Przepis na syrop z sosny. Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?

2019-05-09 11:47 Anna Jakimiuk

SYROP Z SOSNY znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Skuteczność syropu sosnowego własnej roboty zależy od jakości pędów. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Wypróbuj sprawdzony przepis na syrop sosnowy.

Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Kiedy i jak zbierać pędy sosny? Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Przycinamy je sekatorem albo bardzo ostrym nożem.

Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku. Pędy najlepsze na syrop i miód będą lepkie, warto więc pamiętać o tym, żeby zbierać je w rękawicach. Żeby nie uszkodzić drzewa, nie zbierajmy wszystkich pędów z jednej sosny, a wybierajmy najbardziej soczyste z kilku drzew.

Jak zrobić syrop z sosny - przepis

Potrzebujesz:

  • litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku)
  • cukier
  • odrobina wody

Przygotowanie syropu z sosny:

1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok, jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.

2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.

3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).

4. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.

Syrop z pędów sosny [#TO WIDEO]

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Aleksandra Cherek
|

Niestety sok z tego przepisu wybuchł mi w spiżarni, dzięki czemu miałam mycie i sprzątanie na kilka dni .
Sok podobno należy prywatyzować, albo przechowywać lekko otware i od czasu do czasu zamieszać

Didi Burda
|

Proszę o radę. Słoik stoi na bardzo słonecznym parapecie już trzeci tydzień. Soku bardzo mało, za to cały cukier zbił się w wielką bryłę. Co robić ?

bags
|

Bardzo dobrze jest fermentować wszystko dla zdrowia!Poczytaj o tym na internecie.

Leśny dziadek
|

Po pierwsze słoik otwarty, przykryty gazą lub tetrą, po drugie bez dodatku wody! Inaczej się popsuje, po trzecie warto dodać łyżkę kwasu askorbinowego, po czwarte pedy męskie mają trochę więcej właściwości leczniczych... Szczegółu proszę googlować

Patrycja
|

Przede wszystkim należy pędy przed sypaniem cukrem, skropić spirytusem, dość obficie, inaczej związki żywiczne i inne nie przenikną do syropu. Przy posypywaniu cukrem również skropić spirytusem. Podczas stania słoików na słońcu codziennie potrząsnąć słoik,później pozostawić niedokrecona nakrętkę.

Magda
|

Nie zakrecac słoika zakretka tylko przykryc gazą

elisea
|

Witam wszystko zrobiłam jak napisano wyżej i górne pędy w słoju zapleśniał czy syrop jest do wylania

molo
|

antybiotyki niech biora ci w bialych kitlach

Lucynaskwarczek
|

Jak rpbic samej w domu rożne syropy i nalewki lecznicze?

Kika
|

10 dużych baldachów /jeśli są małe dostosuj do wielkości/ na 1 l. wody + łyżeczka kwasku cytrynowego. Zostawiasz na 2-3 dni i odcedzasz. Na litr dodajemy 0.5-1 szkl. cukru. Zagotowujemy i gorące wlewamy do butelek, słoików itp. Zakręcamy i przykrywamy . Ostudzone do piwnicy lub spiżarki. Polecam.