Mleko z miodem i masłem – najlepszy sposób na przeziębienie. PRZEPIS

2020-09-23 14:54 Magdalena Gajda

Mleko z miodem i masłem to jeden z najstarszych i najbardziej sprawdzonych płynów łagodzących dokuczliwe dolegliwości przeziębienia. Ta mikstura, w wielu domowych przepisanych wzbogacana czosnkiem, nie tylko rozgrzewa, ale też łagodzi ból gardła i wzmacnia odporność. Jak działają na organizm poszczególne składniki tej mikstury? Jak przygotować najlepsze mleko z miodem i masłem?

Mleko z miodem i masłem – najlepszy sposób na przeziębienie. PRZEPIS
Autor: Getty Images Mleko z miodem i masłem - domowy sposób na przeziębienie

Mleko z miodem i masłem – któż z nas go nie pił w dzieciństwie? Komu rodzice lub dziadkowie nigdy nie przygotowali kubka z aromatycznym, gorącym mlekiem, gdy tylko zauważyli pierwsze oznaki przeziębienia, infekcji górnych dróg oddechowych, albo choćby te oznaki tylko przeczuwali? Kto nie pił tej mikstury, gdy był osłabiony, gdy przemarzł na mrozie, albo przewiało go na wietrze?

Mleko z miodem i masłem, to jeden z filarów medycyny ludowej, który ma też swoje uznane miejsce w medycynie nowoczesnej. Co nie dziwi nikogo, kto zna zdrowotne właściwości poszczególnych składników tej mikstury.

Mleko z masłem i miodem: składniki i właściwości

Mleko. Najbardziej odżywczy ze wszystkich naturalnych płynów. Każdy z nas powinien każdego dnia przyjmować z pożywieniem ok. 60 składników odżywczych, których nasz organizm nie wytwarza. I nie musimy tych wszystkich składników daleko szukać i pilnować, aby były prawidłowo skomponowane. Wszystkie znajdziemy w mleku każdego ssaka!

Miód. Nie tylko poprawia wydolność serca, koi nerwy i ożywia mózg, ale do tego wszystkiego zwalcza bakterie lepiej, niż antybiotyki. Miód łagodzi ból gardła i jest niezastąpiony jako środek wzmacniający m.in. przy chorobach przewlekłych, stanach wyczerpania, a także niedoborach związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Bo miód zawiera wyjątkowo dużo witamin mikroelementów, a wśród nich:

Masło. Dziwicie się po co kolejny tłuszcz do mleka? Bo masło zawiera i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, które wspierają mleko w działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Co więcej, kwasy te mają też lecytynę, która ułatwia regenerację organizmu po osłabieniu.

Czosnek. Jeden niewielki ząbek czosnku to prawdziwy skład apteczny. Znajdziecie tam:

Już one by wystarczyły, aby zaliczyć czosnek do super warzyw wzmacniających odporność. Ale czosnek ma jeszcze ulotne związki siarki i olejki eteryczne, które i zapobiegają i zwalczają infekcje wirusowe układu oddechowego.

Mleko z miodem, masłem i – jeśli chcecie - czosnkiem: przepis

Aby przygotować miksturę potrzebujemy:

  • 1 szklankę pełnotłustego mleka (najlepiej krowiego, i to jeszcze takiego „prosto od krowy”)
  • 1 łyżeczkę niesolonego masła
  • 1 łyżeczkę miodu (lipowego, spadziowego, gryczanego, akacjowego lub wielokwiatowego)
  • dla odważnych: 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania: mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy masło i miód, a odważni – obrany z łupiny i drobniutko posiekany lub utarty czosnek. Następnie pilnujemy, aby płyn nie zagrzał się bardziej, niż do temperatury ok. 50 stopni. Jeśli nie mamy termometru, to trudno! Musimy tylko przypilnować, aby płyn się nie zagotował, bo jego składniki – zwłaszcza miód, mogą stracić swoje właściwości. Miksturę podgrzewamy dotąd, aż wszystkie składniki się w niej rozpuszczą.

Uwaga! Mleko z miodem, masłem (i czosnkiem) pijemy zaraz po przygotowaniu, póki jest gorące, i najlepiej na noc, aby mikstura rozgrzała nas jeszcze bardziej.

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE