Domowe syropy na kaszel - przepisy

2020-03-30 14:29 Monika Majewska

Przepisy na domowe syropy na kaszel, zarówno ten suchy, jak i mokry, są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego - syropy własnej roboty na kaszel są skuteczne i bezpieczne. Oto domowe przepisy na syropy na kaszel.

Przepisy na domowe syropy na kaszel od lat są wykorzystywane w medycynie ludowej. Są tak samo skuteczne, jak te apteczne, a dodatkowo wytwarzane są wyłącznie na bazie naturalnych składników, dzięki czemu bez obaw można podawać je dzieciom. Co istotne, można je podawać zarówno w trakcie zwykłego przeziębienia czy grypy, jak i w trakcie infekcji koronawirusem SARS-Cov-2 (COVID-19) czy chorób bakteryjnych. Warto jednak pamiętać o tym, by poinformować lekarza o samoleczeniu - niektóre zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami.

Syropy na kaszel własnej roboty złagodzą ból gardła, zmniejszą częstotliwość napadów kaszlu suchego, kaszlu męczącego, a także mokrego kaszlu, ułatwią odkrztuszanie wydzieliny, a do tego wzmocnią układ odpornościowy.

Spis treści:

  1. Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z tymianku
  2. Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z sosny
  3. Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z cebuli
  4. Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop goździkowy
  5. Przepis na syrop na kaszel z miodu, cytryny i imbiru
  6. Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z babki lancetowatej
  7. Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z mirtu
  8. Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z buraka
  9. Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z mniszka

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z tymianku

Wypełnij litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości. Zagotuj litr wody i wymieszaj z 0,5 kg cukru. Następnie zalej wodą z cukrem tymianek i wymieszaj.

Zamknij słoik i odstaw do na 2 dni w suche i chodne miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito i przelej do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z sosny

1 kg pędów sosny i 1 kg cukru (może być brązowy) układaj w słoiku warstwami, tzn. warstwę pędów sosny przesyp cukrem, następnie połóż kolejną warstwę pędów sosny itd. Słoik zakryj gazą i odstaw na 6 tygodni.

Po tym czasie przecedź syrop i zlej go do butelek lub słoiczków. Syrop z pędów sosny należy zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Nie tylko ułatwi oddychanie, lecz także rozgrzeje całe ciało.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z cebuli

Syrop z cebuli to najpopularniejszy domowy syrop na kaszel dla dzieci. Jest on bezpieczny dla zdrowia najmłodszych, a dodatkowo ma słodki smak.

Jednak co najważniejsze - nie tylko łagodzi kaszel, lecz także wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega anemii.

Jak zrobić syrop z cebuli? Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Następnie przełóż je do miseczki, zasyp obficie cukrem (zamiast niego można dodać 2 łyżki miodu - pod warunkiem, że dziecko nie ma na niego alergii) i dobrze wymieszaj.

Miseczkę przykryj i odstaw na 5 godzin, aby cebula puściła sok. Po tym czasie odcedź syrop i podawaj dziecku po jednej łyżeczce co 2-3 godziny.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop goździkowy

Do małego słoiczka miodu (około 125 ml) wrzuć 6 goździków i wymieszaj z miodem, lekko je ugniatając. Całość pozostaw na noc. Rano usuń goździki i wymieszaj syrop. Należy go zażywać po 1 łyżeczce dziennie.

Zawarte w syropie olejki eteryczne rozrzedzą zalegającą wydzielinę i ułatwią jej odkrztuszanie, a także zmniejszą chrypkę. Ponadto zarówno miód, jak i olejek eteryczny z goździków działa bardzo silnie przeciwbakteryjnie.

Przepis na syrop na kaszel z miodu, cytryny i imbiru

Syrop łączy w sobie bakteriobójcze właściwości miodu, przeciwzapalne i rozgrzewające działanie imbiru oraz wzmacniające układ odpornościowy właściwości witaminy C.

Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej sparzonej), pokrój je na ćwiartki i dodaj do miodu. Całość posyp obranym i startym na tarce jednym imbirem.

Zawartość słoika dokładnie wymieszaj. Potem go zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać do herbaty.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z babki lancetowatej

Babka lancetowata to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Nie tylko działa wykrztuśnie, lecz także bakteriostatycznie, dlatego szybko przynosi ulgę w chorobach górnych dróg oddechowych.

Podetnij 100 g świeżych liści babki lancetowatej, dodaj do nich 100 ml przegotowanej wody i zmiksuj. Następnie z miazgi wyciśnij sok, przesącz i rozpuść w 100 g cukru.

Potem postaw na małym ogniu i ogrzej do wrzenia (ale nie gotuj!). Syrop można stosować po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z mirtu

Do wrzącej wody dodaj 100 g suchych liści mirtu, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie odstaw mieszankę na 24 godziny. Potem dodaj do mikstury cukier i skórkę pomarańczy.

Całość gotuj ponownie na wolnym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając. Syrop przecedź i wlej do szklanej butelki. Popijaj łyżeczkę syropu 4 do 8 razy dziennie.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z buraka

Zetrzyj na tarce jednego, dużego buraka. Następnie przełóż starte buraczki do miseczki i dodaj do nich 2 łyżeczki miodu. Całość wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Nie wolno dopuścić do zagotowania syropu, gdyż straci wszystkie cenne właściwości (dotyczy to zwłaszcza miodu). Syrop z buraka należy pić co godzinę po jednej łyżce.

Domowe syropy na kaszel: przepis na syrop z mniszka

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest tak samo popularny środkiem na kaszel jak syrop z cebuli. Jest powszechnie stosowany w łagodzeniu bólu gardła i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Do jego przygotowania będą potrzebne 1 litr kwiatów mlecza, 1 łyżkę spirytusu i 1 kg cukru. Świeże kwiaty umieść w słoiku, przesyp cukrem (warstwami) i ugnieć. Następnie wlej na wierzch 1 łyżkę spirytusu i dodaj jeszcze łyżkę cukru.

Syrop należy pić po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Syropu, ze względu na zawartość spirytusu, nie należy podawać dzieciom.

O autorze
Monika Majewska - właściwe zdjęcie
Monika Majewska
Dziennikarka specjalizująca się w tematyce zdrowotnej, a zwłaszcza obszarach medycyny, ochrony zdrowia i zdrowego odżywiania. Autorka newsów, poradników, wywiadów z ekspertami i relacji. Uczestniczka największej Ogólnopolskiej Konferencji Medycznej "Polka w Europie", organizowanej przez Stowarzyszenie "Dziennikarze dla Zdrowia", a także specjalistycznych warsztatów i seminariów dla dziennikarzy realizowanych przez Stowarzyszenie.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Gość
|

Nie koniecznie, lekarz nam doradził żeby cebulę zasypać cukrem pudrem, wtedy bardzo szybko puszcza sok, wiem bo sprawdziłam, robiłam ostatnią warstwę cebuli a sok już był na dnie.

Asia
|

Witam serdecznie. Jakie są proporcje do syropu z Mitru? Niezwłocznie czekam na odpowiedź. Dziękuję.

Michalina
|

Jeżeli coS się słyszy to COS trzeba sprawdzić u wiarogodnego żródła a nie podawać dalej.Miód można podgrzewać tylko do tem.40 stopni !!!

Mama24
|

Nie polecam tak malutkiemu dzieciatku dawać syrop z cebuli. Może się męczyć w nocy z bólem brzuszka wzdeciami i po co ma się dzidzia męczyć. Najlepiej jak dziecko skończy rok. W tym czasie udać się lepiej do lekarza on pani doradzi jakie metody stosować żeby kaszel się skończył. Pozdrawiam

renia
|

Dziewczyny wystarczy zagotować wode wlac do miseczki wstawić słoik z miodem i jak zacznie się rozpuszczać wyjac i mieszac az rozpuści się w całości, i nie traci on swych wartości, a wystarczy do pustego słoiczka odłożyć tyle miodu ile się potrzebuje a reszte pozostawić w konsystencji stałej, Ciepła kąpiel wystarczy dla miodu aby został miodem a nie stał się słodzikiem

ania
|

Na uzyskanie syropu z cebuli potrzeba 5 godzin.

pasieka 28
|

jak w temacie. slodzikiem staje sie po dodaniu do plynu powyzej 40 stopni

Mama Amandy
|

Ja słyszałam, że, jeśli chodzi o miód, dozwolone jest 80 st. Byle nie wrzątek, bo wtedy staje się słodzikiem;-)

Mama Amandy
|

Ja słyszałam, że dozwolone jest 80 st. Byle nie wrzątek, bo wtedy staje się słodzikiem;-)

Mama Amandy
|

Syrop z cebuli - nie wcześniej niż po 12 mies. Cebula może wywołać wzdęcia u takich maluszków :-)