Witamina B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

2017-12-11 16:00 Monika Majewska

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina B7 jest ważna dla osób z cukrzycą. Jaką jeszcze rolę pełni witamina B7 w organizmie? Jakie produkty są jej źródłem? Jak ją dawkować?

Witamina B7 (biotyna) jest wyjątkowa na tle innych witamin z grupy B, gdyż jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelit. Dlatego rzadko obserwuje się jej niedobór. To dobra wiadomość zwłaszcza dla chorych na cukrzycę, ponieważ witamina B7 jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Jakie jeszcze działanie ma witamina B7?

Witamina B7 (biotyna) - właściwości. Jakie funkcje w organizmie pełni biotyna?

Witamina B7 uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, metabolizmie leucyny oraz pełni istotną rolę w procesie glukoneogenezy. Biotyna jest ważnym składnikiem diety diabetyków. Wykazano, że wysokie dawki biotyny podawanej na czczo chorym na II typ cukrzycy, opornych na leczenie sulfanylomocznikiem, powoduje obniżenie zawartości glukozy. Ponadto biotyna wpływa również na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, a także odpowiedni stan skóry.

Witamina B7 (biotyna) - objawy i skutki niedoboru i nadmiaru

Objawy braku witaminy B7 występują głównie u chorych poddawanych długotrwałej kuracji antybiotykowej, pacjentów karmionych sztucznie, osób, które mają bardzo ubogą dietę, osób z uszkodzoną śluzówką jelita, które uniemożliwia naturalną produkcję witaminy.

Zapotrzebowanie na biotynę zwiększa się u osób długotrwale żywionych pozajelitowo, z hiperglikemią i opornością na insulinę.

Nie zaobserwowano dotychczas niepożądanych objawów spożywania przez dłuższy czas większych dawek biotyny.

To ci się przyda

Witamina B7 (biotyna) - dawkowanie

Normy na biotynę ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI)

  • niemowlęta - 5-6 µg
  • dzieci: od 1. do 3. roku życia - 8 µg; od 4. do 6. roku życia - 12 µg; od 7. do 9. roku życia - 20 µg
  • chłopcy: od 10. do 18. roku życia - 25 µg
  • dziewczęta - od 10. do 18. roku życia - 25 µg
  • mężczyźni: 30 µg
  • kobiety: 30 µg
  • kobiety w ciąży: 30 µg
  • kobiety karmiące - 35 µg

Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

Witamina B7 (biotyna) – produkty. Źródła występowania witaminy B7

Biotynę można znaleźć w mięsie - najwięcej w wątrobie (100–200 µg/100 g), a poz tym w nerkach, wieprzowinie, wołowinie i drobiu (5–10 µg/100 g). Ponadto znajduje się nasionach soi (65 µg/100 g), orzechach (30 µg/100 g), a także:

Przetwarzanie żywności, gotowanie, a także promieniowanie UV powodują jej częściowy lub całkowity rozkład. Można ją przyjmować w preparatach witaminowych, wraz z innymi witaminami z grupy B.

Witamina B7, czyli biotyna - właściwości

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Bibliografia:

1. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

2. Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy,"Postępy Fitoterapii" 2009, nr 4

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
elomelo
|

trzeba jednak uważać na to, co się przyjmuje, bo nawet suplementy diety z tą witaminą mogą wejść w niebezpieczne interakcje z innymi przyjmowanymi lekami i zamiast sobie pomóc możemy bardzo zaszkodzić. Ja zawsze sprawdzam w specjalnej wyszukiwarce takiej jak ta: www.osoz.pl/interakcje co i Wam polecam!