Czy koronawirus przenosi się na żywności?

2020-03-16 12:16 KH, źródło EFSA, GIS.gov.pl, WHO

W ostatnich dniach pojawiły się doniesienia, jakoby wirusem z Chin można było zarazić się, dotykając lub jedząc produkty żywnościowe, których wcześniej dotykała osoba chora na COVID-19. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uspokaja, że zgodnie z obecną wiedzą nie ma na to żadnych dowodów.

Spis treści:

  1. Koronawirus: jak bezpiecznie robić zakupy
  2. Koronawirus: bezpieczne przygotowywanie żywności

Zgodnie ze stanowiskiem, jakie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował niedawno na swojej stronie internetowej, obecnie nie ma dowodów na to, by koronawirus SARS-CoV-2 przenosił się na człowieka poprzez żywność - nie wykazały tego bowiem żadne prowadzone dotychczas badania.

Jak podkreśliła Marta Hugas, szefowa zespołu naukowego EFSA: "Doświadczenia z poprzednich epidemii SARS i MERS pozwalają nam sądzić, że nie dochodzi do zainfekowania człowieka poprzez jedzenie. Jest to więc mało prawdopodobne również w tym wypadku, nie ma również żadnych dowodów, że miało to miejsce".

Tym niemniej jednak zarówno eksperci EFSA, jak i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podkreślają, jak ważne jest, by - w celu zachowania bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności - rygorystycznie przestrzegać zasad bezpieczeństwa żywności po to, by nie ulegała ona zanieczyszczeniom na żadnym etapie: zarówno podczas produkcji, jak i w trakcie dystrybucji oraz sprzedaży.

Koronawirus: jak bezpiecznie robić zakupy

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by do sklepów chodziły tylko osoby zdrowe: ktoś kto kaszle lub kicha powinien zrobić zakupy przez internet lub poprosić o przyniesienie sprawunków kogoś z rodziny.

  • Jeśli to niemożliwe, trzeba zachować tzw. higienę kasłania i kichania (usta i nos zasłaniać chusteczką lub łokciem, nie kasłać w stronę innych osób lub towarów).
  • Robiąc zakupy, należy unikać zatłoczonych miejsc i samemu nie tworzyć tłoku, pamiętać również o zachowaniu bezpiecznego odstępu od innych kupujących (odstęp pomiędzy kolejnymi osobami w kolejce powinien wynieść przynajmniej metr).
  • Osoby, które kupują pieczywo, orzechy, słodycze i inne produkty sprzedawane luzem, które następnie zjada się bez mycia i obróbki termicznej powinny pakować je, używając rękawic foliowych lub torebek: niehigieniczne jest przebieranie ich i dotykanie gołymi rękami.
#RazemPrzeciwKoronawirusowi logotypy
Autor: Materiały prasowe

#RazemPrzeciwKoronawirusowi

Koronawirus: bezpieczne przygotowywanie żywności

Higienę należy zachowywać również w trakcie przygotowywania posiłków - jak podkreślają eksperci, jest to istotne przede wszystkim po to, by uniknąć zatrucia pokarmowego.

Zanim zaczniemy przygotowywać posiłek, należy dokładnie umyć ręce, a oprócz produktów nadających się do umycia myć należy myć również deski do krojenia, noże, czy blat roboczy.

Eksperci przypominają również, że koronawirusy, w tym również SARS-CoV-2 potrzebują gospodarza, by móc się namnażać. Wirusa niszczy zarówno dokładne mycie żywności, jak i obróbka termiczna, czyli gotowanie lub pieczenie produktu, co eliminuje nie tylko SARS-CoV-2, ale także inne zanieczyszczenia mikrobiologiczne.

Więcej o wirusie z Chin

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE