Przedawkowanie kofeiny: 9 objawów groźnych dla zdrowia

2020-09-18 12:17

Przedawkować kofeinę można bardzo łatwo. Kofeina znajduje się bowiem, nie tylko w popularnym na całym świecie „pobudzaczu”, czyli kawie, ale też w wielu innych napojach, które codziennie spożywamy. Kofeinę możemy też przyjmować nieświadomie, z innym produktami, np. lekami. Gdzie znajdziecie kofeinę, ile możecie jej przyjmować, aby nie zatruć organizmu i jakie są objawy jej przedawkowania groźne dla zdrowia?

Przedawkowanie kofeiny: 9 objawów groźnych dla zdrowia
Autor: Getty Images

Przedawkowanie kofeiny to stan, w którym dostarczamy do organizmu więcej, niż 500 mg tej substancji w ciągu doby. Dawka bezpieczna to ok. 300 mg na dobę. Gdy dawka ta jest większa, niż 2000 mg mówimy już o zatruciu kofeiną.

Powyższe parametry dotyczą osób dorosłych. Dla dziecka w wieku 10-12 lat, bezpieczna dawka kofeiny to od 140 do 160 mg na dobę. Podajemy tę informację nie bez przyczyny. Kofeina to alkaloid, który dostępny jest w ok. 65 różnych gatunkach roślin. Kofeina jest więc składnikiem tak powszechnych produktów żywieniowych, że codziennie przyjmują ją także dzieci, nawet jeśli nie piją kawy.

Kofeina znajduje się w:

  • kawie tradycyjnej – od 70 do 140 mg w 200 ml
  • kawie bezkofeinowej (!) - ok. 4-8 mg w 125 ml
  • herbacie czarnej: 50-60 mg w 200 mln i herbacie zielonej – ok. 30-40 mg w 200 ml
  • ziarnach kakaowca, a więc i w czekoladzie – im ciemniejsza czekolada, tym więcej zawiera kofeiny; 1 zwykły batonik czekoladowy ma 10 razy więcej kofeiny, niż 1 filiżanka kawy
  • napojach typu cola – 1 szklanka zawiera połowę dawki kofeiny, która mieści się w 1 filiżance kawy; co ciekawe – w napojach typu „0 cukru” znajduje się średnio 2 razy więcej kofeiny, niż w słodzonych
  • napojach dietetycznych – w 1 szklance znajdziemy 1/5 dawki kofeiny z 1 filiżanki kawy napojach energetycznych – ok. 80-120 mg w 330 ml
  • gumach do żucia – 2 draże niektórych gum zawierają tyle kofeiny ile mieści się 1 filiżance kawy; informację, czy guma pobudza czy nie znajdziecie na jej opakowaniu
  • lekach przeciwbólowych - kofeinę dodaje się do tego rodzaju leków, aby przyśpieszyć działanie głównej substancji przeciwbólowej; dawki kofeiny mogą być tam naprawdę wysokie, zwracajcie więc uwagę na nazwy: FAST, EXTRA
  • tabletkach na odchudzanie - tutaj dawki kofeiny są jeszcze wyższe; czasem przyjęcie 1 dawki oznacza wypicie… 12 filiżanek kawy!

Jak widzicie, przedawkować kofeinę świadomie i nieświadomie jest bardzo prosto. Na szczęście organizm wysyła 9 poważnych sygnałów, które powinny nas powstrzymać przed dalszym przyjmowaniem tej pobudzającej substancji.

Spis treści

  1. Poczucie suchości i brzydki zapach z ust
  2. Nieregularna praca serca
  3. Wahania ciśnienia tętniczego
  4. Zmiana barwy moczu
  5. Zgaga i inne problemy trawienne
  6. Zły nastrój i depresja 
  7. Kłopoty z koncentracją
  8. Bezsenność
  9. Osłabienie organizmu i anemia

Poczucie suchości i brzydki zapach z ust

Zbyt duża dawka kofeiny, przyjętej głównie w napojach, powoduje wysuszenie śluzówki jamy ustnej. To z kolei prowadzi do rozwoju szkodliwych bakterii, a o ich obecności świadczy suchość w ustach i wydobywający się z nich nieprzyjemny zapach.

Nieregularna praca serca

Kofeina sprawia, że nadnercza zaczynają produkować więcej adrenaliny, co z kolei powoduje częstsze skurcze serca. Przedawkowanie kofeiny może więc objawiać się:

Przedawkowanie kofeiny jest zatem szczególnie groźne dla osób cierpiących na choroby serca. Może doprowadzić nawet do zawału.

Wahania ciśnienia tętniczego

Po przyjęciu za dużej dawki kofeiny ciśnienie może gwałtownie wzrosnąć, a potem równie szybko opaść. Efektem tej reakcji jest nie tylko obniżenie energii. To stan szczególnie niebezpieczny dla osób, które na co dzień, bez kofeiny, mają problem z ustabilizowaniem ciśnienia, lub chorują na nadciśnienie tętnicze.

Zmiana barwy moczu

Kofeina działa moczopędnie, a zwiększone oddawanie moczu może prowadzić do odwodnienia organizmu. Dlatego, gdy w kofeiny jest w nim za dużo, mocz zabarwia się ostrzegawczo na kolor pomarańczowy lub ciemnożółty. Co ważne – kofeina przyśpiesza także tworzenie się kamieni nerkowych!

Zgaga i inne problemy trawienne

Kofeina jest jednym z tych czynników, które sprawiają, że kwasy żołądkowe przedostają się do wyższych odcinków przełyku, co wywołuje nieprzyjemne pieczenie w klatce piersiowej, czyli zgagę. Nadmiar kofeiny może doprowadzić także do refluksu oraz wywołać ból żołądka.

Zły nastrój i depresja 

Po przedawkowaniu kofeiny możemy więc odczuwać niepokój, zdenerwowanie i większy stres. Przedawkowanie kofeiny prowadzi także do wzmocnienia objawów depresji.

Kłopoty z koncentracją

Przyjmowanie zbyt dużych dawek kofeiny może doprowadzić do uzależnienia od niej receptorów wydzielających hormon o nazwie dopamina. Możemy wtedy odczuwać ciągłe zmęczenie i potrzebę „wsparcia” organizmu kolejną dawką kofeiny.

Bezsenność

Organizm wchłania kofeinę przez ok. 1 godzinę, ale jej tzw. okres półtrwania, czyli utrzymywania się w organizmie wynosi nawet i kilka godzin. Przyjęcie zbyt dużej dawki kofeiny może zakłócić cykl snu i doprowadzić do bezsenności.

Osłabienie organizmu i anemia

Kofeina nie tylko przyśpiesza trawienie i wydalanie, ale także osłabia przyswajanie ważnych składników mineralnych, które przyjmujemy z pożywieniem, m.in.:

Niedobory tych pierwiastków mogą prowadzić do osłabienia organizmu, a nawet anemii. Dlatego napoje z kofeiną powinniśmy przyjmować nie tylko w bezpiecznych ilościach, ale też w odpowiednim czasie, czyli ok. pół godziny po posiłku.

O kofeinie czytaj też w:

Sprawdź się! Czy wiesz, co jesz?
Pytanie 1 z 10
Najlepszym źródłem witaminy C jest