyszukaj przepis
reklama
DlaPacjentow24.pl
reklama
Zdrowa społeczność

Przepisy - Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe dania, przepisy kulinarne, gotowanie, ciasta, zupy, sałatki, kuchnia. Przepisy na dania lekkostrawne, odżywcze, przepisy dietetyczne, kuchnia pięciu przemian. Przepisy na dania okazjonalne – przepisy wigilijne, przepisy wielkanocne, przepisy karnawałowe, przepisy bożonarodzeniowe. Przepisy, które warto wypróbować. Poznaj przepisy, które zachwycą domowników, przepisy na kolację, przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, przepisy na ciasta i desery, przepisy na przetwory, przepisy na drinki, przystawki, sałatki, sosy. Dowiedz się jakie są sprawdzone przepisy na szybki obiad lub pożywne śniadanie. Wyszukaj przepisy kulinarne łatwe w przyrządzeniu. Zdradzamy tajniki gotowania.

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.